Изсичат изядената от корояд гора в Смолян и Кърджали

Масирана атака тръгва срещу петната от изсъхнала гора в областите Смолян и Кърджали. Това стана ясно при посещението на зам.-министъра на земеделието и храните доц. Георги Костов в Смолян. Половината засегнати от корояд площи в България са на територията на двете области. По-точно в държавните горски стопанства Смолян, Смилян, Славейно, Златоград, Ардино, Женда, Момчилград, Кирково и Крумовград. Най-уязвими са се оказали залесените през 1960-1980 година баири. Тогава в България за били създадени 1 млн. хектара изкуствени гори, половината от които са на територията на Средните и Източните Родопи.

За да се премахнат по най-бързия начин повредените дървета, се прекратяват редовните, регулярни сечи в зелените насаждения на тези стопанства. Миналата година местното население можеше да се снабди за отопление от падналата вследствие на снежното бедствие дървесина срещу 3 лева за кубик. Тази година заради нападението от корояд цената е вече 1 лев/кубик.

Служителите на РДГ и ИАГ в цялата страна ще издирват собствениците на частни гори, в които има повредена дървесина. Ще им правят предписания да ги почистят в най-къси срокове. Ако сами не могат, ще им предлагат да сключват договори с държавните горски стопанства за разчистването. „Когато виждате паднали дървета покрай пътища, на достъпни места, бъдете сигурни, че това не са държавни, а частни гори. Частниците много често са далече от своите гори. Те трябва да бъдат предупредени, да им бъдат направени предписания за почистването. За тяхно улеснение в държавното горско предприятие ще бъдат добре дошли, ако искат да сключат договор с него за изпълнение на тези предписания. Ако желаят, могат да го направят сами, но могат да намерят помощ в държавните горски стопанства“, посочи доц. Костов.
Облекчена е и бюрократичната процедура по изваждане на повредената дървесина. Доскоро тя е отнемала близо месец, сега този срок е свален на максимум 7 дни.

Домакин на срещата със зам.-министъра бе областният управител на Смолян Недялко Славов. В нея взеха участие, зам.-изпълнителният директор на ИАГ инж. Красимир Каменов, директорът на ЮЦДП инж. Ботьо Арабаджиев, главен комисар Николай Николов – директор на ГД ПБЗН към МВР, комисар Симеон Цървуланов – директор на РД ПБЗН в Смолян, депутатът Дора Янкова, представители на горски стопанства.

Източник: http://www.kmeta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини