Уникална бойна сабя от Балканската война показаха на мевлида в Горно Прахово

Изображение 1 от 4

    Уникална бойна сабя на прадядо си Джелил Ходжа показза за първи път 55-годишният Джелил Кадиров от Ловеч. Това се случи по време на традиционния мевлид за здраве и берекет край чешмата в местността „Насуфлар съртъ”. Събитието беше чисто религиозно - с четене на айети от Корана. Тук преди 104 години по време на Балканската война са били убити местни жители.

    „Сабята е семейна реликва. Прадядо ми Джелил е бил разстрелян по време на Балканската война през 1912 година. Искам всички мои съселяни да я видят, да знаят на какви герои сме наследници и как е воювал прадядо ми по време на Балканската война. Тя е направена от чиста стомана. Има специален оригинален метален кълъф (кън). Мисля, че е направена преди повече от 150 години. На нея има специален печат на арабски език.”, сподели Джелил Кадиров. Той е роден в Горно Прахово, но повече от 30 години живее в Ловеч. Работя в Чехия и когато има възможност идва в родния си край.  

    „Дойдохме за мевлида заедно с дъщеря си Айнел, синът ми Кадир и внукът ми Денджай. Сабята ми е наследство от покойния ми баща Кадир Собачъ. Искам да запазя тази традиция и тази семейна реликва да се предава по наследство за идните поколения”, заяви Джелил Кадиров.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини