За пръв път гласуват машинно на тези избори в Димитровград

    За пръв път на днешните избори за президент в две секции на територията на Димитровград избирателите могат да гласуват машинно. Това са секции №1 и №2, които се намират в Средно училище "Васил Левски". До 15:30 часа с помощта на машината своя вот бяха отчели 45 избиратели от общ брой по списък 502-ма. От секцията коментираха, че този вид гласуване предпочитат младите хора, защото са технически по-грамотни от възрастните. 

    Гласуването чрез машина става в отделeно с параван място. Избирателят отбелязва предпочитанията си върху електронна бюлетина чрез докосване на сензорния екран върху квадратчето с номера на съответния кандидат или квадратчето "Не подкрепям никого". Може и да гласува с празна бюлетина, което ще означава недействителен глас. Накрая се натиска бутонът "гласувам" и се потвърждава. Избирателят изчаква машината да отпечата хартиена разписка, проверява дали изборът му правилно е отразен в нея, сгъва я с текста навътре и тогава излиза от кабинката. Разписката се пуска в отделна непрозрачна урна.

    Времето за машинно гласуване е ограничено до 6 минути, като на третата минута машината издава предупредителен сигнал. А ако и до шестата минута все още не е гласувал, машината спира гласуването и издава разписка, че избирателят не е гласувал машинно. Той може да поиска да гласува с хартиена бюлетина. Данните се записват на флашка, която се запечатва в плик от Секционната избирателна комисия и се предава в Районната избирателна комисия в Хасково. Машинното гласуване е само за избора за президент, не и за референдума.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини