„Стоян Михайловски“ отличи журналистите на „Славейков“, Анелия с една от най-големите награди

Журналистите от „Славейков” покориха поредните национални литературни върхове в навечерието на Деня на народните будители. Учениците от журналистическияклуб„Славейков” посрещат 1 ноември с много национални награди отДесетия национален конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски”, Русе, 2017 г. На тържествена церемония в крайдунавския град възпитаниците на Антония Маровска, дългогодишен учител по български език и литература, получихапоредните престижни отличия, придружени от статуетки, грамоти и книги.

При изключително сериозна конкуренция на талантите от цялата страна, Анелия Крумова за втора поредна година извоюва в този конкурс приза Специална награда за силно представяне в двата раздела на конкурса – литературно творчество и журналистика. Наградата е изключително признание за литературния талант на младата журналистка. Този приз е с по-голяма тежест от първо място в конкурса и следва директно най-голямата награда „Стоян Михайловски“, която в тазгодишното издание изобщо не е присъдена. С една дума Анелия получава най-високото признание за цялото си творчество. И има защо. За националния конкурс тя изпраща 6 произведения - журналистическо есе, разказ и четири журналистически материали. Есето й в раздел „Журналистика“ е със заглавие: „Три кебапчета от Пищова и малката България в Европа“, в което се разказва за манталитета на българина, за нагласите му, за още неясното усещане, че е европеец. Съдържанието на есето е в отговор на темата на конкурса: „Всичко се състои в нашите задружни сили“ и е свързана със 180-тата годишнина от рождението на Васил Левски. В раздел „Литературно творчество“, подраздел „Проза“, Анелия участва с разказа „Човекът – свободен и независим“ по темата на раздела „Невъзможното щастие“. В разказа става дума за препятствията, през които преминава наркозависим човек, който загубва борбата за живота си и умира преди разбере, че жена му е бременна. Задълбочеността на разсъжденията на десетокласничката Анелия изумява журито и след миналогодишната награда за есе тази година то й присъжда една от най-значимите цялостни награди.

Единствената за страната Специална награда за цялостно представяне в раздел журналистикабе присъдена на целия журналистически клуб „Славейков” в лицето на Христина Попова, Ангелина Ванчева, Симона Годумова, Мариета Попова и Антония Чаушева. Деветокласникът Атанас Никовбе удостоен с третомясто в разделЖурналистика. Това за него е също поредното литературно постижение, тъй като славейковецът е носител на много първи награди в различни национални конкурси за литературно творчество.

Едно от запомнящите се преживявания около награждаването е срещата на младите журналисти с членовете на журито. Всички те са ерудирани личности, специалисти по български език и литература, които всяка година са проверяващи държавните зрелостни изпити. От тях славейковци получават ценни съвети как да пишат още по-добри текстове.

 В литературната надпревараучастваха 133 млади автори от цялата страна със 146 творби.Конкурсът е включен в националния календар на Министерството на културата и цели развиване на творческото въображение и укрепване на човешките ценности - родолюбие, човечност, доброта, етническа толерантност, отговорност.

Поздравления за учениците от емблематичния за СУ „Петко Рачов Славейков” журналистически клуб и техния ръководител Антония Маровска.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини