Учениците от Езиковата отразиха Световният ден на водата

За поредна година учениците от ПГПЧЕ „Христо Ботев“  отразиха Световният ден на водата - 22 март, като изработиха постери и презентации  и ги представиха пред своите съученици .

Световният ден на водата се чества всяка година на 22 март за да се привлече публичното внимание към значението на питейната вода.

Инициативата за празнуване на Световния ден на водата се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Женейро. Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата.

Чистата вода е жизненоважна за здравето, но 10% от населението на Земята няма достъп до питейна вода, което увеличава риска от заразни заболявания и ранна смърт.От болести, разпространявани чрез водата, умират над 1.5 милиона деца  до пет годишна възраст ежегодно.Диарията, предизвиквана предимно от мръсна вода, убива по около 2,2 милиона души годишно, а повече от половината болнични легла в света са заети от хора, страдащи от предизвикани от замърсена вода болести. В момента по света повече хора умират от замърсена и заразена вода, отколкото от всякакви форми на насилие, включително войни.

Замърсяването е все по-голяма заплаха за качеството на водните ресурси. Човешката дейност през последните 50 години е отговорна за най-голямото замърсяване на водните ресурси в цялата история. Като резултат количеството питейна вода е значително намаляло. Изчислено е, че все още 1,1 милиард души по света нямат достъп до подобрено водоснабдяване  и над 2.5 милиарда души в света живеят без подходяща канализация.

Животът на човечеството зависи от водните ресурси, следователно опазването им от замърсяване е отговорност на всеки.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини