Узаконяват вината на лоши пътища за катастрофи

Състоянието на пътната инфраструктура като причина за катастрофи да бъде включена в закона за движението, иска депутат, информира Стандарт.

Нов законопроект за движението по пътищата обеща шефът на парламентарната комисия по транспорта Йордан Мирчев по БНР днес, след като в петък парламентът отхвърли важни поправки, налагащи ограничения на младите шофьори.
"Ще намеря хора от Народното събрание, които са активно ангажирани да се борим против и да спрем в много голяма степен войната по пътищата, както и да внесем един нов законопроект, но не с тези текстове, които пораждат и породиха много съмнения, а текстове, главно свързани с употребата на алкохол, неправоспособност, високи скорости", каза Мирчев.

Той допълни, че е нужен и още един много важен елемент - крайно време е тези, които стопанисват пътя и които никъде не влизат в анализата, че пътнотранспортно произшествие е станало по вина на пътя, за множеството дупки - не, ами ями, които се намират по пътищата, да носят отговорност.

Според Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на застрахованите и пострадалите при катастрофи, ако поправките за младите шофьори бяха приети навреме, трагедията в Стара Загора, при която загинаха четирима младежи можеше да не се случи.

"Важно е да се търси отговорност при лошо състояние на пътищата", каза и Тодоров.

"Там е едно от разковничетата на проблемите в България - за това, че загиват хора. Наистина има места в България, които са в изключително лошо състояние, на които всеки ден загиват хора и никой не носи отговорност за тези места", подчерта той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини