Курбан Байрам е!350 джамии обявиха настъпването на празника в Кърджалийско

    Настъпи големият празник на мюсюлманите Курбан Байрам.В Кърджали той бе обявен с празнична молитва в 7,30 часа.Общо 350 джамии и месчиди в Районно мюфтийство Кърджали посрещнаха с празничен намаз Байрама.

    Джамията в Кърджали се оказа тясна за богомолците.Много хора останаха пред портите на храма.Да се помолят и поискат прошка от Всевишния в кърджалийската джамия бяха дошли кметът на Кърджали и зам.-председател на ДПС инж.Хасан Азис ,народният представител и председател на ПП ДОСТ Лютви Местан,депутатът от ДПС Айхан Етем,представител на Генералното консулство на Р Турция в Пловдив,общински съветници, общественици. Повечето от тях бяха на една редица пред михраба.Те изслушаха проповедта и молитвата.

    Навън много богомолци очакваха кметът Хасан Азис и го поздравиха с настъпването на празника.Лютви Местан предпочете да се оттегли съпроводен от охраната си и от представителя на Генералното консулство.

    Пред журналисти Хасан Азис честити празника на мюсюлманите.Кърджали е пример за толерантност и комшулук,подчерта градоначалника.Той посочи,че това е поредния празник,който хора от различни общности си споделят.

    Жалко,че мюсюлманите в Кърджали посрещат празника разединени,подчерта пред Кърджали бг вести Мюмюн Хабил,един от основателите на ДПС в Кърджали.

    По традиция кметът Хасан Азис почерпи с кафе,баклава и къпана баница журналисти,общински съветници,общественици.Лично дойде да го поздрави енорийският свещеник отец Петър.Той раздаде шоколадчета във форма на монета-символизиращи традицията на Курбан Байрам да се раздават бонбони и да се дава милостиня.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини