Остен за някои българи, поиска Сидеров

Пред хилядно множество, събрало се около паметника на Васил Левски в София, лидерът на Атака Волен Сидеров направи и пряка аналогия между времето на гибелта на Левски, поведението на българите тогава и настоящето ни.
Може би Левски щеше да бъде спасен - къде беше тогава българският юнак, къде се криеше на топло и трябваше Каблешков с остен да го вади от дома му, заяви Сидеров в словото си по случай 136-годишнината от гибелта на Апостола.

„Не е ли времето същото и същите българи трябва да ги караме с остен, тези - достойните българи... ?", с ироничен въпрос се обърна Волен Сидеров към множеството.

По думите му най-тежкият грах е да предадеш каузата, за която се бори Левски, да предадеш родината...

Не веднъж в речта си пред присъстващите на шествието на „Атака" Волен Сидеров призова да не забравяме - Левски, историята, поуките от нея.

Според Сидеров не трябва да се премълчават и срамните моменти в историята, защото „няма по-самотна и величава фигура от Левски".

И въпреки, че за обесването и поругаването на тялото на Апостола Сидеров директно обвини „турци и цигани", той отхвърли всякакви обвинения, че използва „езика на омразата".

Като доказателство за това, че говори истината, Сидеров цитира пред митинга на паметника на Васил Левски в София части от спомените на Георги Потайников, публикувани през 1937 година.

В спомените се посочва, че циганки от квартала, където се намира Първа мъжка гимназия, са събирали камъни и са хвърляли по висящото на бесилката тяло на Левски.
В друга част от спомените, също прочетени от Сидеров пред множеството, се описва свалянето на тялото на Апостола на свободата и начина, по който са се гаврили двама турци и няколко цигани.


Речник
Остен - Дървена пръчка (тояга), подрязана в единия край, на който е забит пирон, стърчащ няколко сантиметра. С помощта на остена се ръчкат (подкарват) селскостопанските животни
По Уикипедия
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини