Благодатният огън идва в три храма в Кърджали,три коли ще го донесат от Пловдив

Изображение 1 от 2

    Благодатният огън от Йерусалим ще пристигне в 23,30 часа в Кърджали в съботната вечер,непосредствено преди отбелязването на Възкресение Христово.Три коли ще го донесат от Пловдив където той ще кацне с митрополит Киприян с полет от Йерусалим.Благодатният огън ще бъде запален в трите храма :”Св.Георги Победоносец”,”Св.Йоан Предтеча” и „Успение на Пресвета Богородица” в Кърджали.

    Благодатен, или още Свещен огън, е огън, който се запалва всяка година на Страстна събота в съсобствения на различни християнски конфесии храм „Възкресение Христово”, построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и е чудо. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.Свещениците дошли да вземат от огъня извършват огнено омиване без да се изгорят,разказва отец Николай Величков от храма „Св.Йоан Предтеча”.

      С пристигането на благодатния огън в Кърджали ще започне службата в трите храма.С настъпването на Великден миряните ще си запалят от благодатния огън и ще си го отнесат у дома.Преди това всички свещи и кандила в храмовете и домовете се загасят.

      В събота в храмовете ще се боядисват яйца.В Неделното училище на храма „Св.Йоан Предтеча” децата ще боядисат  1500 яйца.Всяко от тях ще може да отнесе по няколко у дома си.Ще получат и пликове с лакомства,разказва отец Николай Величков.Благочестиво е яйцата да се боядисват в храма,категоричен е свещеникът.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини