Изпускаме оръжеен бартер за 1 млрд. долара

България е на път да изпусне сделка "оръжие срещу суровини" за около 1 млрд. долара поради пасивност на държавни чиновници, пише "Монитор".

По време на изложението на отбранителна продукция IDEX 2009 в Абу Даби, което приключи наскоро, държава от Далечния изток е била впечатлена от изделията на българските фирми и предложила бартер.
"Дадоха ни списък със стоки: каучук, въглища, захарна тръстика и т.н., срещу които искат да купят нашите стоки. Говорим за обеми от 1 до 20-30 млн. долара" - заяви проф. Стефан Воденичаров, председател на сдружение "Българска отбранителна индустрия".

Според Петър Милков, също председател на сдружението, тази държава изобщо не е измежду основните търговски партньори на България, и ако започнем дългосрочно сътрудничество, за 3-4 години бартерът българска отбранителна продукция срещу суровини може да достигне 1 милиард долара.

Далекоизточната държава, заявила интереса за бартер, обаче все още не е получила отговор дали и България има желание за тази сделка, защото по време на изложението в Абу Даби нямало представители на Министерството на икономиката и енергетиката и вече 10 дни след завършването му чиновници от това ведомство изобщо не са се интересували какви оферти са получили българските фирми там.

"Нито една от нашите фирми не е в състояние да сключи подобна сделка. Бартер може да приеме държавата, както е приемала по-рано. Тогава имаше много случаи, в които се разплащаха с въглища, нефт, химически продукти и т.н. Затова държавата по някакъв начин трябва да възстанови своето отношение към отбранителната индустрия. Когато вече държавата поеме тези ангажименти за бартер и за други неща, и за нея ще има голяма печалба, защото при продажба на тези бартерни стоки ще реши други въпроси, ще купува тези суровини на други цени", заяви проф. Воденичаров.

Според Милков пък подобна размяна на суровини и енергоносители (каквито България няма) срещу наукоемко производство стапя и външнотърговския дефицит на страната.

Повече от половината фирми от сдружение "Българска отбранителна индустрия" са участвали в IDEX 2009, като за това са дали поне по 20-ина хиляди долара. Държавата, както винаги досега, не ни подпомогна, заявиха от сдружението.

"Става дума за отношение на държавата. Всичките ние сме експортно ориентирани. И според нас държавата е ангажирана с това да поддържа фирмите, които са експортно ориентирани", заяви проф. Воденичаров.

"Нашата държава все още счита, че щом една фирма е частна, тя няма ангажимент към нея. Ти си частник, ти се оправяй. Това е погрешна позиция, много меко казано. Останалите държави подкрепят своите фирми, без значение държавни или частни", коментира Милков.

"Поразително е това, което беше на щандовете на САЩ, на Русия, на Франция, на Великобритания. Там си личи присъствието на държавата: фирмите са си там, но представителните лица са служители на техните министерства на отбраната или икономиката. Освен това и на френския, и на английския, и на американския, и на шведския щанд, униформени офицери и войници, а не представители на фирмите, демонстрираха изложените продукти", твърди проф. Воденичаров.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини