Оставка вместо арест на Мургина. Преглед на националния печат

Брюксел с технически тон: Има усилия, но няма резултати, отбелязва „Дневник"
Конкретни обвинения, дела и присъди за корупция по високите етажи на властта поиска отново Европейската комисия (ЕК) от България при официалното обявяване на техническия доклад за напредъка в областта "Правосъдие и вътрешен ред". Критики, които датират отпреди приемането на страната в ЕС, бяха отправени за пореден път, но тонът в крайния вариант на документа беше смекчен в сравнение с "изтеклите" в медиите чернови, както и с предишния подобен доклад преди година.
Като най-сериозно послание може да се приеме констатацията на Еврокомисията за "низходяща тенденция" в борбата с корупцията, а по отношение на организираната престъпност - липсата на "важни съдебни решения по знакови дела". Най-позитивна е оценката за съдебната система, където "има известно развитие", като се набляга на работата на инспектората към Висшия съдебен съвет.
Формално погледнато, в сравнение с миналия подобен доклад са отпаднали някои критики, но почти толкова са появилите се нови, а като цяло нито един от наблюдаваните шест показателя, от които зависи отпадането на мониторинга, не е покрит напълно. Брюксел ясно заявява също, че са положени усилия, но все още няма резултати.
За разлика от тактиката след унищожителния политически доклад на Еврокомисията от юли миналата година, когато контраатакуваха Брюксел заради "двойните му стандарти", сега управляващите решиха да приветстват оценките в този. В специално изявление премиерът Сергей Станишев подчерта, че докладът е признание за "дълбоките реформи" в съдебната и правоохранителната система дава окуражителен сигнал, че правителството е "на прав път".
Опозицията очаквано обяви изводите в документа за негативни - според лидера на ДСБ Иван Костов те са доказателство, че целият труд на управляващите през последните 4 години е "бракуван". Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов "голяма част от забележките са отстраними много бързо", но правителството на Станишев ще се запомни с изгубените милиони от еврофондовете.
От самата Европейска комисия обаче уточниха, че "присъдата" за постигнатото от България ще бъде обявена през лятото, когато ще излезе и поредният политически доклад. При представянето на докладите за България и Румъния в четвъртък на въпрос дали е вярно, че София е оказала силен натиск за смекчаване на тона, главният говорител Йоханес Лайтенбергер заяви, че комисията и България работят заедно, затова било нормално да си говорят. В същото време той отчетливо акцентира върху думата "конкретни", когато обясняваше какви резултати очаква Брюксел и какво ще следи до лятото.
Сред новопоявилите се проблеми са прилагането на закона за конфликт на интереси и търговският регистър, който според Брюксел може да затрудни ефективното финансово разследване. ЕК ще следи отблизо и законодателството за замените на земи, финансирането на партиите, както и изкореняването на практиката за купуване на гласове. Отново се критикува връщането на дела, като според Брюксел най-сериозен е проблемът в София, където се гледат повечето от сложните казуси, една пета от които се връщат.
Докладът не засяга проблема със замразените пари по предприсъединителните програми. Според източници на EUObserver обаче комисията е на мнение, че България е положила повече усилия, след като е било взето подобно решение, а някои страни членки като Германия, Франция, Великобритания и Холандия настояват за обвързване на предстоящия летен доклад със замразяването на допълнителни средства при липсата на напредък.
Правосъдният министър Миглена Тачева бе по-сдържана в коментара си и и заяви, че съдебната реформа не е "фотофиниш на 100 метра". Вицепремиерът Ивайло Калфин също предупреди пред "Дарик радио", че има редица проблеми, които, ако не бъдат отстранени, летният доклад ще бъде отново негативен.

Длъжник избра смъртта, акцентира „Труд"
Строителен предприемач избра смъртта пред живота с дългове и се застреля в мерцедес на паркинга пред една софийска банка.
Изстрелът, убил 42-годишния Борис Йорданов, проехтял в 11,40 ч. Мъжът захапал пистолета и натиснал спусъка.
"Боби беше мъж канара - разказа негов приятел. - Трудеше се от сутрин до вечер, строеше. Негова работа са 5 красиви кооперации в София и в Приморско. За да строи обаче беше взел кредити. Дължеше на хора и банки стотици хиляди левове. А продажбата на апартаментите замръзна, откакто се чу за световната финансова криза."
Йорданов имал среща пред банката вчера с кредитори, съобщиха криминалисти. Според тях самоубиецът е първата у нас жертва на кризата.

Оставка вместо арест, пише „24 часа"
Tри писма от Пловдив, Силистра и Бургас, които са изпратени в Европейската комисия в Брюксел, ще предизвикат най-сериозния финансов скандал в България, прогнозира достоверен източник вчера.
Обединява ги твърдението, че данъчни са натискани да дават оставки, за да спрат работа по ДДС далавери.
Мария Мургина, шеф на Националната агенция за приходите, подаде оставка.
Говореше се, че е обмислян дори показният й арест, но проверяващите са предложили да се даде възможност на данъчен №1 да защити спокойно своята позиция.
В Пловдив става дума за далавера с ДДС чрез покупка и препродажба на евтини имоти.
В Силистра е потулена проверка на фирма на политик, също с източване на ДДС.
В Бургас пък са прикрити резултати от ревизии на хотелиерски босове в Несебър.
"Подслушвайте ме, за да чуете как ме заплашват да спра проверки срещу политик, който източва ДДС".
Молбата отправя данъчен служител пред зам.-министър на финансите и висш представител на съдебната власт. Действието се развива през април 2008 г. Служителят иска спешна проверка. Вместо инспектората на финансовото министерство обаче в града пристига инспекторатът на Националната агенция по приходите. Данъчният е уволнен и никой не се наема да прави проверка.
Три писма пристигат до Европейската комисия в Брюксел, в които се разказват три различни случая за прикриване на данъчни измами в България.
Първото е директно от служител на Националната агенция по приходи, а останалите са препратени в ЕК от Яне Янев.
Адресите са Пловдив, Бургас и Силистра.
Брюксел изпраща сигналите в ДАНС и иска проверка.
По това време все по-често на анализаторите прави впечатление рязкото намаляване на приходите в бюджета от ДДС. За 2008 г. дупката приближава един милиард.
На 13 ноември "24 часа" съобщава на първа страница информация от особено достоверен източник, че се проверяват 267 българи дали честно са забогатели. Те били разделени в три групи - политици, едри предприемачи от туризма, строителството, недвижимите имоти и банковото дело, както и "полусиви"бизнесмени.
През следващите дни тази информация непрекъснато се отрича. Две седмици по-късно обаче - на 26 ноември, в интервю за "24 часа" Мария Мургина потвърждава: "Да, проверяваме големи от властта и бизнеса. Дори са повече от 325."
Според разследващи шефката на данъчните е потвърдила тези неофициални данни, тъй като по това време ДАНС е започнала усилени проверки на сигналите за източване на ДДС.
Местните служби на ДАНС в Пловдив, Силистра и Бургас преглеждат списък на подалите оставка висши данъчни. Изпращат се допълнителни екипи.
В сряда късно следобед наблюдателни служители на Министерството на финансите засичат близо стоминутна среща между Петко Сертов, шефа на ДАНС и Пламен Орешарски.
На следващия ден в печата се появява информация, че е спрян достъпът до секретна информация на шефа на Националната агенция по приходите Мария Мургина. Тя е имала такова разрешение, чийто срок изтичал днес, в петък, 13-и.
Вчера от Министерството на финансите уточниха, че има досъдебно производство и то е не просто срещу висши данъчни, а срещу шефа им Мария Мургина, и затова от ДАНС са отказали ново разрешение.
Ситуацията около писмата на натискани да спрат проверки за източване на ДДС е ескалирала в последните седмици.
Имало е дори идея за арест на Мургина, но следтова се е взело решение спокойно да завърши проверката на прокуратурата, да се даде възможност на данъчен номер 1 да защити своите позиции.
Един от скандалните случаи носи адрес Силистра, където е била осуетена проверка на представител на политическа сила.
Вторият случай е в Пловдив, където са били уволнени данъчни преди време. По-късно се разбира, че са отстранени грешните хора. Става дума за схема с продажба на имоти, чиито цени скачат с пъти и се точи ДДС.
От вчера под тепетата тече проверка на инспектората на НАП. Там върви успоредна проверка срещу известни богати българи, собственици на хотели, за които се подозира също, че работят по схеми за източване на ДДС.
Още през месец юни ДАНС е изпратила в прокуратурата проверката за Пловдив, но тя е била забавена по неясни причини. Едва преди два месеца е била възобновена отново.
В този град се проверява висш служител на НАП, който има директна връзка с бизнесмен от схеми за източване на ДДС.
В Бургас пък източването на ДДС осветлява хотелиерски босове от Несебър и Слънчев бряг. Вчера изненадващо се разбра, че Мария Мургина е подала оставка късно в сряда вечерта.
От Министерството на финансите най-напред съобщиха, че Мургина е в отпуск и не е подавала оставка. Няколко часа по-късно обаче зам. финансовият министър Кирил Желев потвърди. Късно в сряда той е разбрал, че Мургина внесла при Орешарски заявление за напускане. Желев отрече слуховете, че последната седмица тя е била в неплатен отпуск.
"Г-жа Мургина депозира оставката си чрез мен до премиера и независимо от решението на МС вероятно следващия четвъртък давам изключително висока оцена на нейната работа", каза Орешарски.
Според него тя създала и ръководила агенцията, която се превърнала в най-успешния проект на Световната банка в региона. Дори останалите страни черпели опит при изграждането на приходните си институции.
Мотивите за оттеглянето на Мургина били натрупаното напрежение около ръководството на НАП. "Разбирате, че тя ще е последният човек, който ще пречи на институцията, която сам е създал", допълни Орешарски. В мотивите било записано още, че Мургина си тръгва заради неизпълнението на плана за приходите на НАП за 2008 г. с 2%, както и това, че решенията на някои държавни институции, свързани с дейността на агенцията, се оповестяват първо чрез медиите, уточняват от НАП.
Скандалът тръгна, след като в събота независимият депутат Яне Янев обяви, че висши служители на агенцията участват в престъпни схеми за източване на ДДС в огромни размери. Пак тогава зам. градският прокурор на София Роман Василев обясни, че престъплението се разследва от Националната следствена служба.
През последния месец и половина в НАП започнаха проверки от ДАНС, Сметната
палата и финансовата инспекция.
Краткият срок, в който се случиха, навява мисълта, че са поръчани от прокуратурата, коментираха от финансовото министерство.
Сметната палата извършва одитна оценка на администрирането на приходи от ДДС в НАП, съобщиха от палатата. Проверява се периодът от януари 2006 до декември 2007 г.
Преди десетина дни ДАНС започна проверка в НАП, която трябваше да установи дали има нерегламентиран достъп до секретната информация от данъчните досиета, който да е бил дело на хора от ръководството на НАП.
Неофициално из кулоарите на агенцията се посочват две вероятни причини за проверката. Според първата имало грешки в около 500 000 данъчни досиета при прехвърлянето на информация от НОИ към приходната агенция.
Твърди се, че от ДАНС са заподозрели или са имали сигнал, че някои от грешките не били случайни и имало манипулиране на информация. То се изразявало в това, че задължения на определени фирми или физически лица са били прехвърляни в партидите на други. Така се оказало, че някои големи длъжници вече не са такива, а другите, в чиито досиета са били записвани задълженията, започнали да ги оспорват и течала преписка между тях и НАП.
Втората версия за причините за проверката от ДАНС е източване на ДДС в големи размери, което се е извършвало чрез мащабна верига от фирми, повечето от които реално действащи.
Източници от ДАНС твърдяха също, че се проверява не само системата за управление на приходите, а и системата за управление на информацията в досиетата. Те се позовават на скандала около лиценза на ЦСКА и задълженията на "червените".
Когато започна проверката на ДАНС, Мургина коментира, че тя бди над 8000 души и по никакъв начин не би могла да отговаря пряко за нарушения на своите подчинени.
Въпреки това обаче се твърди, че тя е подала оставка сега преди приключване на проверката по настояване на финансовия министър Пламен Орешарски.
Най-вероятно Кирил Желев, който е зам. финансов министър в момента, ще наблюдава пряко работата на НАП и няма да се посочва заместник на Мургина, тъй като до изборите остават няколко месеца. Финансовият министър Пламен Орешарски, чиято кандидатура за шеф на агенцията бе Мургина, е споделил пред премиера, че няма да посочва човек за поста й и ще приеме всяко решение на кабинета.
Следственото дело за източване на ДДС, образувано по сигнал на ДАНС, е засекретено, съобщиха магистрати вчера. Причината е, че към него са приложени папки с класифицирана информация. Делото е образувано миналата седмица и засега се води срещу неизвестен извършител.
"Не коментирам нищо по това дело", каза вчера Софийският градски прокурор Николай Кокинов. Случаят е възложен на следовател от НСлС.
Мургина още не е разпитвана. Наблюдаващ прокурор по делото е Маргарита Немска, която отказа всякакъв коментар по него.

Махат картини от кръчмите, отбелязва „Стандарт"
Картини на стари майстори стават табу за кръчми и офиси. Забраната е залегнала в закона за културното наследство, който вече бе приет на първо четене в парламента.
Фаталният член 118 изправи на нокти ресторантьори, бизнесмени и антиквари. Според текста е подсъдно, ако на едно и също място са предмети с културно-историческа ценност и вещи за търгуване. Този член е абсолютно безсмислен, коментира Любен Дилов, депутат от Движение "Напред". Ако законът влезе в сила, от кафето на парламента трябва мигновено да бъдат махнати творби на Златю Бояджиев и Майстора, допълни Дилов. Промяната означава всички механи и ресторанти да свалят от стените автентични предмети от бита, които може да имат музейна стойност.
Така се провалят опитите ни да придадем оригиналност и българска атмосфера на заведенията си, възропта пред "Стандарт" Антонио Василев, собственик на ресторант в центъра на София.
"Фотосите, документите, предметите и картините, изложени в моето заведение, са носители на наша родна символика. Чужденците искат да се докоснат до автентичната атмосфера на една къща, строена през 1922 г.", добави Василев.
Още по-абсурдна е ситуацията с антикварите. "Как сред купчината стари вещи в магазините им някой може да определи ценността на предлаганите стоки, това е предпоставка за корупция", негодуват в гилдията. Очаква се депутати да предложат скандалният член да отпадне от проектозакона преди второ четене.

Инспекторатът на ВСС порица съдебната власт вместо ЕК, пише „Сега"
Прокуратурата не контролира достатъчно добре МВР и следствието, рядко се издават европейски заповеди за арест, удължаването на сроковете на разследванията от изключение се е превърнало в правило.
Това са част от негативните констатации за работата на прокуратурата на Инспектората на Висшия съдебен съвет.
Те бяха представени от шефа му Ана Караиванова в деня, когато ЕК оповести сравнително мекия си междинен доклад за напредъка на България в борбата с престъпността и корупцията. Инспекторатът е сред малкото положителни неща, отбелязани от Брюксел.
През м.г. инспекторатът провери два от петте апелативни района в държавата - на Бургас и Велико Търново. Бяха правени и инцидентни проверки по сигнали и публикации в медиите.
По много от спрените дела извършителят не е обявен за общодържавно издирване, макар че е известен. Рядко се възлагат и извършват ефективни оперативно-издирвателни мероприятия по разкриване извършителя на престъплението.
Години наред прокуратурата не е следила кога изтича давността по делата, а по спрените не е търсен отчет за свършеното от МВР, припомня още докладът. Тази практика се промени през 2007 г. след заповед на обвинител №1 Борис Велчев. След ревизията тогава заради изтекла абсолютна давност за наказателно преследване бяха прекратени около 400 хил. производства.
И следствието необосновано дълго протака дела, които не са сложни. "С течение на години не е работено по дела с голям обществен интерес, което в крайна сметка е довело до тяхното прекратяване по различни причини - изтекла давност, недоказаност на обвинението, починал деец", отчита инспекторатът.

Съдът също не е пощаден. Шефовете на съдилища не контролират дали магистратите спазват сроковете и не предприемат действия за налагане на наказания, когато открият някакво нарушение. Гражданските дела не се проучват добре, преди да се насрочат. Много от гражданските производства се бавят и заради вещи лица, които не представят заключенията си в срок или си правят отвод. Съдиите избягвали да глобяват експертите, тъй като броят на специалистите в някои области бил ограничен.
В проверените съдилища са констатирани проблеми и при налагането на обезпечителни мерки. В някои случаи съдиите са гарантирали бъдещия иск със запор, без да определят размера му. Понякога се блокирали няколко недвижими имота и движими вещи, без да посочат стойността им. А така не може да се прецени дали бъдещият иск не е обезпечен многократно.
След проверките си инспекторатът е предложил на ВСС 16 магистрати за наказание - уволнение или понижение. Още 29 са предложени за по-леки санкции - забележка и порицание. Направени са и 334 препоръки за подобряване на работата на съдебната власт.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини