Пуснали сме 350 дипломатически полета с оръжие за терористи


За три години през България са минали 350 "дипломатически" полета с оръжие за терористи.
Това разкрива днес "Труд" в разследване за държавната авиокомпания на Азербайджан "Силк Уей" ("Път на коприната"). Тя превозва военни пратки с ноти от посолствата си в Европа, Азия, Африка и САЩ.

На 6 юни 2015 г., припомня всекидневникът, Франсис Норвело, 41-годишен ветеран от американския флот, загина на полигон край село Анево, когато стар боеприпас се взриви при зареждане в гранатомет RPG-7. Други двама американски граждани и двама българи също бяха ранени.

От посолството на САЩ съобщиха, че американците работят за американската компания Purple Shovel, наета от армията на САЩ да подпомага програмата за обучение и въоръжаване на опозиционни бойци в Сирия.

Такива снаряди с производител ВМЗ-Сопот и произход България "Труд" откри в подземни складове на Ан Нусра ( клон на Ал Кайда в Сирия) при сраженията в Алепо през декември м.г.

Оказва се, че тези два случая са само част от голям международен канал с участието на България за оръжейни доставки с дипломатически полети до буновници в различни части по света.

Оръжията са транспортирани с 350 дипломатически полета на държавната авиокомпания "Силк Уей" на Азербайджан през последните три години. Държавните самолети на страната са летели с десетки тонове оръжия на борда.

Това става ясно от скандални документи, които "Труд" получи от анонимен източник в социалната мрежа Twitter.

Той изпрати кореспонденция с ноти между Външно министерство на България и посолството на Азербайджан в София, с приложени документи за оръжейни сделки и дипломатически разрешения за прелитане и кацане в България и редица европейски държави, САЩ, Саудитска Арабия, ОАЕ, Турция и др.

Самолетите на "Силк Уей" са предлагали услугата дипломатически полет на частни оръжейни компания от САЩ, Балканите, Израел, както и на армиите на Саудитска Арабия, ОАЕ, Американското командване за специални операции, военните контингенти на Германия и Дания в Афганистан и на Швеция - в Ирак.

Дипломатическите полети са освободени от проверки и летищни такси, т.е. самолетите на "Силк Уей" са превозвали необезпокоявано хиляди тонове оръжия между различни точки по света без проверки и такси.

Те са правили технически междинни кацания с престой от няколко часа до денонощие, въпреки че не се е налагало презареждане с гориво.

Скандалното е, че в исканията за такъв дипломатически полет са упоменати видът и количеството на опасния товар - оръжия и боеприпаси.

Т.е. отговорните агенции в редица държави (България, Сърбия, Румъния, Чехия, Унгария, Словакия, Полша, Белгия, Турция, Германия, Великобритания, Гърция) са си затваряли очите и са разрешавали дипломатически полети с десетки тонове оръжия на борда на граждански самолети.

Сред основните ползватели на услугата "дипломатически полет за оръжия" са американски компании, които доставят военни пратки за американската армия и командването за специални операции в различни точки по света.

Общото в случая е, че става дума пратки оръжия, които не са по американски стандарт, т.е. няма да бъдат използвани от американските военни
 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини