Роми скочиха срещу Бойко - нарушавал конституцията!

Общественици от ромски произход изразиха протест срещу меморандума, който ГЕРБ подписа с лидерите на 12 ромски неправителствени организации миналия четвъртък. Инициативен комитет, учреден в Пловдив, е подготвил отворено писмо по този повод, изпратено до медиите.

Възмутени и обезпокоени сме от подписания на 5-ти март 2009г. меморандум за сътрудничество между партия ГЕРБ и 12 ромски неправителствени организации. Омръзна ни подкупни ромски псевдо-лидери да спекулират с позицията на ромите и да я предлагат в подкрепа ту на една, ту на друга политическа сила, подчертават, подписалите писмото. Омръзна ни неправителствени организации да служат на политически цели, в разрез със закона.

Изненадани сме, че Бойко Борисов сложи подписа си под документ, който по същество нарушава конституцията. Оценяваме положителното намерение на ген. Борисов да интегрира ромите във властта, но считаме, че в случая той е бил подведен от своя екип.

По дефиниция Неправителствените организации са юридически лица с нестопанска цел, необвързани с органите на властта или политически течения. Следователно, те не могат да служат на партийни цели, да извършват дейност или да лобират в полза на политически партии и партийни интереси.

Чл. 12, ал.2 от Конституцията на република България гласи:
"Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии."

Ромските сдружения у нас обаче забравят, че в надпревара за европари са се регистритали като НПО и се втурват да правят политика и да се поставят в услуга на всякакви интереси, само не и на ромските.

Същите ромски лидери, които до вчера пишеха заедно с управляващите ДПС и БСП програми за интерграция, днес подписват меморандум за общи политики с ГЕРБ и се гласят за утрешни министри, се казва в писмото. Същата тази програма, с която до вчера работиха със БСП и ДПС, въпросните организации днес я предлагат на ГЕРБ. Ако в бъдещото управление ГЕРБ се работи със старите кадри, по същия начин както до сега, то това ще сложи край на надеждите ни, че проблемите на ромите в България могат да бъдат решени, подчертават ромските интелектуалци.

Инициативният комитет напомня, че Закона за юридическите лица с нестопанска цел, (каквито са НПО), гласи следното: "Юридическо лице с нестопанска цел се прекратява, ако извършва дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави."
С подписването на този меморандум, неправителствените организации поставят под въпрос своята легитимност, а партия ГЕРБ рискува доброто си име.

Вулгарната манипулация на ромския вот е традиционна за изборите у нас, но не очаквахме и ГЕРБ да я подеме. Подписаниат документ за сътрудничество е на първо място незаконен, но по-лошото е, че той е поредния опит да се използват ромите с цел политически пиар.

Инциативният комитет поема ангажимент да сезира прокуратурата във връзка с възникналите чрез подписването на мемурандома закононарушения и изказва своята надежда за адекватна обществена реакция, се заключава в писмото.





Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини