Станишев чака Бойко за дебат във вторник. Преглед на националния печат


„Стандарт":Бойко кани Сергей на дебат по тъмно
Нощен дебат на открито пред "Дондуков" 1 предложи Бойко Борисов на Сергей Станишев. Така неформалният лидер на ГЕРБ отговори на хвърлената му по-рано ръкавица от БСП. "Нека експерти от двете партии начело с Борисов и Станишев обсъдят икономическите си програми за справяне с кризата в студиото на "Референдум" по БНТ", предложиха от "Позитано" малко след 16 ч. Офертата бе отправена до столичния кмет с прессъобщение от соццентралата.
"Готов съм на дебат по всяко време, но не смятам, че Станишев трябва да задава мястото и темата", контрира Борисов. Малко по-късно той обяви, че ще чака в 20 ч пред Министерски съвет премиера за незабавен дебат.
Докато столичният кмет пътуваше към "Дондуков" 1, от "Позитано" 20 пратиха ново съобщение.
"Сергей Станишев благодари на Бойко Борисов, че откликна така бързо на поканата му за дебат. Лидерът на БСП обаче смята, че сериозната дискусия трябва да се води пред максимално широк кръг хора, а не на улицата", обявиха от соццентралата. Оттам потвърдиха, че Станишев ще чака Борисов в БНТ във вторник.

„Дума": Ахмед Башев ходел по ръба на закона в името на хората
Откакто съм кмет на Гърмен през последните 10 години, все се движа на ръба на закона, за да мога да свърша нещо добро за хората. Това каза вчера на пресконференция в София Ахмед Башев, кмет на общината, станала скандалноизвестна с обвиненията в радикален ислям. Градоначалникът цитира данни за това колко и какви проверки са му правени от прокуратурата за последната година. Общо 13 нарушения са констатирани от Агенцията за държавна финансова инспекция. Съставени са му три акта за над 2000 лева, които е заплатил с лични средства. Башев припомни, че е кмет на община Гърмен от 10 г. и за този период някой е трябвало да го осъди, ако има наистина злоупотреби с европейски пари.
Ахмед Башев е нарушавал закона много пъти при усвояване на еврофондове и при възлагането на обществени поръчки. Това съобщи агенция БГНЕС, която твърди, че разполага със заключенията от разследването срещу Башев.
Кметът обаче категорично отрече. Той отхвърли и обвиненията, че в Гърмен има радикален ислям. Населението на общината живеело от години мирно и тихо, въпреки различията в етноса и религията. Това бе и позицията на учителя по религия Мурад Бошнак. Той обяви, че 95% от момичетата в начален курс в Рибново не носят шалвари и забрадки. В горен курс пък бил еднакъв процентът на традиционните мюсюлмански одежди и на модерните дрехи. Бошнак бе категоричен, че шалварите и забрадките не са религиозни символи, а празнични за местните хора.

„Труд": БСП иска касиране на вота в с. Брест

Касиране на кметските избори в плевенското село Брест ще поиска БСП. Според червените вотът е манипулиран и нямало съмнение, че в петък към 21 ч в обувния цех кандидатът на ГЕРБ Цецо Луканов е пазарувал избиратели.
"Същата беше практиката в Раковски, а само преди 2 месеца във видинското с. Карбинци има влязла в сила присъда за купуване на гласове от ГЕРБ", каза местният БСП шеф Васил Антонов.
В съботния изборен ден БСП пусна жалба, че 25 души в цеха са получили по 50 лв. премии преди вота в присъствието на Луканов. Днес трябва да приключи полицейската проверка и прокуратурата в Никопол ще решава дали да образува досъдебно производство, каза районният прокурор Ромео Яков.
Луканов събра най-много гласове на първия тур - 340. Той отива на балотаж с кандидатката на "Обединени земеделци" Мариана Несторова. Стефан Копчев от БСП остана четвърти със 173 гласа. Плевенският депутат Румен Петков пък прогнозира пред БНР, че в Брест ще е вторият случай, в който ГЕРБ щели да бъдат осъдени за купуване на гласове.

„24 Часа": Младеж уби хърватин с 200 км/ч

38-годишен хърватин загина, а трима негови спътници са ранени, след като двама братя решили да се порадват на високите скорости в столицата вчера.
Зловещата катастрофа станала на бул."Брюксел" около 7,30 ч сутринта. Тогава беемвето, управлявано от 22-годишния Д. Н. летяло с около 200 км/ч от аерогарата към бул. "Цариградско шосе". В немския автомобил се возел и 21-годишният брат на Д. Н., М. Н., съобщиха от МВР.
Изведнъж обаче младият шофьор загубил контрол над колата, прелетял над мантинелата и се врязал в джип КИА.
Сблъсъкът се оказал фатален за шофьора на джипа. Двамата братя пък се отървали с леки наранявания. Д. Н. е със счупено бедро, а брат му - с рани и контузии. Наложило се обаче да бъде извикан и специализиран екип на пожарната, който да извади пострадалите от смачканите ламарини. (24 часа)

„Новинар": Съкращенията в МВР ще стават поетапно
Съкращенията в структурите на МВР ще стават поетапно. Това заяви вчера министърът на вътрешните работи Михаил Миков. По неговите думи ръководители на отделните звена в полицията сами ще трябва да решават какъв ресурс ще им бъде нужен, за да могат да изпълняват функциите си и сами да предлагат кадри за съкращение. Миков заяви, че ще има и увеличаване на щатните бройки на полицаи на места, където криминогенната обстановка е по-сложна. Според министъра такъв град е Бургас.
Също така Миков съобщи, че във вторник МВР ще излезе с позиция за резултатите от проверката по случая „Куцаров". Министърът беше категоричен, че ще има наказания.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини