Синьото гориво идва до края на седмицата

В края на седмицата България може да регистрира първите си доставки на газ. Четвъртък-петък се очаква синьото гориво да стигне до страната.
Това гласи поредното съобщение от министерството на икономиката, откъдето дават приблизителни срокове, съобщи бТВ. Досега прогнозите и обещанията, че газът тръгва не се оправдаха.
Руско-украински документи, които уреждат доставките на газ за Украйна и транзита на горивото за Европа, се очаква да бъдат подписани днес в Москва в присъствието на двамата премиери -
Владимир Путин и Юлия Тимошенко. Това предаде БТА като се позова на данни от Интерфакс.
След посещение в Русия в събота и неделя Тимошенко има намерение да се върне днес в Москва заедно с екипа си, съобщи прессекретарят й Марина Сорока, цитирана от АФП.
Поставена е задачата договор за доставка на руски газ за Украйна и споразумение за транзита да бъдат подписани от руския Газпром и украинския Нафтогаз най-късно в понеделник сутринта, информира говорителят на Газпром Сергей Куприянов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Документите се подготвят, посочва агенцията.
Договорът предвижда Украйна да възобнови транзита на руски газ през своята територия, а споразумението урежда условията за работа през тази и през идната година, уточни Куприянов в интервю за радио "Гласът на Русия".
Той подчерта, че страните минават към преки, прозрачни пазарни отношения и отбеляза, че те "обсъждат едновременно въпросите за транзита и доставките, но без да ги смесват - това са различни теми и различни договори"."Веднага след подписването на документите ще бъдат възстановени всички потоци от газовия транзит за Европа", увери Юлия Тимошенко след преговорите с Владимир Путин.
Страните се споразумяха, че през 2009 г. украинските партньори ще получат отстъпка от 20 на сто. Условието е да бъдат запазени преференциалните тарифи за транзит на руски газ за европейски потребители през Украйна въз основа на цената от 2008 г., отбеляза Путин. От 1 януари 2010 г. в търговията с природен газ между Русия и Украйна ще се прилага изцяло европейската формула за ценообразуване, добави той.
След подписването на документите и възобновяването на газовия транзит вече няма да има нужда от международни наблюдатели в газоизмервателните станции в Русия и Украйна, заяви пред журналисти в неделя източник от руското правителство, цитиран от РИА Новости. Ще отпадне и нуждата от създаване на международен консорциум, който да изкупи технологическия газ, необходим на Украйна, добави той.
Енергийната харта не е гаранция за потребителите и за доставчиците. Договор към нея предвижда, че никакви ценови спорове не може да бъдат предлог за спиране на транзита. Украйна обаче го направи, независимо че е подписала договора, изтъкна Сергей Куприянов пред радио "Гласът на Русия". Според него Газпром подготвя нов механизъм, който да осигури редовен транзит на горива.
"Тази харта не се прилага и няма да се прилага в Русия", каза в събота на международен форум за газа в Москва руският президент Дмитрий Медведев, който призова за разработване на нови международни документи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини