Хилари Клинтън: Европа може да се окаже в политическа зависимост от Русия

Зависимостта на европейските страни от руския газ може да прерасне в политическа зависимост на Европа от Русия. Такова опасение изрази кандидатът за държавен секретар на САЩ в администрацията на Барак Обама сенаторът - демократ Хилари Клинтън. "Спирането от Русия на доставките на газ за Украйна и вследствие на това за значителна част от останалата част на Европа в началото на 2009 г. е рязко припомняне за това до каква степен Европа зависи от вноса на енергия от Русия. Тази енергийна зависимост може да създаде такава степен на политическа зависимост, която ние сме длъжни да помогнем на европейците да избегнат", заяви Клинтън в писмените си отговори на въпроси на сенатора – републиканец Ричард Лугър, представени в Сената на САЩ във връзка с утвърждаването на нейната кандидатура за поста държавен секретар.
В отговорите си Клинтън подчертава значението на диверсификацията на енергийните доставки за Европа. Тя заявява, че "енергийното сътрудничество на САЩ в подкрепа на разширяването на търговията и инвестициите в транскаспийската енергетика е важен приоритет за интересите на САЩ". Клинтън посочва, че администрацията на Обама ще настоява пред съюзниците на САЩ за сключване на политически споразумения за проекта за газопровод "Набуко". "Аз и моят екип решително ще убеждаваме нашите европейски съюзници да бъдат сключени политически споразумения, необходими за обезпечаването на строителството на "Набуко" или друг тръбопроводен потенциал, който ще помогне на Европа да бъдат диверсифицирани нейните газови доставки, посочва Хилари Клинтън.
РИА "Новости" припомня, че газопроводът "Набуко" е планиран за доставка на газ от Каспийския регион през Турция. Този магистрален газопровод с дължина 3 300 км ще заобиколи Русия от Централна Азия към страните от ЕС. Стойността му се оценява на 7,9 милиарда евро. В консорциума за строителството на газопровода участват компаниите: OMV Gas GmbH (Австрия), Боташ (Турция), Булгаргаз (България), Transgaz S.A. (Румъния), MOL Natural Gas Transmission Company Ltd. (Унгария), RWE (Германия)

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини