Дават право на 16-годишните да гласуват?

Право на 16-годишните да гласуват е една от промените в изборното законодателство, които Движение "Напред" предлага, стана ясно на пресконференция.

Сред останалите промени, за които настоява "Напред" е предложението изборното законодателство да се променя през мандат. Така по думите според политическото ръководство на партията ще се предотврати възможността да се приемат промени, които обслужват лични интереси.

Също така, щяло да е удачно, да има фиксирана дата за провеждане на изборите, да се въведе възможността за електронно гласуване. Така ще се реши проблемът с гласовете фантоми.

Според Движение "Напред" е очевидно, че в България има един милион "мъртви души", вписвани в списъците на гласуващите, затова те предлагат предварителна регистрация. Според тях не бива управляващите да се заемат с изборното законодателство непосредствено преди изборите.

Единственото, което сега може да се направи, е изборите да бъдат проведени максимално прозрачно, а тези промени да се въведат от следващото правителство.

Любен Дилов каза, че по въпроса за промените в изборното законодателство партия НДСВ е била "лицемерна и двулична". Това е така, според него, защото когато се предложи промяна на закон, НДСВ заявява, че ще внесе изцяло нов закон, който в последствие остава пренебрегнат и забравен.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини