МВР минус 17 000 = срив. Преглед на националния печат

Димитров: Няма мафия у нас, пише "Стандарт".
У нас няма мафия, а само няколко организирани престъпни групи. Това обяви вчера генералният комисар на МВР Павлин Димитров пред Дарик радио.
По думите му последните полицейски протести не говорят добре за морала в институцията. МВР не може да бъде погребано, то е нужно на обществото, категоричен бе Димитров. По думите му от 2004 до 2008 година заплатата на най-масовия служител на МВР - полицая на улицата, е нараснала от 430 лева на около 700 лева. Той изтъкна, че в последните години МВР инвестира в образованието на ченгетата и покачване на езиковата им култура.
Малко над 3000 са чиновниците във ведомството. Толкова е броят на служителите в администрацията в МВР, обясни полицай №1. Димитров обвърза исканията на полицаите за повече пари с конкретни резултати от работата им. Обществото трябва да знае за какво дава своите пари, отсече Павлин Димитров.

"24 часа":МВР се срива при махане на 17 хил.

Аз не възприемам 17 хил. души да бъдат съкратени, тогава МВР ще спре да работи.
Това заяви пред Дарик радио вчера генералният комисар на вътрешното министерство.
Така той изрази несъгласие с лансираните в парламента идеи за 30% съкращения в МВР.
Димитров каза, че не е съгласен и с изнасяните данни за броя на администрацията на МВР. По думите му самата администрация е малко над 3000 души и всички останали цифри не са точни.
"МВР не може да бъде погребано. То е нужно на българското общество", обясни Павлин Димитров. Той допълни, че се разграничава от последните протестни действия на полицията. Според него последните протести на служителите на реда не говорят добре за морала в тази институция. „Аз се противопоставям на начина, по който колегите изразяват своето възмущение", каза той. Димитров допусна, че проблемът е цялостен, не само в отделния полицай, а в ценностната система на цялото общество.

"Труд": Раздаваха по 50 лева премии преди избори в Брест

Скандал за купуване на гласове разтресе плевенското село Брест, където вчера избираха кмет. Според сигналите до полицията, прокуратурата и Общинската избирателна комисия търговията станала между 20 и 21 ч в деня преди вота в присъствието на кандидат-кмета на ГЕРБ.
В петък вечерта трийсетина жени и мъже се привиквали един друг с обнадеждаваща новина, че шефовете от цеха за обувки най-сетне ще им дадат заплатите за три месеца. Половин час по-късно в полицейското управление в Гулянци бил получен сигнал, че във фирмата се раздават по 50 лв. на човек в присъствието на кандидата за кмет от ГЕРБ Цецо Луканов, който агитирал да гласуват за него. Луканов обявил, че той е издействал парите и ако станел кмет, щели да вземат редовно заплати, разказали пред униформените три от работничките.
Рано сутринта в деня на вота кандидатът на БСП Стефан Копчев пусна жалба до Общинската избирателна комисия. Оттам съобщиха, че случаят не е от тяхната компетенция и с него се занимават полицията и прокуратурата.
"Това е абсолютна провокация. Лично на мен шефът на РПУ-то ми каза, че не е заварил Цецо Луканов там. Кандидатът ни е отишъл случайно в цеха и е бил съвсем за малко там. Няма нищо общо с раздаването на парите", обяви областният координатор на ГЕРБ в Плевен Ивелин Николов.

"Стандарт": Ислямизацията в школата била мит
Просветният министър Даниел Вълчев категорично опроверга обвиненията на депутата Яне Янев, че в родните школа тече ислямизация. У нас съвсем законно се учи ислям, но на свободно избираем принцип, каза още образователният шеф. По данни на просветното ведомство по-малко от половин процент от учениците в България са избрали да изучават такъв предмет. В такъв случай няма как да говорим за ислямизация, категоричен беше Вълчев.
В областта на образованието е малко като с футбола - всички дават акъл, но като дойде време да се играе мачът, повечето са на трибуните. Така образователният министър коментира отлагането на новия закон за училищното образование. Според Вълчев, ако документът не бъде приет до 2 седмици, с него ще се занимава следващият кабинет.

"Труд": Учителите ще следят децата и в интернет

Преподавателите вече ще подават молби за отпуск, болнични или писма до директора онлайн. До края на годината всички педагози ще имат безплатен домашен интернет. Това стана ясно на проведения вчера семинар в Боровец за усвояване на парите по европейските оперативни програми на Министерството на образованието.
Освен това учителите ще могат да контролират учениците също чрез интернет, като им дават задачи за домашна работа. Общо за въвеждане на новите информационни технологии в училище ще бъдат заделени 39 116 600 лева.
Родителите също ще могат да се възползват от предимствата на интернет - ще могат да научават оттам за бележките на детето, средния успех в класа и отсъствията. Ще бъде създадена и специална програма, чрез която майките и татковците ще могат да си избират училище според критериите, които са им нужни, например, в близост до дома, специални кръжоци, материална база и т. н.
38 хиляди учители ще бъдат произведени в "старши преподаватели". Те ще получават за това по 60 лева месечно към заплатите си, съобщи вчера главният секретар на Министерството на образованието Димитър Танев. Това е част от програмата за кариерно израстване на педагозите, която трябва да влезе в сила до края на тази година. От тези 38 000 учители ще бъдат избрани на конкурсен принцип главните учители и учителите методисти. Първите ще получават по 100 лева към заплатите си, а вторите - по 120 лева.

"Стандарт": Брюксел замрази скъпите цигари

Поскъпването на цигарите се отлага. Цената на тютюна ще скочи по-късно и с по-малко от предвиденото, съобщиха от Европарламента. Замразяването ще бъде гласувано от депутатите в Страсбург във вторник. Ако идеята бъде приета, новите цени на цигарите ще влязат в сила чак от 2012 г., а не от догодина.
След 36 месеца минималният акциз ще бъде 64 евро на 1000 къса. Това означава, че най-евтината кутия цигари у нас ще струва около 4 лв.
Следващото поскъпване на папиросите според предложението трябва да стане през 2014 г. Размерът на акциза тогава ще се вдигне на 75 евро, което е с 15 евро по-малко от предишното предложение на Еврокомисията. Така най-евтината кутия цигари след пет години ще струва 5 лева.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини