Икономисти: Богатеем. Преглед на националния печат

Втора газова криза на хоризонта, предупреждава „Капитал"
Когато на 18 февруари т.г. председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев (съиздател на "Дневник" и "Капитал") предупреди, че разполага с предварителна информация, че е възможна втора газова криза, почти никой не му повярва.
Публичното предупреждение бе направено след обстойно обсъждане от Управителния съвет на КРИБ, проведено на 17 февруари, който се обедини около мнението, че газовата криза в България не е приключила с възобновяването на доставките, а напротив - всеки момент би могла да започне отново. По повод предупрежденията на КРИБ, от правителство тогава отговориха, че виртуални изказвания не могат да предизвикат газова криза. Според анализа такава криза евентуално би могла да дойде по линия на лошото състояние на Украйна и на нейната невъзможност да плаща доставения от Русия газ. Тази възможност се потвърждава от статия, публикувана във вчерашния брой на в "Коммерсант".
Още на 8 март Украйна може да се окаже без газови доставки от Русия. Това е станало ясно на заседание на борда на директорите на руския газов монополист "Газпром" тази седмица. По информация на ежедневника "Коммерсант" заместник-председателят на борда на директорите на "Газпром" Андрей Круглов, който отговаря за финансово-икономическия департамент, е заявил, че украинската компания "Нафтогаз Украйна" дължи над 360 млн. долара за доставките на природен газ през февруари т.г. Круглов е заявил още, че срокът за изплащане на дълга на "Нафтогаз" е 7 март и ако той не бъде спазен, отново ще се наложи да бъде спряно подаването на синьо гориво за страната.
Всичко това показва, че предупрежденията за възможна опасност от втора газова са били по-скоро основателни. Ето защо от КРИБ отново настояха правителството да пристъпи незабавно към предприемане на много сериозни, а не виртуални мерки срещу тази опасност.

6 бутилки вино на седмица може! обобщава „24 часа"
Световната здравна организация въвежда нови дефиниции за безопасно и проблемно пиене, съобщи вчера д-р Александър Канчелов, шеф на клиника за лечение на зависимости.
Проблемното означава, че ако човек пие над определено количество или пък всеки ден, ще развие сериозни болести около 50-те. Заболявали мозъкът, сърцето, съдовете, черният дроб, панкреасът. Не е изключен смъртоносен инсулт или инфаркт.
Границата между двата типа пиене се определя от брой питиета и честотата им. За единица се приемат 25 г концентрат, чаша слабо вино или малка халба бира. При мъжете прагът е до 525 г концентрат, 21 чаши вино, което прави около 6 бутилки, или 21 малки наливни бири седмично. Важна е и честотата на пиене, задължително трябва да има 2 дни в седмицата пълно въздържание и за двата пола. Ако пиеш по малко, но всеки ден, пак се разболяваш.
Всеки 3-и мъж в Европа и у нас има проблемно пиене, каза още д-р Канчелов. Това не гарантира, че ще стане алкохолик. Някои наистина ще развият алкохолна болест, но всички останали със сигурност ще получат поражения на вътрешните органи.
Между 300 000 и 400 000 българи са зависими от алкохола, каза д-р Канчелов. Абсурдни са твърденията, че България е начело в Европа по употреба на алкохол, по-скоро сме първенци по хвалба, добави той.
Новата концепция за алкохола отрича т.нар. средиземноморска диета, която освен зехтин, зеленчуци и риба препоръчва и червено вино всеки ден срещу атеросклероза. Поддръжниците на този модел заболяват от цироза, отбеляза д-р Канчелов. Той ще представи днес резултати от проучване за лечението на алкохолизма в 8 европейски страни. Един от проблемите за цяла Европа е, че минават поне 2-3 г., докато алкохоликът направи първата крачка към лечение.

Богатството ни се умножи по 5, пише „Труд"
През последните 9 години финансовото богатство на българските домакинства се е увеличило повече от пет пъти. Това показват данни на "Индъстри уоч", обявени вчера. Екипът на организацията изследва парите в брой, депозитите, инвестициите в акции, взаимни и пенсионни фондове, както и животозастраховките.
През 2000 г. финансовото богатство на българите е възлизало на 6,3 млрд. лв. През всяка следваща година то е нараствало. Особено рязък е скокът след 2004 г. Парите на нашенеца реално са скочили над 2 пъти по време на управлението на сегашното правителство, сочат изчисленията на "Индъстри уоч".
Според тях въпреки световната криза имането на българите е продължило да расте и в края на миналата година, но с по-бавни темпове.

Богатеем напук на кризата, отбелязва „Монитор"
Българинът продължава да богатее въпреки кризата. В края на 2008 година финансовото богатство на домакинствата възлиза на 33,7 млрд. лв., докато в края на 2007 г. сумата е била 31,3 млрд. лв. Това сочи докладът, който икономистите от Industry Watch представиха вчера. Растежът на финансовите активи продължава да компенсира инфлацията, но се забавя значително - до 8%.
В края на 2008 г. парите на домакинствата без дължимите кредити са в размер на 22,9 млрд. лв. Само три месеца по-рано (в края на септември) чистите средства на домакинствата са били в размер на 23,3 млрд. лв. Макар и да има забавяне на ръста, няма спад на богатството, подчерта Лъчезар Богданов от Industry Watch.
Съвкупното богатство на домакинствата - финансово и жилищно, достига 176 млрд. лева (90 млрд. евро) в края на декември. И по този показател е отчетен спад спрямо септември 2008 г., когато то е било 181 млрд. лв. За разлика от много западноевропейци и американци, голяма част от българите притежават собствени жилища и не живеят под наем, заяви Лъчезар Богданов от компанията.
За сравнение в еврозоната финансовите активи на домакинствата се свиват с 5% годишно. Вложенията в банкови депозити и пари в брой там нарастват ускорено за сметка на инвестициите в акции и взаимни фондове. У нас този процент е по-нисък защото българите традиционно винаги са предпочитали банките пред другите алтернативи и нямат големи суми в тях. В еврозоната кредитирането забавя ръст въпреки опитите на централните банки да стимулират кредитната активност.

След като ефектите от глобалната финансова криза станаха по-осезаеми, българите са станали по-предпазливи при управлението на спестяванията си. 89% от спестяванията са под формата на банкови депозити и пари в брой. Банкнотите остават около една четвърт от общия размер на финансовото богатство на домакинствата у нас и това показва доверието им към банковата система, каза анализаторът Красен Йотов. В края на миналата година депозитите нарастват до 65% от общия размер на финансовото богатство, което е увеличение от 5 на сто спрямо края на 2007 г. По думите на Йотов една от причините за това увеличение е повишеният размер на гарантираните влогове. Едва 2,2% от финансовите активи на българите са в акции. Намалението е в унисон с развитието на фондовата борса и спада на индекса Sofix. Намаляват нетните активи на пенсионните фондове заради изтегляне на пари от доброволните пенсионните фондове както и заради падането на цената на акции. Пренасочването на спестяванията от взаимни пенсионни фондове към банките у нас е много по-слаб процес в сравнение с развитите икономики. Увеличава се интересът към консервативните взаимни фондове, инвестиращи предимно в облигации. Животозастраховането остава малка част от богатството на домакинствата, отчитат от Industry Watch.
Растежът на жилищното богатство се забавя поради по-ниския ръст на жилищни цени. Чрез ипотечен кредит са финансирани около 5,5% от стойността на жилищата, като това съотношение постепенно се разширява. От септември 2008 г. до януари 2009 г. лихвите по потребителските кредити са се увеличили от 9,78% до 11,3%.о се забавя значително - до 8%.

Токът ще поскъпне от 1 юли - най-много в Западна България, предупреждава „Сега"
Средно с 10% от 1 юли да скочи цената на електроенергията за бита и промишлеността предлагат електроразпределителните дружества /ЕРП/.
Най-високи цени иска ЧЕЗ, която обслужва Западна и Северна България. Тя настоява нощният ток, който консумират гражданите между 22 и 6 часа сутринта, да поскъпне с цели 22.5%.
Ако искането бъде прието от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/, един киловатчас от 9 ст. ще стане 11.8 ст. без ДДС. През деня увеличението ще е "само" 11% и цената на киловата ще стане 16.4 ст. Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Любош Павлас обясни искането за рекордно поскъпване на нощния ток с факта, че през това време на денонощието ЧЕЗ не можела дори да си покрие разходите. Тъй като нощният ток бил прекалено евтин, хората си спирали парното и пускали електрически печки. Обикновено по света е точно обратното - енергийните предприятия стимулират с ниски цени нощното потребление, защото по-скъпо им излиза централите да бездействат.
EVN, която доставя ток в Югоизточна България, иска един киловатчас да струва вече 16.9 ст. през деня и 9.7 ст. през нощта. В Североизточна България, която се обслужва от немската E.ON, цените и след увеличението ще са най-ниските в страната - по 15.2 ст. през деня и по 9.8 ст. през нощта.
Това ще е второто за последните две години толкова голямо поскъпване на тока. Миналата година то бе оправдано със скъпите горива и увеличението на цената, която ЕРП-тата плащат на НЕК. Оттогава обаче се е натрупала инфлация, а и трите енергодружества се оплакват от нарасналите разходи за скъпия ток от нароилите се напоследък малки вятърни и слънчеви електроцентрали, който те трябва да изкупуват. Само за една година и само в Югозападна България тези централи са се увеличили 15 пъти, заявиха вчера от EVN.
Третата причина е в топлофикациите - от 1 януари тази година ДКЕВР увеличи цената на тока, който произвеждат те. "Само заради това ние ще изгубим 6 млн. лева тази година", оплака се регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Любош Павлас.
Исканията на трите ЕРП-та са правени, без да се смята, че и ТЕЦ-овете, които произвеждат ток, и НЕК, която го пренася, вероятно също ще настояват за по-високи цени. "Ако ДКЕВР разреши на НЕК 10% по-скъп ток, ние трябва да добавим към нашето искане още 4%", каза вчера Павлас.
Чешката компания за пореден път обяви, че няма да се съобрази с искането на енергийния регулатор да премине към едномесечно отчитане на електромерите най-късно до 31 март. Вместо това тя предлага, ако се запази сегашното положение, от 1 април т.г. да въведе 0.2 ст. отстъпка от цената за всеки киловатчас ток.

Религиозни училища стават ВУЗ, предупреждава „Дума"
Председателят на образователната комисия в парламента Лютви Местан подчерта, че промяната не създава привилегии, а възможности за по-пълно интегриране с образователната европейска система. Според други депутати от тези възможности ще се възползват основно духовните мюсюлмански училища у нас, както и тези центрове, които обучават ученици в рамките на Българската православна църква, които били в пъти по-малко от тези под знака на Мохмед.


Засада на Шипка, предупреждава „Стандарт"
На Шипка никак няма да е спокойно, ако властта тръгне да катери върха на 3 март. Това предупреждение отправи ВМРО към управляващите.
Протестът на воеводите е заради "антибългарските поправки" в закона за архитектурните паметници. Според тях джамии и храмове, обявени за паметници на културата, стават действащи, ако са единствени в града.
Няма да правим атакаджийски номера, но протестът ни ще е достатъчно категоричен, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред "Стандарт". Готвим оригинално посрещане на властта, уточни и областният координатор на партията в Стара Загора Антон Андонов.
Политиците обаче предвидливо решиха да почетат празника не на върха, а на жълтите павета. До снощи никой от управляващите не бе включил в програмата си за 3 март качване на Шипка.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини