Среща на поколения след 400 години

Изображение 1 от 5

    След 400 години, група изселници от ардинското село Горно Прахово (Тосчалъ), живеещи в Бурса,посетиха родното място на своите прадеди в турския град Тося, община Кастамону.Инициативата беше на члена на Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер” (Ардинци) Салих Юзертюрк.

    Както знаете Горно Прахово в превод на турски е Тосчалъ (Тосялъ), което осначава,че първите преселници тук са дошли, именно от област Тося, Република Турция.

    „Преди 400 години прадедите ни се преселили  в България и се установили в Тося Бала (Горно Прахово) и Тося Зиир (Долно Прахово). Визитата ни бе много вълнуваща. Бяхме посрещнати много радушно от местните хора. Във всяка една улица, която обиколихме, се надявахме да срещнем един познат“, сподели Салих Юзертюрк. Той уточни, че групата е била приета и от кмета на Тося Кязим Шахин. Срещата е протекла в приятна и позитивна атмосфера. Една от обсъжданите теми е била да се установят дългогодишни приятелски отношения между Тося и Горно Прахово (Тосчалъ).

    Очаква се кметът на Тося Кязим Шахин да посети селищния празник на Горно Прахово (Тосчалъ), който ще се проведе в началото на август.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини