Всеки десети готов да продаде гласа си. Преглед на националния печат – 25 ноември

Залози на "Позитано" за заместници на Сергей, пише "Стандарт". Наддаване кого от по-първите социалисти ще избере Сергей Станишев за свои заместници в БСП тръгна на "Позитано" след края на конгреса. Поне 10 имат мерак за високите постове, издават от апарата на Столетницата.
С поправка в устава БСП прие лидерът да има двама заместници - по организационната и по коалиционната дейност. Освен това червените ще имат и трима секретари - за младежта, медиите и касиер. Нямам амбиции да влизам в изпълнителното бюро, нито пък да ставам депутат, обяви вчера крупният бизнесмен Георги Гергов. Червените го смятаха за сигурен зам.-шеф на БСП.

Най-нормално е Станишев да върне до себе си Румен Петков и Румен Овчаров, твърдяха червените в Плевен и София. Едните припомняха, че Петков от години отговаря за коалиционната политика. Другите пък се позоваваха на партийната традиция, според която шефът на БСП-София винаги е бил и зам.-шеф на партията. От своя страна депутатите натискат за Кирил Добрев. По-вероятно обаче е той да стане секретар по младежката политика, отговаряха от "Позитано". За касиер се борят Димитър Дъбов и Евгени Узунов. Националният съвет на БСП ще се събере след Никулден, издадоха от "Позитано" 20. Според близки до лидера Станишев ще държи партията в напрежение до последния момент. Въпреки това депутати прогнозират, че голяма част от състава на бюрото ще е същият. В него най-вероятно щели да влязат Стефан Данаилов, Михаил Миков, Георги Пирински, Бойко Великов, Антон Кутев. Междувременно стана ясно, че депутати сдават партийните си постове. Мая Манолова обяви, че няма да се кандидатира за областен шеф в Кюстендил, Михаил Миков се готвел да се откаже от Видин.
Хората на Овчаров ще доминират в политбюрото на БСП, разкрива "Новинар". Каквото и да прави преизбраният за лидер на партията Сергей Станишев, той със сигурност ще се обгради в Изпълнителното бюро с доста от старите лица на партията, коментират червени анализатори ден след конгреса на столетницата. В по-голямата си част това ще бъдат хора на Румен Овчаров, които намериха сериозно представителство във Висшия съвет.

Председателят на парламентарната група на червените Ангел Найденов влиза по право в Изпълнителното бюро. Премиерът със сигурност ще предложи за членове на изпълнителния орган и съветника си по икономическа политика Драгомир Стойнев и зам.-министъра на икономиката Явор Куюмджиев. Депутатите Мая Манолова и Кирил Добрев, които минават за хора на Станишев, едва ли ще попаднат във висшия орган на червените. Партийци споделиха, че против двамата любимци на премиера ожесточена кампания са повели депутатът Димитър Дъбов и лидерът на софийската организация - Румен Овчаров.

До 10 декември БСП няма да има съставен висш контролен орган, довериха вчера близки до червените. Тази седмица социалистите ще си почиват след двудневния конгрес, който изпил силите на партийците.
5 милиона за ЧРД на Алма матер, информира "Стандарт". 5 милиона лева подарък за 120-годишния юбилей получи най-старото висше училище у нас Софийският университет "Св. Климент Охридски". Освен паричната сума преподавателите от висшето училище получават и дарение - творческа база с 800 кв. м застроена площ в Жеравна, както и научна база за милион и половина. Властта развърза кесията и за друг щедър подарък - общежитие за младите преподаватели на Алма матер. Строежът на блокчето ще започне през следващата година. То ще приюти сто от младите служители на Алма матер. Добрите новини бяха съобщени на цялата академична общност от премиера Сергей Станишев. Той посрещна тържествената процесия на СУ пред Президентството и я поведе заедно с държавния глава Георги Първанов, образователния министър Даниел Вълчев и културния Стефан Данаилов. "Виждаме уникално единение на институциите в този празничен за Софийския университет ден", каза в тържественото си слово пред Народния театър ректорът на СУ проф. Иван Илчев. За да почетат Алма матер, за първи път на едно място се събраха трима президенти - действащият Георги Първанов, както и колегите му Жельо Желев и Петър Стоянов, който пристигна в Народния театър директно от летището след посещение в чужбина.
Оправдаха полицая, бранил родното знаме, информира "Труд". Главен полицай Митко Чавдаров, който бе осъден да плати глоба от 1000 лв. от Сливенския военен окръжен съд, бе оправдан вчера от Военно-апелативния съд.
Присъдата на Чавдаров бе за това, че е нанесъл телесни повреди на рома Марин Митев и още няколко души, след като видял да оскверняват българското знаме в училищния двор на село Бояджик. След инцидента Митов се оплакал, че униформеният го пребил заедно с аверите му. Делото за оскверняване на българското знаме срещу ромите обаче бе прекратено от окръжната прокуратура в Ямбол. По-късно обаче разследването по случая се възобнови и бе приключено миналия месец. Разследващият полицай е изпратил материалите в районна прокуратура с мнение за съд.
Всеки десети готов да продаде гласа си, пише "Вонитор". Всеки десети българин е готов да продаде гласа си. Това стана ясно вчера при представянето на неправителствената структура "Гражданска коалиция за свободен и демократичен избор", съставена от 9 граждански организации, сред които "Трансперанси - интернешънъл".
Експертите съобщиха още, че на последния местен вот отново 10% от сънародниците ни са посочили, че на тях или на техни близки са предлагани пари срещу глас.
Гражданската коалиция ще се стреми да намали купуването на гласове, като обедини политици, медии и експерти, които заедно да подпишат Обществен договор за произвеждането на свободни и демократични избори в България. Документът цели ангажирането на всяка партия с предлагане на законови мерки, които да влязат в сила преди парламентарния вот и изборите за евродепутати.
Трето отмъщение с киселина, брои "Монитор". Собственик на недвижими имоти в центъра на Горна Оряховица беше залят с киселина. Поредният зловещ инцидент стана вчера около 7 часа сутринта на километър и половина от града. Това е третият случай на отмъщение с изгаряща течност само за месец. Шефката на "Богдан мебел" Петя Стаевска бе нападната с разяждаща течност пред офиса на фирмата си, а в средата на октомври 52-годишен мъж бе залят с киселина и бе приет в Клиниката по изгаряния в "Пирогов". Инцидентът става на столичната ул. "Христо Смирненски". Пострадалият Георги Хаджииванчев живеел в къщата на родителите си във вилната зона по пътя към Арбанаси. Всяка сутрин той отивал пеш до центъра да пие кафе. Нападателят му изучавал навиците му в продължение на седмици или може би дори месеци, за да знае кога и къде да го причака, коментират местните ченгета. Докато вървял към града, от страничен черен път към Георги се приближил непознат мъж. В едната си ръка непознатият държал пистолет, а в другата компотен буркан с някаква течност. Без да каже нищо, той протегнал ръката си и плиснал съдържанието на буркана в лицето на Георги. Болката била ужасна. Георги хукнал надолу към близката бензиностанция, търкайки с ръце обгореното си от киселината лице.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини