Осветиха 16-метровия кръст край димитровградското село Бряст

    16 - метровият метален кръст, който бе вдигнат край димитровградското село Бряст през септември днес бе осветен по каноните на православната църква. Литургията отслужи оглавяващият Старозагорската митрополия в момента отец Антоний. Преди това владиката посети и храм "Св.Иван Рилски" в Бряст, който в  момента е в ремонт. Местните бяха подготвили и курбан.

    Инициативата за издигане  на кръста е на жителите на селото, църковното настоятелство и на кметът Латка Латева. "Вярваме, че това ще донесе добро и е за благополучие на хората, не само в Бряст, но и от околните села. За голяма радост кръстът бе изработен само за 3 месеца и дарен от хасковската фирма "Химмаш", а много хора се включиха с инициативата", коментира Латева.

    Освещаването уважиха зам.кметът Яшо Минков, общински съветници, кметове на околните села, жители на селото и дарители. Начинанието бе подкрепено и Общински съвет - Димитровград, който взе решение за издигане на кръста на сесия на 20 май. Припомняме, че Христовото разпятие тежи 2,6 тона. За издигането му жителите да Бряст и дарители са набрали близо 4 000 лв.

    В Димитровградско това е втория подобен кръст. През май 2014 година Пловдивският митрополит Николай освети 15 -метров железен кръст край село Крум. Предстои с подобно разпятие да има и край село Голямо Асеново.

    Видео репортаж по темата - вижте тук!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини