Повече от 100 случая на наети без договор са установени за десетте месеца на годината в област Кърджали

Общо 108 случая на наети без трудов договор или на наети с нерегистрирани в НАП договори са установили за десетте месеца на 2016 г. в област Кърджали от РД "Инспекция по труда". Това съобщи на БТА директорът й Ангелина Бабунска. 
Тя уточни, че нарушенията са установени в също толкова фирми. През ноември отново има установени случаи на наети без договор, като броят им е 8. Най-често нарушението се среща в сектора "Строителство", където се ангажират хора за различни строително-монтажни работи и с тях не се сключва договор, обясни Бабунска. 
Тя посочи, че за периода са извършени 1273 проверки, а сред констатираните нарушение преобладават неспазването на безопасните и здравословни условия на труд. Съставени са 263 акта.
До края на октомври инспекторите отчитат увеличение на броя на трудовите злополуки в региона. За периода на 2015 г. те са били 28, с един загинал, а за десетте месеца на 2016 г. - 31, без загинали. Ангелина Бабунска уточни, че те са главно в големите предприятия, но има и такива в държавни структури. 
Често злополуките са по невнимание на самите работещи. Неглижира се това, че им е направен инструктаж и как да използват предпазните средства, машините с които работят, обясни директорът на РД "Инспекция по труда" в Кърджали. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини