Честит празник, мили дами!

Честит 8 март, мили дами! Нека този ден бъде по-особен за вас, по-усмихнат, по-запомнящ се, по-щастлив. Естествено, такива би трябвало да бъдат всичките ви дни, защото ролята на жената в днешното общество е напълно равнопоставена, ако на моменти не и по-важна от тази на мъжа.

Истината е, че имаме много причини да се гордеем, че сме жени. Нежният пол отдавна е доказал, че може да се справя успешно в екстремни ситуации, че може да ръководи, а може и да следва. В общественото пространство циркулират много негативни мнения за това, че светът все повече се феминизира, но дори да е така, трябва ли да се извиняваме за уменията си, за кадърността си, за "оръжията", които само ние притежаваме?

И още нещо. Именно на жената природата е отредила най-важната рола - да бъде майка. Дори само заради стоицизма да се разкъсва между безкрайната работа и постоянните усилия да възпита децата си така, че един ден те да станат достойни хора, жената трябва да бъде безрезервно уважавана... не само днес, винаги... защото нейната борба с трудностите не е епизодична, тя е ежедневна. Ето защо и признанието не бива да идва единствено и само на 8 март.

Затова, мили мъже, направете нещо хубаво за жените в живота си днес. Ние, от своя страна, имаме право и сами да направим нещо хубаво за себе си... заслужаваме го. Нека почетем специално и нашите майки, за да им благодарим, че толкова пъти са се лишавали и са правели компромис със себе си, за да може ние да имаме всичко и да се чувстваме пълноценни и обичани.

Днес е 8 март - Международният ден на жените. В някои страни се празнува като еквивалент на Деня на майката. 8 март е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените.

Първият Ден на жената е отбелязан на 28 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. На този ден е проведена демонстрация на жени работнички за по-добро заплащане и адекватни условия на труд.

На 27 август 1910 г. Копенхаген е домакин на Международната конференция на жените социалистки, организирана от Социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност. Това е време, когато жените нямат избирателни права, работният им ден е 10-12 часа, а заплащането им е по-малко от това на мъжете. Така първоначалната цел на празника е изравняване на правата на жените с тези на мъжете.

В Европа Международният ден на жената се отбелязва през 1910-те и 1920-те, но постепенно губи актуалност. Той се подновява с появата на феминизма през 1960-те.

През 1965 година 8 март е обявен официално като неработен ден и празник на жената в СССР.

В България 8 март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник 8 март започва да се празнува след 9 септември 1944. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти, особено в държавните учреждения. Даже празника получава неофициалното наименование "ден на колежката".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини