Около 20 цивилни са убити погрешка в Афганистан

Най-малко 18 мирни жители, предимно жени и деца, са били убити миналата седмица във въздушен удар на международните сили в Афганистан.

За нещастието в провинция Хелманд, съобщи Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан, цитирана от ТАСС и БТА.

На уебсайта на мисията е оповестено:

"На 9 и 10 февруари международните сили са нанесли въздушни удари в окръг Сангин, в провинция Хелманд, чиято цел, както се съобщава, са били антиправителствени елементи. Предварително разследване на Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан показа, че при удар са били убити най-малко 18 мирни жители, почти всички от които жени и деца."

ООН изрази тревога от разрастването на насилие в Хелманд през последните дни. По данни на Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан при атентат в Лашкар Гах, столицата на южната афганистанска провинция, в събота са загинали най-малко седем мирни жители, а много хора са били ранени.

През 2016 година в Хелманд са били убити или ранени почти 900 души, уточняват от световната организация.

Друг брой жертви на бомбардировките бяха обявили По-рано представител на афганистанските власти и местни жители, цитирани от Асошиейтед прес. Според тях 22-мацивилни от две семейства са били убити при съвместна операция на САЩ и афганистанските сили.

При операцията против талибаните в окръг Сангин са загинали 13 души от едно семейство и деветима от друго, заяви президентският пратеник за сигурността в Хелманд Джабар Кахраман.

Местният жител Хамид Гул потвърди, че девет души от неговото семейство са били убити при операцията в четвъртък.

Американският военен говорител Бил Салвин заяви, че се "работи усилено за установяване дали са били убити или ранени цивилни в резултат на въздушни удари на САЩ", извършени в подкрепа на афганистанските сили във и около Сангин. По думите му разследването "продължава и не е стигнало до никакви заключения".

В Афганистан предишни погрешни удари с цивилни жертви почти винаги се оказват извършени от самолети на САЩ.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини