Първанов не издържа: Съд до дупка

Президентът Георги Първанов забрави за дипломатичния тон и реагира остро на създалата се ситуация около кризата с доставаката на природен газ в България.
Първанов настоя страната ни да търси своите права и компенсации включително и по съдебен ред. Тези слова президентът изрече по време на събранието на Консултативния съвет по национална сигурност.
Според него газовата криза е безпрецедентно нарушение на действащите договори за доставка. Според държавния глава обаче най-важното към днешна дата е да се избегнат максимално пораженията и щетите.
Президентът припомни, че има сериозно разминаване на данните за подавания природен газ.
"В телефонен разговор с украинския президент Виктор Юшченко стигнахме до общото разбиране, че трябва да има независими неблюдатели, които да правят мониторинг на диспечерските пунктове", заяви държавният глава. Той допълни, че има такава фирма, тя е швейцарска и има над 100-годишен опит.
Президентът подчерта, че за стрната ни е приоритет проектът "Южен поток".
"Достатъчно е да имаме отклонение от газовопровода Турция-Гърция в участъка Комотини-Хасково", подчерта той.
Първанов апелира да се пристъпи към това незабавно като се проучат всички възможности за построяване на такова отклонение.
Към днешна дата всички доставки на природен газ към Украйна са спрени, докато вчера в най-тежко положение беше България.
За разлика от другите страни обаче ние нямаме никаква алтернатива за доставка на синьо гориво през Украйна.
Държавният глава изрази увереност, че успешно ще се усвоят и количествата мазут, които ще отпусне "Лукойл". Големият проблем в случая според държавния глава е разминаването в данните за подавания газ руско-украинската граница. Първанов съобщи, че Европейският съюз може да определи независима фирма, която да извършва мониторинг на място. Има такава компания и тя е от Швейцария, добави президентът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини