Неджми Али: Замразяване на преговорите на ЕС с Турция е контра-продуктивно!

Синхронизиране на турското законодателство с европейското е начинът да се продължи работата с една демократична и стабилна държава като Турция. Това би било възможно ако по време на преговорния процес за присъединяване, бяха отворени Глави 23 - “Съдебна реформа и основни права“ и 24 - “Правосъдие, свобода и сигурност“ използвайки административния капацитет на европейските институции, обяви по време на Пленарна сесия в Страсбург евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Али. Той предупреди, че прекратяване на преговорния процес за присъединяване на Турция към ЕС ще способства за отслабването на гражданското общество и на проевропейската част от турския народ.
„Интеграцията на Турция в Европейските структури започна преди много години, но за съжаление все още не виждаме убедителни резултати. Турция е не само страна кандидат за членство, тя е и геостратегически партньор на ЕС и следва да подкрепяме всяко положително развитие в областта на взаимно изгодното сътрудничество. Заедно сме изправени пред редица предизвикателства, които могат да бъдат преодолени само в тясно партньорство”, убеден е Неджми Али. В мотивите си той изтъкна, че Турция има стабилна функционираща пазарна икономика и е петият по големина търговски партньор на ЕС, като има и значителен, неизползван потенциал за по-нататъшно развитие в тази област.
„Неотдавнашният опит за военен преврат предизвика сътресения в обществото, които биха могли да бъдат преодолени не на последно място с помощта на искрена европейска подкрепа за турските демократични институции, включително правителството, опозиционните партии и организациите на гражданското общество. В тази връзка едно временно спиране на преговорния процес, би било контра-продуктивно. Рязкото прекъсване на този процес би ограничило възможностите за оказване на подкрепа за гражданското общество и за влияние върху ускоряване на необходимите реформи”, посочи българският евродепутат.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини