Наш фолклор звучи в номиниран за "Оскар" филм

Немският режисьор Вернер Херцог бе номиниран за "Оскар" с най-новия си филм - документалния Encounters at the End of the World (Срещи на края на света). Продукцията на "Дискавъри филмс" е снимана в Антарктида.

Това е поредното диво и екзотично място на планетата, където е работил режисьорът, известен с любовта си към непокорени от човека дестинации

По средата на филма звучи песен на български, която служи като фон за спиращи дъха подводни пейзажи под дебелите пластове лед, съобщават "Нетинфо".

Според финалните надписи това е "Планино стара, планино мари" на Стефан Драгостинов - автор и диригент - в изпълнение на Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев".

Подобно наше участие преди няколко години имаше и в друга филмова продукция, номинирана за "Оскар" - "Братът на мечката", пълнометражна анимация на "Дисни" от 2003 г.

Във филма на Херцог са използвани и руски църковни песнопения, които могат да се чуят в рекламния трейлър наред с нашата песен.

Основен обект на филма му са не пингвините, а обитателите на американската полярна изследователска база "МакМърдо" (McMurdo Station). Сред интервюираните там е българинът Стефан Пашов, описан като "философ и шофьор на багер". Той работи в базата от години и е вторият ни сънародник, покорил Южния полюс.
Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини