Българин е обвинен за самолетната катастрофа от 2005 г. край Атина

Българинът Янко Стоименов е сред четиримата обвинени служители на кипърската компания "Хелиос" за самолетната катастрофа от 14 август 2005 г., при която загинаха 121 души, съобщи гръцкият вестник "Елевтеротипия".

Обвинителният акт е внесен в Районния съд в Никозия и включва обвинения срещу четирима служители на "Хелиос", която вече не съществува, за убийство и причиняване на смърт заради нелогични, необмислени и опасни действия. За първото престъпление се предвижда затвор, включително доживотен затвор, а за второто - до 4 години затвор.

Подсъдимите са Андреас Дракос, президент на "Хелиос", Димитрис Пандазис, изпълнителен директор, Георгиос Кикидис, бизнес мениджър и Янко Стоименов, главен пилот на "Хелиос". Петият подсъдим е самата компания "Хелиос". Обвиняемите ще трябва да отговорят на обвинителния акт от над 600 страници на 26 февруари.

Припомняме, че на 14 август 2005 г. Боинг 737 на авиокомпания "Хелиос", пътуващ по линията Ларнака-Атина-Прага, се разби на около 30-40 км от гръцката столица Атина. При катастрофата загинаха 121 души, 115-те пътници и шестчленният екипаж. И тази година роднините и близките на жертвите са в Гърция, за да присъстват на заупокойната молитва, която се отслужва на мястото на трагедията.

Докладът на гръцката Комисия за разследване на самолетни злополуки, връчен на правителствата на Кипър и Гърция на 10 октомври 2006 г., обобщава причините за катастрофата в списък от десет точки. От тях става ясно, че пряко отговорният за трагедията е екипажът на самолета, а за непряко отговорни са посочени кипърската авиокомпания "Хелиос", отделът по Гражданска авиация, а оттам и Република Кипър, компанията "Боинг", производител на самолета, както и гражданската авиация в Кипър.

Следствената процедура в Атина започна няколко дни след представянето на доклада на Акривос Цолакис, когато беше възбудено наказателно производство срещу всяко лице, което може да бъде отговорно за трагедията. Целият процес се наблюдава отблизо от главния прокурор на Атина Панайотис Пулиос, който взе участие и в разследванията още от първия час на трагедията, както и във възстановката.

На 1 август 2008 г. шестима служители на "Хелиос" (трима кипърци и трима чужденци) получиха обвинения, по-голямата част от които за убийство. Заедно с обвинителните актове беше представен и целият следствен материал, така че обвинените да се подготвят за изслушването, което е следващата фаза на съдебното производство.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини