Чистачки с 1500 лв. заплата. Преглед на националния печат

"Дневник": Счупен телефон в предупрежденията за газовата криза. Ден след като министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров се изпусна на пресконференция, че още на 18 декември 2008 г. от Русия е дошло предупредително писмо за предстоящи проблеми с газовите доставки за Украйна, представителите на властта вчера продължиха да твърдят, че кризата е настъпила изненадващо и без никакво предизвестие. Премиерът Сергей Станишев отново заяви, че България не е била предупредена нито от Русия, нито от Украйна, че подаването на природен газ ще бъде спряно през нощта на 6 януари .
На пресконференцията на премиера и енергийният министър Петър Димитров се постара да убеди, че правителството не е можело да подозира за спирането на доставките, и прочете пред медиите част от писмото на руския вицепремиер Виктор Зубков от 18 декември 2008 г. "Бих искал да ви уверя, че "Газпром" и занапред, както винаги, ще изпълнява в пълен обем своите договорни задължения към европейските си клиенти", цитира Димитров. Той не обясни дали кабинетът и друг път е получавал подобни писма и защо това не е предизвикало никакви съмнения. Пресаташето на Димитров Айсехел Руфи определи пред "Дневник" писмото като "политическо" и че с него се е искало България да окаже натиск върху Украйна за разрешаването на газовите й спорове с Русия. По-късно от пресцентъра на министерството отклониха уточняващи въпроси.
"Стандарт": Киев обещава газ първо на нас. Студът смекчи позициите на Киев и Москва за газа. След като до ранния следобед не беше ясно дали изобщо ще има срещи по проблема, накрая все пак шефовете на "Газпром" и "Нафтогаз" седнаха тет-а-тет на масата за преговори. Но напразно. Алексей Милер и Олег Дубина не стигнаха до очакваната от половин Европа развръзка. "Компромис не бе постигнат", заяви след края на приключилата към 14,00 ч местно време среща говорителят на "Нафтогаз" Валентин Землянский, цитиран от АП. Не говоря руски, сопна се Дубина след срещата. Милер пък отказа Брюксел за посредник. Но шефът на "Нафтогаз" обяснил пред българския евродепутат проф. Владко Панайотов, че когато пуснат газа от Русия, първите количества ще бъдат за България. Малко по-рано неназован представител на Украйна в Брюксел казал, че Киев ще направи всичко възможно, за да предостави част от резервите си от газ на България, съобщи агенция "Фокус". Въпреки липсата на конкретна информация какво точно са си говорили Дубина и Милер се предполага, че украинецът е повторил позицията на Киев. На практика украинската страна предлага Москва да възобнови доставките на газ за украинския вътрешен пазар, а Киев поема ангажимент до 10 дни да подпише новото споразумение за доставки на руски газ за страната. Дубина заяви, че на компанията ще са й нужни до 36 часа, за да може след получаването на руски газ да го достави към ЕС.
"Дума": Трети ден България без газ. От мрежата на "Булгартрансгаз" са спрени 72 предприятия, 153 са на ограничителен режим и 44 са без ограничения в подаването на газ, защото са с непрекъснат цикъл. Това съобщи вчера министър-председателят Сергей Станишев. Той посочи, че в резултат на инвестиции от миналата година капацитетът на черпене на газ в Чирен е разширен с една трета. Износът на електроенергия е 650 мегаватчаса. Консумацията в страната е била 6468 мегавата на 6 януари, като на 7 януари е имало известен спад на консумацията на електроенергия и това е свързано с намаляване на консумацията на фирмите, каза премиерът. Водещ приоритет за нас е гарантиране на отоплението на хората, детските градини и болниците.
В София три от топлофикациите са минали на мазут и днес ще се осигури нормализиране на подаването на топлинна енергия, стана ясно още вчера. Подобни действия се правят във всички топлофикации в страната. Няма затворени болници заради топлината. От 2671 училища 84 са във ваканция заради проблеми с отоплението. "България разполага с необходимите количества мазут", подчерта премиерът. С "Лукойл" е договорена възможността за производство на мазут до 7000 тона на ден. Нуждите на всички топлофикации в страната са 3700 тона на ден, каза министър-председателят.
"Има твърдение, че сме били предупредени -такова предупреждение не е правено нито от руската, нито от украинската страна. Когато разговарях с г-н Барозу, той изрази своето възмущение и недоумение", заяви Станишев. По думите на премиера Барозу е разговарял с руската и украинската страна на 31 декември и е получил уверения, че спорът няма да се отрази върху транзита на газ.
Нови пет металургични предприятия също спират производство заради газовата криза, съобщи междувременно председателят на Федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков. "Засега в бургаския завод "Промед" на 100% е спряна дейността. Всеки момент ще спре на 100% и "Стомана" - Перник. Ограничена е в максимална степен в КЦМ "Пловдив", уточни той. На 100% спира дейността в "Алкомет" в Шумен, каза още Яначков. В "Кремиковци" производството е ограничено до последния минимум. От вчера 60 процента от работниците на хасковския завод за металорежещи машини пък излизат в неплатен отпуск заради преустановеното газоподаване към предприятието.
"Труд": Крият газ от "Калиакра". България разполага с открито, но неизползвано досега находище на природен газ, известно на специалистите под името "Калиакра". То се намира в черноморския шелф на страната ни и съдържа най-малко 2,4 милиарда куб. метра гориво, заявиха вчера пред "Труд" експерти.
Правителството има информация за това, но добивът на газ оттам е блокиран.
Причината е, че в съда се оспорва конкурсът за определяне на фирма, която да извършва търсенето и проучването на нефт и газ в блок "Галата". Правителството е дало тези права на "Мелроуз Рисорсис" - Люксембург, но решението се обжалва от "Овергаз Инк".
Прокурорът по делото заяви на последното заседание на Върховния административен съд, че в случая "се създават условия за възможна корупционна практика". Решение няма.
"Монитор": Акция "Отвори прозореца" в школата. Акция с призив да отворят широко прозорците в класните стаи въпреки минусовите температури навън, за да излязат в принудителна "дървена ваканция", тече сред учениците в страната, научи "Монитор". Апелът "Всички да отворят прозорците в даскало" от вчера е качен в интернет. Истински зор обаче очаква тези от младежите, които и да искат, няма да могат да се включат в акцията, тъй като бравите на прозорците им са били демонтирани. Потърпевши пък споделят, че преди да излязат в "дървена ваканция", вече са изпробвали номера и едва са се разминали, без да ги привикат в стаята на директора. Хитрият номер хрумнал на тийнейджърите от хасковската гимназия за изучаване на чужди езици „Проф. д-р Асен Златаров". След като видели, че здравните инспектори приближават школото, за да премерят контролно температурата в класните стаи, те широко разтворили прозорците, за да свалят топлото под 15 градуса. Инспекторите обаче ги хванали на местопрестъплението и си тръгнали, без да измерят градусите.
"24 часа": Гръмна шеф в МВР заради мафия. Кюстендил остава без своя първи полицай, след като вчера Чавдар Караджов бе свален заради прочутите дупничани Пламен Галев и Ангел Христов.
Министър Михаил Миков подписал заповед, с която мести полицейския шеф на резервен щат. Мотивите, които бяха съобщени неофициално, са, че полицията в района се е сраснала с мафията, а шефът на областната дирекция не се справял с работата.
Караджов нашумя покрай полицейската акция срещу Галеви през ноември. Тогава той извикал двамата бизнесмени на разпит, но те не се явили.
Имало идея Караджов да бъде преназначен на друг ръководен пост в МВР, но министър Михаил Миков категорично отказал. 6 месеца след преназначаването на комисаря на резервен щат той може по закон да бъде уволнен.
"Няма промени в дирекцията, аз съм си на поста. Няма сменени служители, нито мои заместници. Когато има промени, ще ви уведомим", коментира вчера вечерта Караджов. Наскоро двама полицаи в Дупница бяха уволнени, защото покрили сигнал срещу човек на Галеви.
"24 часа": Погнаха кмета на Хасково за подкуп от 2003 г. Кметът на Хасково Георги Иванов бе обвинен за вземането на рушвет от 5 хил. лв. през декември 2003 г.
"Той е подведен по чл. 302 от НК за подкуп като длъжностно лице", съобщи вчера наблюдаващият делото прокурор Петър Мидов. Според държавното обвинение Иванов получил парите като дарение за предизборната кампания през 2003 г., когато спечели местните избори за втори мандат.
Преводът в личната му сметка бил направен от фирма "Дусман". Дружеството работело по обществена поръчка на общината и снабдявало с храна детските градини, социалните заведения и болницата. Преди превода общината сключила с фирмата анекс към договора, с който й предоставя 2 микробуса за безвъзмездно ползване. "Законът забранява безвъзмездното предоставяне на имущество на частни лица", уточни Мидов.
"Не ми е повдигнато обвинение, няма такова нещо", каза Иванов.
"Преводът бе направен месец и половина след вота по рядко ползвана банкова сметка. Тъй като кампанията беше свършила, веднага върнах парите на фирмата. Ще се опитат да ме изкарат първия политик в България, получил подкуп по банков път", допълни Иванов.

"Стандарт": Обвиниха управник за пет бона подкуп. Кметът на Хасково Георги Иванов е обвинен за взет подкуп от 5000 лв. Градоначалникът получил парите от фирма, която изпълнявала общински поръчки.
Връчването на обвинителния акт срещу Иванов беше определено за 14 часа вчера, но кметът не се появи.
Парите били преведени още през 2003 г. от фирма "Дусман", която снабдява с храна детските градини и болницата в града. Според ръководството на фирмата сумата е дарение за предизборната кампания на Иванов същата година. Разминаването обаче идва оттам, че парите са преведени по лична сметка на кмета месец и половина след местните избори. Обвинението твърди, че малко преди превеждането на парите общината дала на "Дусман" два микробуса за ползване. Според прокуратурата кметът е нарушил закона, като предоставил общинско имущество на частни лица.
"Монитор": Олимпи Кътев с кредит от 100 000 евро. Депутатът от НДСВ Олимпи Кътев е изтеглил ипотечен кредит от 100 000 евро. Със средствата той и брат му строят жилищна кооперация на семеен терен в кв. „Витоша". Това е записал народният представител в декларацията си за конфликт на интереси, която вчера внесе в подкомисията. Председателят на новия орган все още не е започнал да изплаща кредита, който не е с преференциални лихви. Депутатът е посочил в декларацията си и че е участвал преди да стане народен представител в неправителствена организация и е бил член на съвета на директорите на МБАЛ „Света Анна" в столицата. Във връзка с отправените преди време обвинения Кътев подчерта, че зет му не притежава ВЕЦ-ове и е наемен служител, без да има дял в италианска фирма, която с община Своге реализира проект за над 100 милиона евро.
"Сега": 1500 лв. стига заплатата на чистачка във върховния съд. Чистачките на съдебната власт се оказаха едни от най-високо платените служители в държавата. Близо 1500 лв. е брутната месечна заплатата на шефа на сектор "Хигиена" във Върховния касационен съд (ВКС). Това показва щатното разписание на съда, с което "Сега" разполага. За сравнение брутното възнаграждение на районен съдия в София е около 1600 лв.
От ВКС отказаха да кажат официално колко е брутното възнаграждение на началника на съдебните хигиенистки, тъй като критериите, по които то се определяло, съдържали лични данни - стаж, възраст и т.н. На "Сега" бе предоставена информация само за основната заплата на главната хигиенистка - 735 лв. Тя се определяла според установеното от Висшия съдебен съвет щатно разписание.
Върху основната заплата се начисляват 74% за прослужено време и 150 лв. за ранг. Огромната надбавка се дава, защото чистачките са включени в класификатора на длъжностите на съдебната администрация, който се приема от ВСС, и те се ползват от всички привилегии на съдебната администрация. В това число имат право и на 2% клас за всяка прослужена година. Сред хигиенистките има една, която към заплатата си добавя 82% клас и получава общо 739 лв.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини