Ваксина щеше да ни спаси 6-годишния Кирил от Хасково. Преглед на националния печат

Войната за боклука на София влезе в нова решителна фаза, коментира „Дневник"
Ако нищо не се е променило в плановете на столичния кмет Бойко Борисов за управление на боклука през последната нощ, в понеделник той сигурно ще обяви, че общината най-после печели войната за сметопочистването. Поводът ще е "скъсването" на договорите с "Новера" и процедурата за създаване на общинско предприятие. Детайлите в тези решения обаче предизвикват много въпроси, крият опасности от нови боклучени кризи и оставят съмненията кой в крайна сметка ще бъде печеливш - общината или концесионера. Войната за извозването на сметта ще продължи, а през следващите дни ще се водят няколко битки.
На извънредна сесия днес Столичният общински съвет ще гласува предложението на Борисов да бъде прекратени договорите за чистенето на 19 района в София, които изтичат през 2014 г. Ще бъде направена и крачка към осъществяването на идеята на кмета боклукът в столицата да се събира от общинско предприятие, но не е ясно кога то ще стане факт.
Решението на Борисов за предсрочно прекратяване на споразуменията с дружествата "Чистота-София" и ДИТЦ вероятно ще бъде прието от съветниците, тъй като мнозинството на ГЕРБ твърдо застава зад лидера си, а в подкрепа се обявиха и колегите им от ДСБ. До започването на процедурата се стигна след като от управляващата чистачите компания "Новера" решиха да спрат работа в петък, защото общината се забави да им плати за извършените дейности през януари.
Според общинарите договорът няма да бъде прекратен веднага, а с предизвестие. В преходния период, който не е ясно колко дълъг ще бъде, "Новера" ще е задължена да си върши работата, за което ще й се плаща, обясни съветникът Николай Стойнев (ГЕРБ) след среща със зам.-кмета по екологията Мария Бояджийска. Въпреки че скъсването на отношенията с досегашните чистачи няма да стане веднага, още в събота кметът раздели обслужваните от тях райони между други фирми.
По неговите планове в 9 от изоставените от "Новера" квартали ще влязат "Титан-АС", която сега чисти "Младост" и "Витоша", в 7 района боклукът ще се събира от общинското дружество "Чистота - Искър" с подизпълнители, а "Заубермахер" и "Алара" ще имат по един район. Не е ясно обаче дали фирмите, които спасяват София от поредната криза с боклука, ще се съгласят да чистят с временни договори. "Не можем да си позволим да направим такава инвестиция, ако се върви към създаването на общинско предприятие", заяви управителят на "Титан-АС" Ивайло Даковски пред "Дневник".
Кризата с почистването на София се превърна и в поредния политически сблъсък между кмета и премиера. Бойко Борисов заяви, че зад действията на "Новера" "стои мандатоносителят", т.е. ДПС. Сергей Станишев пък обвини общинското ръководство, че "не се справя с нормалните си задължения", и допусна възможността държавата да се намеси в разрешаването на кризата с отпадъците. Според премиера отстраняването на "Новера" приличало повече на "нахранване и плащане на значителни средства от бюджета на Столичната община, които ще бъдат за сметка на данъкоплатците".
Основанието за прекратяването на концесионните договори с фирмите на "Новера" е спирането на работата по обслужването на поверените им райони в петък. Това изправи града пред екологична криза и опасност за разпространение на зарази и болести, обясни Борисов. Заради заплахата за околната среда прокуратурата е започнала и проверка срещу ръководството на компанията.
В договорите на "Чистота - София" и ДИТЦ е записано, че при опасност от екологична криза споразуменията могат да бъдат прекратени едностранно с предизвестие. Същият текст съществува и в Закона за концесиите, по който са подписвани договорите. Според Борисов концесията за чистенето трябва да се прекрати и заради препоръка на Европейската комисия, дошла в писмо от Брюксел през октомври миналата година.
Няма основания за прекратяване на договора, заявиха категорично от "Новера". Оттам намекнаха, че ако общината изпълни заканата си, ще потърсят правата си в съда. Можело да се стигне и до плащане на неустойки от страна на София, но размерът им щял да се уточнява допълнително. От общината умишлено ни водят към фалит, като ни бавят парите, категорични бяха от "Новера".
Според източници на "Дневник" почистващата компания има около 120 млн. лв. задължения към доставчици. Според експертите "Новера" може нарочно да е предизвикала гнева на кмета и решението му за прекратяването на концесията, тъй като компанията търпи загуби, откакто пое бизнеса през 2007 г. Възможните огромни неустойки за предсрочното скъсване на договорите щели да покрият натрупаните задължения на фирмата и тя да излезе от бизнеса без огромни загуби.
Заедно с прекратяването на договорите за събиране на сметта се очаква общинският съвет да даде мандат на Борисов да преговаря с банките кредитори на "Новера" за изкупуването на дълговете на компанията. По последна информация "Новера" дължи 34 млн. евро на две австрийски банки. Според Борисов финансовите институции са истинските собственици на техниката на дружеството и с откупуването на заемите общината ще има възможност да се сдобие с камиони за бъдещото си предприятие.
Няма да влизаме в преговори, докато не се направи оценка на активите на фирмата, заяви обаче Борисов пред "Дневник". Причината е, че може да се окаже, че тя е прекалено стара или пък стойността й е по-малка от дължимите заеми. Възможно било общината да отдели пари за купуването на техника, но не е ясно дали това може да се случи през тази година, когато изпълнението на приходната част на общинския бюджет е застрашено от финансовата криза.
За да купи дълговете, общината също планира да тегли кредит. Целта на този ход е да се улесни създаването на общинско предприятие, на което в бъдеще да бъде поверено чистенето на 19-те района, обясниха съветници от ГЕРБ. Според ръководствата на "Московска" 33 законът позволява дейностите по чистотата да се възлагат без конкурс на общинско предприятие. Изискването за обявяване на обществени поръчки важало само за търговските дружества. Според юристи обаче за дейностите по чистотата Законът за обществените поръчки изисква обявяването на конкурс.

Междувременно от администрацията вече подготвят правилника за работата на бъдещото си дружество. Краен срок за създаването му засега няма.
Идеята събирането на сметта да се даде в ръцете на общинско дружество беше представена официално от Борисов още преди година. Преди няколко месеца кметът заяви, че води преговори с "Екуест" за купуването на "Новера", но от фонда отричаха да разговарят с общината. Идеята на общинското ръководство беше да превърнат частното дружество в общинско, то да работи до 2014 г., а дотогава общинското предприятие да е учредено и да поеме събирането на сметта.
От общината обаче се отказали от идеята да придобият акциите на "Новера". Този ход става безсмислен, след като бъдат прекратени концесионните договори, тъй като след това трябва отново да се прави обществена поръчка, на която вероятно ще се явят едни от най-големите компании в Европа.

БСП и ГЕРБ на нож за боклука, разкрива „Труд"
Общински съветници от ГЕРБ и БСП в София се дърпаха, блъскаха и обиждаха вчера пред кметството. Двете групи се засякоха пред централния вход на "Московска" 33, където социалистите бяха свикали извънреден брифинг за боклука. ГЕРБ-ерите обаче ги изненадаха в гръб и скандалът почна.
Той не бе за това как да се реши проблемът в потънала в тонове боклук София, а кой да застане по-пръв пред камерите на медиите.
Бутането бе оцветено с вежливите обръщения "лъжци" и "измамници". По-късно премиерът Сергей Станишев заяви опасенията си, че в случая с боклука държавата ще трябва да се намеси по примера на "Топлофикация". "Това, което се предлага от столичния кмет, не е изгонване на фирма "Новера", а нахранването й от бюджета на общината", заключи той.


Заради кризата искат Бойко да си ходи, съобщава „Монитор"
Кметът Бойко Борисов незабавно трябва да подаде оставката си, искат съветниците от БСП. Причината за това е поредното затрупване на София с боклуци. "Откакто Борисов е кмет, ситуацията в града е заприличала на пълен цирк. Генерала може да управлява само в ситуация на криза или когато някой му пречи", заяви председателят на групата на БСП в СОС Жельо Бойчев на импровизирана пресконференция пред Столичната община вчера.

Според червените съветници Борисов изненадващо сменил позицията си за проблема с боклука.
"На 1 март твърдеше, че всичко е наред. А сега - имаме криза", коментират съветниците от БСП. По думите им стана ясно, че кризата е изкуствено предизвикана не от друг, а от хората на Борисов.
"Кризата е изкуствено създадена. Зад нея седят политически сили. БСП винаги ме атакуват с боклука", категоричен беше кметът, цитиран от "Дарик". Бойко Борисов не коментира искането да се оттегли от поста си. По закон общинарите не могат да гласуват оставката на кмета в зала. Единствената възможност е той сам да я хвърли.
Съветниците от ГЕРБ и БСП едва не се сбиха пред сградата на Столична община вчера на обяд. Двете опозиционни групи в градския парламент влязоха в остър спор за кризата с боклука, който беше определен от минувачите като "махленска караница".
"Не трябва да седите отвънка. Само оставки искате", гълчаха хората на Борисов. "Вие пък ще прекратявате договори, които ние искаме да бъдат прекратени от януари 2007-а", отвръщаха червените.
Спорът изплаши няколко чистачи от "Новера", които донесоха пет торби с боклук и ги струпаха пред входа на кметството. С помощта на съветниците от БСП върху сметта "поникнаха" червени гербери. Хората от "Новера" бяха облечени с чисто нови оранжеви гащеризони.

София замириса, открива „Дума"
Истински махленски скандал спретнаха вчера хората на Бойко Борисов. Докато групата на БСП в Столичния общински съвет даваше извънредна пресконференция пред сградата на Столичната община, изведнъж отвътре излязоха представители на групата на ГЕРБ. "Мен ме боли от начина на свикване на сесията в понеделник", обърна се към колегите си от ГЕРБ съветничката от БСП Гергана Алексова. Тя и колегите й по група са разбрали за извънредното заседание на градския парламент от медиите. ГЕРБ пък не пропуснаха да отвърнат: "Вместо да давате пресконференции, защо не работите с нас." БСП отвърнаха, че кметът не може да управлява и затова е перманентно в сесия, както и че не е редно тя да се свиква по този начин.
Групата на БСП категорично се обяви за оставката на кмета Бойко Борисов. Той не може да си върши работата и трябва да се оттгели, както и да поиска "вот на доверие" от софиянци", заявиха съветниците. "На Бойко Борисов винаги му трябва враг, той иначе не може да работи. Сега има пълно мнозинство, какво му пречи да си свърши работата", запитаха общинарите от БСП. Той сега отново се изживява като Робин Худ, продължиха съветниците.
"Добре дошли в Бомбай", подхвърлиха общинарите от БСП към ГЕРБ за създалата се ситуация със сметосъбирането в столицата. "София се отдалечи от Виена и стигна до Бомбай. Боклукът вече е пред вратите на хората, коментираха още левите съветници. "Що ги слушате тия?", подвикнаха от ГЕРБ. "Ще ги слушам, щото говорят умни работи", отговори гражданин, дошъл пред общината. "А вие какво правите, елате да видите кофите пред нас. Защо си плащам такса смет", продължи той.
ГЕРБ върнаха топката, като се опитаха да обвинят БСП, че с действията си защитават концесионера "Новера". Това може да го каже само човек, който иска да направи далаверата, отвърнаха БСП. Администрацията на кмета Бойко Борисов се заяде с концесионера, който не чисти от няколко дни столицата, за да докара своя фирма в тази дейност. Става въпрос за много пари в случая, каза в отговор левият съветник Петър Курумбашев. Социалистите бяха категорични, че столицата вече е в криза, за да може да се реализира поредната корупционна схема.
"Кметът не гони Вълка, а го храни - иска да му плати много пари", бяха категорични левите общинари. Те обаче допълниха, че това са пари, които ще бъдат платени от софиянци. Общинската фирма "Чистота - Искър" се превръща в предизборната куче-касичка на ГЕРБ, продължиха левите. По думите им всички се оправдават с фирма "Новера", но всъщност проблемът е във фирмата "Далавера". От ГЕРБ пък се опитаха да "сецнат" изказванията на БСП с това, че те се били "нагушили" от концесията по почистването. Гергана Алексова обаче им припомни, че още на 25 януари 2007 г. съветниците от БСП Росен Малинов и Жельо Бойчев са внесли предложение за развалянето на договора с частника и създаването на общинско дружество. Като за последното е имало и разработен план, а не както кметът решава да го прави от ден за ден. Тогава обаче кметът не е приел това с мотива, че вече от тази дейност е изгонен Вълка (Румен Гайтански), а днес се оказва точно обратното.
Докато БСП и ГЕРБ си разменяха реплики, отстрани пък се чу: "Тези чували да ги махнем ли оттук, ама то пък няма празен контейнер, където да ги изхвърлим". Така пред главния вход на "Московска" 33 останаха няколо чувала с боклук, върху които бяха поставени червени гербери, да дочакат кмета Бойко Борисов. Символичното поздравление към градоначалника бе поднесено от Дискусионния клуб за социална местна политика.
Съветниците от БСП съобщиха, че проблемът със сметосъбирането е обсъден и с премиера Сергей Станишев. Имам сериозни притеснения, че Столичната община не се справя с нормалните си задължения, заяви междувременно премиерът, който се срещна вчера с фолклорната група "Бистришките баби". Министър-председателят изрази опасения, че може да се наложи държавата да се намеси за разрешаване на кризата с боклука, както това се случи при кризата с "Топлофикация - София". Станишев каза още, че ще действа в рамките на законовите правомощия. По думите му и в момента държавата прави много за разрешаването на кризата с боклука, като визира средствата за извозването на балите в други градове.
"Има нещо гнило в цялата ситуация, защото това, което виждаме като публична информация, поставя много въпроси за цялостния начин на управление на сметосъбирането на София и управлението на битовите отпадъци. Има много непрозрачни неща, които пораждат сериозни съмнения за интереси, включително партийни и корупционни. И това би трябвало да се провери и от Прокуратурата, бе категоричен премиерът.
Кметът Борисов не пропусна да отговори, като заяви, че кризата с боклука е изкуствено създадена. Той допълни, че ясно личи, че в случая ставало въпрос за политически интереси. Борисов заяви, че в цялата ситуация има политика, защото БСП атакували точно темата "отпадъци".
Малко след това обаче от ДСБ излязоха с позиция, че на свиканата извънредна сесия на СОС днес ще подкрепят предложението на Борисов за създаване на общинско дружество по почистването.

Общината дължи близо 8 млн. лв. на "Новера"

Столичната община дължи на "Новера" близо осем милиона лева за месеците февруари и март, съобщиха от дружеството. От фирмата обявиха, че имат готовност да подновят събирането на боклука в София. Представителите на "Новера" смятат, че с действията си Столичната община цели фалита на дружеството. От сметосъбиращата фирма допълват още, че парите, които са им преведени, са за януари, а за февруари и март не е постъпила и стотинка. От "Новера" категорично отрекоха твърденията на столичния кмет Бойко Борисов, че действията им са продиктувани от политически причини.

Червени активисти бранят Братя Галеви, отбелязва „Труд"
Червени активисти се обявяват открито в защита на кмета на Дупница инж. Атанас Янев и общинското ръководство, като така индиректно бранят задържаните с обвинения за рекет и създаване на престъпна група Братя Галеви, обяви блогът "Истината за случая "Братя Галеви". В онлайн дневника в събота е публикувано открито писмо до премиера Сергей Станишев и до червената депутатка Мая Манолова от дупничанина Васил Гогев, ветеран от партизанското и съпротивителното движение в Дупнишко. "Искам да ви попитам с какво тези деца (кметът инж. Атанас Янев и председателят на дупнишкия минипарламент Явор Тодоров - б. р.) ви попречиха. С това, че градът ги уважава и обича, с това, че направиха от общината и нейните жители това, което другите не успяха да направят?!", казва Гогев в писмото си.
В блога е публикуван и списък на хора от червения актив в Дупница в подкрепа на кмета и сегашната управа на Дупница, издигната и консултирана от Галеви. "Не съм го чела този блог, не мога да го коментирам", каза вчера Мая Манолова. Не бил чел блоговете и кметът Янев.

Ваксина щеше да ни спаси детето, пише „24 часа"
Подписка за задължителна имунизация срещу менингококов сепсис започват близките на починалия в петък 6-годишен Кирил Красев от Хасково.
"Смъртта му ни провокира да започнем кампания за задължителна ваксинация срещу менингококи. Искаме и чрез вас да не допуснем това да се случва повече с български деца", заявиха близките. "Може би Кирил щеше да има повече шанс, ако всеки си беше в нужния момент на мястото. Или ако ни бяха казали за ваксината", сподели дядото Димитър Димитров. Ваксина имало в аптеките, но хората даже не подозирали, докато в Гърция и Испания била задължителна.
Една ваксина струва около 20 лева - за целия набор ще отиват около милион годишно, колкото се дават за ремонта на депутатската почивна станция.
Експертен съвет ще обсъжда на 20 март включването на 5-валентна ваксина, насочена срещу дифтерия, коклюш, тетанус, полиомиелит и хемофилус инфлуенце, обясни д-р Ангел Кунчев, шеф на епидемиолозите в МЗ. Тя е на въоръжение в ЕС и най-вероятно ще влезе у нас от 2010 г.
Всъщност става дума за две различни ваксини, които предпазват от менингококов сепсис. Едната е срещу хемофилус инфлуенце, който предизвиква сепсис много по-често от менингококите, и е на път да стане задължителна. Ваксината срещу менгококи пък действала само срещу подтипове А и С, а у нас най-разпространен бил В. Общо са 8 подтипа. Тя е сред препоръчителните и струва по 55-60 лв. дозата, слага се на 3 приема. Случаите у нас са по 1-2 годишно, и все на прехода от зимата към пролетта, каза д-р Кунчев. Според експертите не е нужно тази имунизация да става масова.
Както "24 часа" писа, Кирил почина за по-малко от денонощие от менигококов сепсис в Инфекциозната болница в Пловдив.
"Не съм склонен да обвинявам медиците. Лечението обаче можеше да започне с 8 - 10 часа по-рано", твърди дядото. Според него в градината подценили ситуацията, трябвало да уведомят по-рано родителите. След полунощ в четвъртък го завели в "Бърза помощ". "Там му поставили диагноза "остра вирусна инфекция", без да изпишат антибиотици", каза вуйната на Кирил.
"Дежурната лекарка в инфекциозното пък попитала майката: "Имате ли и друго дете? Защото това си отива". Може ли хуманен доктор да изрече тези думи", пита Димитров.
Детето е развило редкия синдром Уотърхаус-Фредериксен с кръвоизливи в надбъбречните жлези, който завършва със смърт в над 90% от случаите, уточни д-р Кунчев.

Почивките в България, Турция и Гърция вече струват еднакво, пресмята „Сега"
Въпреки кризата, която заплашва родния туризъм и напук на държавната грижа да се напълнят българските хотели, по Великден и Гергьовден няма да има намаления на цените, показа проучване на "Сега". Нощувките и екскурзиите в страната остават на същите цени като миналата година. В същото време сходни пакети в България, Турция и Гърция вече имат еднакви цени.
Според повечето туроператори отстъпките от цените са по-скоро изключение и се състоят главно в допълнителни услуги или безплатни СПА процедури. За ангажиране на хотел за гергьовденската почивка (1-6 май) някъде все още може да се постигне 10% отстъпка от цената, ако сумата се плати изцяло още сега, но за Великден (18-20 април) всякакви срокове за получаване на бонуси са изтекли.
Както и през други години, и този сезон цените за почивка на море са еднакви с тези за почивка на планина. Например почивка по Великден в Созопол в 4-звезден хотел излиза 127 лв. на човек. В цената са включени 3 нощувки и празнична вечеря, обясни Денис Тодоров от "Бохемия". Подобна е ситуацията и в Пампорово: при същите условия в 4-звездния хотел "Финландия" човек трябва да задели 126 лв. Цените за майските празници са почти същите. За почивка с 5 нощувки на Пампорово трябва да заделите 195 лв., припомнят от "Бохемия". Според тях цените на пакетите са се задържали на миналогодишните нива. Колегите им от "Бутиктравел" са на същото мнение.
Почивка в СПА хотели в морските комплекси "Св. св Константин и Елена" и "Златни пясъци" излиза около 160 лв. за 3 нощувки и до 240 лв. при 5 нощувки.
Оказва се, че почивка по същото време в съседните Гърция и Турция струва почти колкото в България. Две нощувки в Истанбул по Великден излизат 200 лв. на човек, съобщиха от "Партнер Травел". В цената са включени празнична вечеря, транспорт и екскурзовод. Ако за такава екскурзия се запишете до края на март, получавате бонус - кратка екскурзия до Принцовите острови. Почивка в Мармарис през май за 4 нощувки е 309 лв. на човек. За същия период почивката в Кушадасъ е 335 лв. За ранно записване там също дават отстъпка от 10%. В Гърция дори може да бъдат намерени оферти за една нощувка за този период, които варират от 50 до 90 лв.
Нашенските хотелиери са категорични, че по-големи намаления едва ли ще има.
"Не е логично да се свалят цените от хотелите, защото знаем, че има инфлация и разходите им непрекъснато растат", коментира Илиян Иванов, председател на Националния хотелиерски мениджмънт клуб. Според него намалението на цените е индивидуално решение на всеки мениджър и ако хотелът се напълни, цените ще си останат същите като миналата година. "Който е обещавал да намалява цените - да си изпълни обещанието", допълни той.
Колегата му Благой Рагин, шеф на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, посочи, че обикновено хитови дестинации през този сезон у нас стават Сандански, Велинград, Тетевен, Велико Търново. Хотелите в тези градове винаги са пълни по време на празниците и при това положение трудно може да се правят отстъпки в цените.


Руснаци купуват хотели на кило, разкрива „Стандарт"
Руснаци изкупуват за жълти стотинки хотели по морето ни, съобщиха брокери. Братушките с пари кеш дори са ангажирали специални посредници у нас, които да дебнат за евтини имоти. Повечето инвеститори предпочитали да купят недостроен обект, чийто собственик е затънал в борчове, или разработени проекти за вилни селища, които не са получили кредит от банките. От началото на годината са сключени десетина суперизгодни сделки за атрактивни хотели по морето.
Повечето продажби са за около 500 евро на квадратен метър.
Най-големият куриоз е в Свети Влас, където 4-етажен хотел от 1000 кв. метра на груб строеж е бил продаден за 300 000 евро. Макар че пазарът на имоти е замрял, руснаците влагат парите си у нас, за да ги запазят от обезценка. Освен това доверието в родните им банки е доста разклатено, обясняват експерти.
През последните няколко месеца интерес към морски имоти проявявали също милиардери от Израел и арабските страни.
"Действително има такава тенденция. Колегите от бранша знаят, че по правило евреи и араби купуват в криза, но не на всяка цена. Имаме доста клиенти от Израел и от арабски държави, които усилено проучват пазара и изчакват изгодни оферти", заяви Иван Червеняков, управител на агенция за недвижими имоти "Адлер" в Бургас. Според него от края на миналата година няма сключена сделка на предварително обявена цена. Продавачите сваляли с 50%, щом се уверят, че клиентът е сериозен. Междувременно с наближаването на туристическия сезон все повече собственици обявяват хотелите си за продажба. Най-много са офертите за Слънчев бряг, Равда и Несебър. Причината според брокери е в слабите резервации за почивки от чужбина.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини