Гагаузов харчи 805 000 лв. за 1 книжле. Преглед на националния печат

"Дума": ДАНС погна заменките
Спецакция на ДАНС и Софийската градска прокуратура започна неочаквано вчера в Министерството на земеделието и храните. Има сигнал, че са извършени заменки на земи, като са издавани документи със задна дата, уточни градският прокурор Николай Кокинов. Вече имало повдигнати обвинения срещу длъжности лица за нарушения, но нямало задържани, защото разследването е в начален стадий. Иззети са всички входящи и изходящи регистри от 3 г. насам, както и документация от Агенцията по горите. Кокинов обясни, че става дума за големи масиви от земи в различни райони на страната. Предстоят и разпити на служители от всички нива във ведомствата. Министър Валери Цветанов и заместниците му бяха по държавни дела из страната, докато траеше акцията на ДАНС.
Не знам нищо, не мога да коментирам, ще изляза със становище в София, бе краткият коментар на министъра. Той добави обаче, че не се притеснява от проверката.

"Дневник": ДАНС се захвана и със заменките
Екип от прокурори, следователи и агенти на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проведе в сряда спецакция в министерството на земеделието и Държавната агенция по горите за изземване на документи по подозрения за незаконни замени, извършени след мораториума, наложен върху тези разпоредителни сделки от началото на годината.
Проверката е предизвикана по сигнал към ДАНС, че със задна дата са одобрявани и подписвани замени въпреки наложеното вето с промените в законите за горите и за собствеността и ползването на земеделските земи, приети от парламента на 16 януари т.г. "Имаме информация, че евентуално са настъпили някои манипулации в документацията и искаме да установим дали това е така", каза прокурор Николай Русинов, който наблюдава разследването.

"Сега":Аграрният министър потресен от обиска на ДАНС

Прокурори, следователи и агенти на ДАНС щурмуваха вчера аграрното министерство и агенцията по горите, търсейки фалшиви документи при замени на земи и гори. Акцията засегна много земеделския министър Валери Цветанов, защото никой не го предупредил.
По време на обиска той откриваше изложение за вина в Пловдив. "Поразен съм от това, че прокуратурата не ме уведоми за акцията на ДАНС. Аз не съм цървул, нито случаен човек. Аз съм нормален човек, гражданин, освен това и министър на земеделието. Ако иска някой да направи нещо, във всички случаи трябва да ми се обади и да каже и аз ще му окажа съдействие", коментира Цветанов пред Дарик радио.
Прокурор Николай Русинов обясни вчера, че разследващите проверяват сигнал за подмяна на дати, за да бъде избегната забраната на замени на гори и земи. Иззети са договори, сключени през февруари и март, когато действаше мораториум върху сделките.


"Сега": Гагаузов ще похарчи 805 000 лв. за 1 наръчник

Харченето на европейски пари за спорни, но скъпи начинания продължава с пълна сила. Вчера стана ясно, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е спечелило проект по европейската оперативна програма "Административен капацитет" на стойност 805 000 лв. Парите ще отидат, за да се проучи кои дейности ведомството на Асен Гагаузов може да прехвърли към външни фирми, както и да се напише наръчник как да стане това.
"Проектът ще продължи 1 година", обясни главният секретар на МРРБ Тихомир Димитров. С парите ще се обучат и служителите на ведомството в тази област, ще се проведе една национална конференция и една пресконференция и ще се платят 10 рекламни публикации в медиите. "Няма да вършим всичко това сами - за всяко нещо ще бъде избран изпълнител по Закона за обществените поръчки", каза Димитров.
Самият Гагаузов описа вчера накратко кои дейности ведомството може да отстъпи на бизнеса. Например - услугите, които извършва дирекция ГРАО: адресните регистрации, удостоверенията за наследници и за семейно положение, както и получаване на копие на кадастрална карта или скица на имот. "Целта е да се въведат административни услуги, които да намалят бюрокрацията", обясни регионалният министър.

"Труд": Братът на Барозу губи самоличност у нас

Братът на Барозу забравил личната си карта в България и помислил, че са го обрали, научи "Труд".
Само благодарение на съобразителна българска държавна служителка документът бил намерен, а имиджът на страната ни - спасен от поредния грандиозен евроскандал.
Луис Жозе Дурао Барозу, брат на председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Дурао Барозу, пристигнал у нас миналата седмица на международна конференция за опазване на данните в телекомуникациите.
Португалецът дошъл в качеството си на член на Националната комисия за защита на данните в Лисабон.
Преди няколко дни Луис Барозу изпратил тревожен имейл до българската държавна служителка, която го е придружавала по време на престоя му у нас: "Поздравления за победата на твоя "Ливърпул" на "Олд Трафорд", но поводът да ти пиша е по-сериозен!" И разказал какво му се е случило.
"Показах си картата само на влизане в България на летището и никога не съм я използвал по време на престоя. На връщане, когато се регистрирах за обратния полет, установих, че документът ми го няма - или съм го загубил, или някой ми го е откраднал", написал Луис Барозу по електронната поща на българската си колежка.
Граничните власти все пак го пуснали да излезе от страната. ("Г-н Барозу си е носел и международния паспорт и не е имало пречка да напусне България", казаха от Гранична полиция.) Но той искал да провери дали някой не е намерил документа му на летището, преди да подаде молба за издаване на нова лична карта. Съобразителната родна чиновничка решила, преди да алармира МВР и летищните власти, да провери в хотела, където бил отседнал португалецът. И чудо! Личната карта била забравена в стаята му, а камериерката я предала на рецепцията.
Ламинираният документ вече пътува към Португалия по куриер, а Луис Барозо може да обвинява само собствената си разсеяност за неприятностите.

"Стандарт": Царят призна за обща листа с ДПС

Царят хвърли нова бомба в редиците на партията си. Симеон Сакскобургготски обяви вчера, че между НДСВ и ДПС наистина има преговори за общо явяване на евроизборите. "Има разговор с ДПС за общо явяване и това е логично. Дали ще се явим заедно обаче зависи от момента", обясни тезата си жълтият лидер. Седмица по-рано от НДСВ официално отрекоха възможни преговори с хората на Ахмед Доган за обща листа. Дори да се явят заедно на избори, то жълтите ще приемат ДПС само за евровота. НДСВ са категорични, че ще се явят самостоятелно на парламентарните избори.
Думите на царя хвърлиха вчера в шок и ужас заместниците му в партията. Никой от НДСВ не повярва на ушите си и повечето депутати се усъмниха, че Симеон дори не е споменал думата ДПС. "Не вярвам подобно нещо да се случва, нямам коментар", едва изрече зам.-шефът на НДСВ Минчо Спасов. Дясната ръка на Симеон Милен Велчев заяви, че вероятно царят е коментирал, че с коалиционните партньори се водят всякакви разговори.

"Монитор": Янев напира за дебат със Станишев

Лидерът на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев отправи официална покана към премиера Сергей Станишев за дебат по темата с "кибритените клечки". Янев добави, че е съгласен на този диспут, независимо къде ще се проведе той. Според него "кибритените клечки" са бившият шеф на НАП Мария Мургина, кметът на Хасково Георги Иванов, кметът на с. Гърмен Ахмед Башев и други. Янев смята, че през последните месеци правителството се е превърнало в цех за производство на кибрит.
Депутатът обвини Башев, че е установил в селото изключително опасни икономико-религиозни взаимоотношения.
На 6 март Янев и Димитър Абаджиев са подали сигнал в Окръжната прокуратура в Благоевград за незаконосъобразни действия на Башев, свързани с нарушаване на процедури за обществени поръчки, източване на европрограми, незаконно преотдаване на терени, незаконно деактуване на общинска собственост, незаконно концесиониране на инертни материали, незаконни сделки, ощетяващи общината в особено големи размери. Те настояват службите да проверят сметките на неговите близки в офшорни зони, в това число и в Кипър.

"Труд": Яне Янев: Ахмед Башев е гърменски Бен Ладен

"Ахмед Башев е гърменският Бен Ладен." Това заяви вчера в парламента депутатът Яне Янев по адрес на кмета на Гърмен.
"Той през всичките си мандати чрез икономически лостове е феодализирал общината. Използва и ислямизма, за да държи икономическата си империя, колкото и малка да е тя на фона на други олигарси", отсече Янев.
Депутатът се зарече, че до дни ще извади конкретни корупционни икономически схеми в община Гърмен. Те били свързани с източване на еврофондове и с подписване на документи с невярно съдържание в земеделското министерство.
След сигнал на Янев за разпространение на радикален ислям в Гърмен преди няколко дни ДАНС прибра за няколко часа кмета и учителя по ислям Мурат Бошнак. Двамата дадоха обяснения и категорично отричат обвиненията на Янев. По повод думите на премиера Станишев, че си играе с кибрита, депутатът рече, че правителството се е превърнало в цех за кибрити.
Депутатът подаде сигнал и за нередности в Сатовча.
"Категорично не се потвърдиха сигналите, че в СОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Сатовча е организирано обучение по религия - ислям", съобщи вчера началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград Огнян Соколов.

"Труд": Правим ток от WC отпадъци

"Продукцията" от WC-тата на София най-после ще бъде оползотворена. Тя ще бъде превръщана в топлинна и електроенергия чрез когенератори, обяви вчера новото си начинание "Софийска вода".
Устройствата, които ще бъдат изградени до 20 дни в пречиствателната станция "Кубратово", ще струват на водния концесионер около 5 млн. лева. Това е най-големият им инвестиционен проект за 2009 г. Утайките и фекалите, които се отделят при крайната фаза на пречистването на канализационната вода, ще бъдат обработвани. При този процес ще се отделят метан и въглероден диоксид, които ще бъдат преобразувани в електричество. По този начин ще бъде ограничено и изпускането на вредни емисии в атмосферата.
"С произведената енергия ще осигуряваме 70% от електрозахранването на пречиствателната станция. Обмисляме и да продаваме ток", обясни директорът на отдел "Капиталови инвестиции" към "Софийска вода" Добромир Симидчиев. Той поясни, че половината от произведената енергия ще може да захрани 10 000 домашни крушки.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини