На 17 години вече с книжка

Шофьорски книжки да се взимат на 17 години, след което новаците зад волана да карат 12 месеца с родител или опитен придружител, съобщи в днешния си брой Монитор.
За такава промяна в Закона за движение по пътищата настояват собственици на големи автошколи.

Те предлагат курсовете да се изкарат на 16, година по-късно да се взима временна книжка, след което 12 месеца новият водач да се движи с опитен шофьор в колата. Ако няма нарушения и не участва в катастрофи, на 18 години заекът на пътя вече да получава свидетелството си за управление.

Инструкторите смятат, че само така младите шофьори ще придобият повече опит и с навършване на пълнолетие вече ще имат достатъчно умения.

В същото време опитните шофьори ще научават от младите си колеги за последните изменения в Закона за движение и ще си припомнят значението на някои позабравени знаци и правила, смятат преподаватели.

Според тях част от предложенията, които днес ще бъдат обсъждани в парламентарната комисия по транспорт, не са ефективни спрямо младите шофьори.

"Не може да задължаваме новобранеца да кара с 10 километра по-ниска скорост от останалите. В града всички бързат, тъй като трафикът е натоварен и един значително по-бавен автомобил представлява не по-малка опасност от кола, летяща с висока скорост", обясни вчера председателят на Съюза на преподавателите по автомото подготовка Йонко Иванов.

Той твърди, че не е нормално на млад шофьор да се забранява да кара от 23 до 5 часа сутринта.

"Това е времето, когато има най-малко коли на пътя -няма кой да те засече или да предизвикаш опасност. Ако един студент има кола и с нея ходи на работа нощем, ние го задължаваме да ползва такси", обясни той.

Преподавателите одобряват предложението на новаците да се дават само 13 контролни точки и ако нямат нарушения в следващите две години да им се добавят по още 13 точки.

"Само така младокът ще трепери и няма да нарушава закона, защото първоначално точките му може да изгорят само с две нарушения - без колан и говорене по телефона, и вече остава с 14 точки по-малко", коментираха експерти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини