Засилен интерес към безплатните прегледи за туберкулоза в Кърджали

45 души потърсиха лекарски съвет в седмицата на отворените врати за превенция и контрол на туберкулозата в Кърджали. Прегледите се извършваха от специалистите в многопрофилната болница "Д-р Атанас Дафовски". Безплатните прегледи в кърджалийската болница са част от националната програма на здравното министерство за контрол на туберкулозата. Те не се правят за първи път, каза за Радио Кърджали доктор Диана Вълчева, началник на пневмо-фтизиатричното отделение. "Те се провеждат от няколко години. Три-четири пъти в годината, през четири-пет месеца организираме седмица на отворените врати за профилактика и превенция на туберкулозата в България."

45 души се прегледаха в седмицата на отворените врати. За щастие, нищо притеснително не открихме при тях, обясни доктор Вълчева. Според нея радостното е, че все повече хора започват да обръщат внимание на здравето си, дори когато нямат оплаквания. "Хората са проявили желание, разбрали са и дойдоха да се прегледат. Провеждайки такива седмици на отворените врати може би по някакъв начин се създава една здравна култура", смята д-р Вълчева.

Туберкулозата е сериозна болест, но лечението й продължава с години. Всяка година в Източните Родопи от нея заболяват нови 25 души. Заедно с вече установените, общият брой на лекуваните пациенти е между 180 и 200. 

Източник: http://bnr.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини