Създават комисия за полицейския произвол. Преглед на националния печат

„Стандарт":Брюксел ни мъмри за парите на партиите
Критичен е тонът на доклада на Еврокомисията за напредъка на България, който официално ще бъде представен днес, съобщи БНТ.
В документа отново ще бъде записано, че България страда от големи недостатъци в борбата с корупцията и организираната престъпност. Брюксел продължава да настоява за по-прозрачно разделение на задачите и приоритетите на МВР и ДАНС, както и за парламентарен контрол върху работата на родното ФБР. Според БНТ комисията настоява за по-обхватна реформа на процеса на разследване на престъпленията, тоест на досъдебната фаза с цел "по-лесно допускане на доказателствения материал в съдебния процес". Брюксел констатирал и липсата на адекватни закони за финансиране на политическите партии, както и адекватни законови мерки за отнемане на имуществото, придобито по престъпен начин. Едно от основните настоявания на Брюксел е за присъди на криминално проявени лица, които отдавна са в полезрението на службите.

„24 Часа": На Бойко пак някой пречи, отсъди Сергей
"Недопустимо е да се делят хората на категории", заяви вчера в Перник премиерът Сергей Станишев по повод изказването на Бойко Борисов в Чикаго. "В България най-голямото богатство са хората. Не мога да ги нарека човешки материал", поясни Станишев. Изказването на Борисов било притеснително, защото кметът претендирал за национален лидер, а обиждал хората.
"На Борисов вечно някой му е крив. Вечно някой му пречи да си свърши работата", добави Станишев.
"Под материал съм имал предвид тези, които гласуват за дадена партия, които биват използвани и след това захвърляни след изборите. И това е именно електоратът от пенсионери, от роми, мюсюлмани", поясни Бойко Борисов миналата вечер на аерогарата. Благодарение на Станишев нямало по-бедни от нашите пенсионери и от електората на ДПС.

„Дума": Създават комисия за полицейския произвол
Временна парламентарна комисия към Народното събрание да се произнесе по случаите на полицейски произвол, инициира вчера депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, заедно други представители от опозицията и избраниците от НДСВ.
Председателят на ПГ на "Коалиция за България" Ангел Найденов изказа мнение от парламентарната трибуна, че се съмнява в искреността на ДСБ да подкрепи политически ръководството на МВР с това решение, какавато беше тезата на Атанасов. Според Найденов създаването на подобен орган може да се разглежда и като недоверие към комисията по вътрешен ред, която вече се произнесе по визираните два смъртни случая. Като формален повод опозицията и НДСВ посочиха смъртта на двамата арестанти - Методи Маринов, умрял от инфаркт в 4 РПУ след арест по време на проеста пред парламента, и Пламен Куцаров, починал след разпит с детектор на лъжата.

„Труд":
Стрелят по автобус в София
Столицата се размина на косъм с ужасяващ кървав инцидент във вторник вечерта. Към 20 ч неизвестен е стрелял по автобус с пътници, движещ се по линия №310 от Сточна гара до жк "Люлин". Зад волана на возилото е бил Петър Младенов, който веднага спрял на безопасно място и повикал полиция.
Рискът за пътниците е бил голям, а само по стечение на обстоятелствата няма пострадали. Пиковият час за градския транспорт е бил отминал и пасажерите са били седнали. Само четири странични прозореца на возилото са счупени. Това е първият инцидент със стрелба по автобус с пътници в София.

„Новинар": Специална защита за сиренето и кашкавала
Качественото сирене, което е произведено по традиционна българска технология - от истинско мляко и мая, да носи специално отличително лого. Това поискаха вчера от Асоциацията на млекопреработвателите в България. Така саламурените сирена, приготвени по оригинална рецепта, ще се наричат „българско сирене", а останалите - просто "сирене".
Тези продукти, към които са добавяни растителни мазнини и кондензирано мляко, пък въобще не трябва да се наричат "сирене", настояват от асоциацията. Засега не е ясно какво ще бъде изобразено на логото. Същите изисквания ще важат и за кашкавала. Само при топеното сирене, което не е традиционен български продукт, няма да има такива правила.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини