Три социални центъра ще се изграждат в Кърджали

Изображение 1 от 3

    На 29 ноември 2016 г. в Кърджали се проведе заседание на Областния координационен механизъм по деинституализация (ОКМД) под председателството на заместник областния управител Силвие Ахмед. Гости на заседанието бяха Боряна Климентова – програмен координатор на „Надежда и домове за децата – клон България”(НДД) и националният експерт на организацията по детски политики  Кремена Стоянова.

    Боряна Климентова представи Актуализирания план за действие за изпълнение на  Националната стратегия „Визия за деинституализация на децата в Република България”, приет от Правителството  на 13 октомври тази година. Тя отбеляза, че акцентите в Плана са ефективната ранна интервенция в семейната среда и превенцията на раздялата с родителите и биологичното семейство, осигуряването на качествена алтернативна грижа за децата, които не могат да се отглеждат от своите родители и поетапното  закриване на институциите за отглеждане на деца. Г-жа Климентова представи новите услуги, които трябва да се създадат на територията на област Кърджали: Център за обществена подкрепа (ЦОП) в Кърджали; наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21 години в гр. Кърджали; Център за специализирана здравно-социална грижа за деца с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи.

    В хода на разискванията г-жа Росица Стоянова, Директор на Дирекция „Социално подпомагане” Кърджали подчерта, че за успешното изпълнение на Плана е необходимо всичките 11 институции, отговорни по Закона за закрила на детето, да обединят усилията си. Г-жа Стоянова изказа благодарност на „НДД” като единствената неправителствена организация, която подпомага отделите за „Закрила на детето”. Подчертана бе важната ролята на общините за разкриването на социални услуги, на Регионално управление на образованието РЗИ и здравните специалисти за ранната превенция и пр.

    На заседанието на ОКМД бе представен и областният модел на управление и предоставяне на услугата „Приемна грижа” по Проект „Приеми ме 2015”.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини