Бай Енвер от Рани лист: С пари можеш да купиш всичко, но чистият въздух тук никой не може да го закупи

Изображение 1 от 4

    Изселници от кърджалийското село Рани лист започват да стягат старите си домове. Вече няколко изселнически къщи са разхубавени с нови покриви, дограма, измазани и подредени дворове с цветя и зеленчуци. 

    82- годишният Енвер Ъшъклар е пристигнал от Истанбул. Както повечето изселници в Турция и той има двойно гражданство. Има собствен апартамент в квартал „Беоглу”

    „Живея добре в Турция, но сърцето и мислите ми са в България. Дойдох тук в началото на април и ще остана до края на октомври. Тук сме родени, и където и да отидем носталгията по родните места не ни изоставя. Тук всичко е красиво и естествено, а в големия град животът е много монотонен. Навсякъде бетонни конструкции. В Рани лист ми харесва зеленината, тишината, спокойствието, чистият въздух”, казва възрастният родопчанин. Той е роден през 1934 година в Рани лист. На 24 години създава семейство. Със съпругата си Бахрие, починала преди 6 години при нещастен инцидент в Истанбул, са били сплотено семейство и са отглеждали с голяма любов и всеотдайност своите наследници. Има две дъщери, два сина и 9 внуци и правнуци. Получава пенсия както в Турция, така и в България и живее сам.

    „Човек с пари може да купи всичко, но чистият въздух в Рани лист никой не може да го закупи. Имам апартамент в един от най-богатите квартали в Истанбул, но сърцето и мислите ми винаги са тук в Рани лист”, разказва бай Енвер. Той е майстор-строител. Изградил е много къщи в селото и околните населени места. Той е един от живите строители, който е участвал в изграждането на взривените комини на бившето ОЦЗ в Кърджали.

    През летните месеци къщата на бай Енвер се пълни. Идват да го навестят синовете и дъщерите му. Сега при него са синът му Айдън и снаха му Шахинде.

    „Всяка година ремонтираме къщата, която баща ми е изградил сам. Тази година подменихме покривната конструкция, ляхме нови бетонови плочи между първия и втория етаж, тъй като бе с гредоред. Стълбите бяха външни, а сега ги направихме вътрешни. Оградихме къщата. Изградихме и беседка, за да си починем и отседнем. Добре, че баща ми въпреки годините си ни помага при строителните дейности”, разказва Айдън Ъшъклар. Желанието му е заедно със съпругата си Шахинде и баща си всяка година през летните месеци да живеят в родното си село. Най-голям мерак имат за градината, да си посадят зеленчуци и сами да си ги отгледат.

    Съпругата му Шахинде дълги години е работила като продавач-консултант в един от най-големите супермаркети в Турция “Микрос”. „Хубаво е човек да стане пенсионер на 50-годишна възраст. През свободното си време обичам да рисувам пейзажи, природни картини”, казва тя.

    В кметство Рани лист, в което влизат махалите Джами махала, Средна махала и Мани махала реално живеят около 800 души. Преди т.нар. „екскурзия” до Турция през 1989 година населението на Рани лист е надхвърляло 2000 души. Рани лист е един от най-големите населени места в община Кърджали. В местното основно училище „Н.Й.Вапцаров” се обучават над 100 ученици.

    Кметът Гюлтекин Фаик споделя, че през летните месеци идват много изселници от Турция, както и местни жители, които са на гурбет в  Испания, Гърция, Англия, Германия. „Те използват отпуските си както за почивка, така и за ремонт на домовете си. Тази година в селото имаше много сватби. Само за последните два месеца (юли и август) сключените бракове бяха над шест. Сватбите зарадват всички. Идват булки, отиват булки. И всичко това е предвестник за съживяване и надежда за Рани лист”, казва Гюлтекин Фаик.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини