ДПС спря закона за забрадките в училище. Преглед на националния печат

„Стандарт": Станишев иска милиони за АЕЦ
Премиерът Сергей Станишев обясни на лидера на европейската либерална формация АЛДЕ Греъм Уотсън, че българският лев е стабилен в кризата
Премиерът Сергей Станишев поиска от Евросъюза допълнителни компенсации за затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". На срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел той подчерта, че страната ни вече е внесла подробен документ с обосновка. Причината е, че сега се преразглежда финансовата перспектива на съюза до 2013 г. Поставих въпроса за допълнително финансиране още през 2005 г., защото е честно да бъдем компенсирани за по-дълъг срок и в по-голям размер, допълни той. Страната ни настоява да получи допълнително толкова пари, колкото и останалите страни от Евросъюза, които спряха реакторите си. Стана въпрос за стотици милиони евро.

„24 Часа": МВР взело 330 хил. разпечатки без разрешение на съда

330 хиляди разпечатки с трафика на данни от мобилни телефони и интернет е взело МВР за една година. Справките, повечето от които по Закона за МВР и без разрешението на съда, касаели около 40 хил. Обекта в страната. Това съобщил вчера пред вътрешната комисия министър Михаил Миков, каза Атанас Атанасов от ДСБ. Не съм давал такива данни и те не бива да бъдат публикувани в медиите, отрече МВР шефът. Председателят на комисията Минчо Спасов обаче поясни, че министърът е съобщил цифрите, но не е бил питан колко от тези разпечатки са ползвани за досъдебни производства.

„Сега": Разпитват и агроминистъра за заменките
Градският прокурор на София Николай Кокинов не отрече възможността на по-късен етап да бъде разпитан и агроминистъра Валери Цветанов във връзка с вчерашната проверка на прокуратурата и ДАНС в сградата на Министерство на земеделието и Агенцията по горите.
„Естествено, че ще го направим, когато преценим", заяви Николай Кокинов в телефонен разговор в сутрешния блок на БНТ.
„Какъв е смисълът да проверяваме някого, когато го информираме за това". Проверяваме цялото ведомство и всички длъжностни лица, извършили замени за имоти, допълни прокурорът.
Има 60- дневен срок за провеждане на разследването, уточни той.

„Дума": Отворете двата реактора в Козлодуй
Според договора за влизането на България в ЕС страната ви може да кандидатства за защитни мерки за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката ви, каза по време на заседанието на политическото бюро на ЕНП-ЕД Струан Стевенсон - заместник-председател на групата на ЕНП-ЕД. Разбирам, че два от четирите реактора в Козлодуй отново могат да бъдат пуснати, не чакайте следващата газова криза, а действайте сега, прикани той. По думите на Стевенсон под огромен натиск България е била принудена да се съобрази с искането за затварянето на първите четири реактора в Козлодуй като условие за приемането й в Европейския съюз. Дори едно добро споразумение с десетгодишна давност може да бъде ревизирано, приканвам българските власти да помислят за бъдещето на страната, посочи евродепутатът. Стевенсон подчерта, че силно е намаляло производството на енергия в страната ни и я е лишило от възможността да изнася енергия, с което би си осигурила допълнителни приходи. По думите му според договора ни с ЕС до януари 2010 година е срокът, в който страната може да се възползва от записаната клауза, според която могат да бъдат отворени реакторите.

„Труд": ДПС спря закона за забрадките в училище
Правителството отложи на вчерашното си заседание приемането на новия закон за училищното образование. Документът, изготвен от просветното ведомство, предвижда ограничение за носене на натрапващи се религиозни символи в школата. Въвежда се и изискване ученици и учители да ходят облечени прилично и подобаващо за положението си, което на практика означава забрана и на шалварите, и на забрадките.
На излизане от "Дондуков" 1 образователният министър Даниел Вълчев обясни, че законът е бил блокиран от ДПС и най-вероятно до изборите няма да бъде гласуван. Вчера заседанието се водеше от вицепремиерката Емел Етем. Според източници на "Труд" тя поискала от името на движението законът да не се гледа. Между министрите имало спор, но въпросът със забрадките не бил повдиган. От ДПС настоявали документът да се съгласува с комисията по демографските въпроси, с ромски и други организации, въпреки че вече е одобрен от учителските синдикати.
Строителният министър Асен Гагаузов и министърът на администрацията Николай Василев отрекоха да е имало спор по закона. Гагаузов заяви, че точката е отложена, защото премиерът отсъства от заседанието. Според Василев по документа имало недоуточняване и процедурни въпроси, но той подкрепял текстовете.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини