Дишаме най-мръсния въздух в Европа

Българите дишат най-мръсния въздух в Европа. Това признание е записано в стратегия за опазване на околната среда до 2018 г., която е изготвена от екоминистерството. Предстои документът да бъде одобрен от правителството следващата седмица, обясниха оттам, съобщава вестник "24 часа".

Всеки българин издишва на година над 55 микрограма от канцерогенните фини прахови частици, пише още в документа. На следващото място по замърсяване в ЕС с такъв прах е Румъния с 52 микрограма. Средното за ЕС пък е 30 микрограма на човек на година. Фините прахови частици се образуват от топлоцентралите и транспорта, обясниха експерти от екоминистерството.

Непочистените улици също помагат за замърсяването. Вдишването им води до проблеми с дихателните пътища, астми при малки деца и дори до белодробен рак. Замърсяването е характерно за зимните месеци, когато прахът се задържа близо до земната повърхност. София е най-пострадала от замърсяване с фин прах в България.

Софиянецът издишва пределно допустимата годишна концентрация фин прах само за месец и половина. Често пъти замърсяването в столицата надминава здравните норми 4 пъти. Бързо преминаване на товарните автомобили и обществения транспорт към стандартите Евро 5 и 6, за да се намали замърсяването, предлага екоминистерството в стратегията си. Предвижда се и намаляване на вредните вещества, които могат да съдържат горивата. В момента обаче липсва желание в институциите за бързи мерки в тази насока, са констатирали от екоминистерството.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини