Гледат кон в хол на втория етаж. Преглед на националния печат

Трети опит на бизнеса да раздвижи правителството, отбелязва „Дневник"
Бизнесът не издържа повече да кредитира държавния бюджет чрез бавното възстановяване на ДДС и високата осигурителна тежест. Това послание ще отправят основните работодателски организации към премиера Сергей Станишев на третата им среща за последните пет месеца, всички за мерките срещу икономическата криза. Според пресслужбата на правителството разговорът вероятно ще се състои в края на тази седмица. На него работодателите ще представят актуализираните си антикризисни предложения, които се разминават с досегашните позиции на министрите.
Третата среща между бизнес и правителство идва след последните прогнози на Международния валутен фонд и рейтинговата агенция "Муудис" за България, които допускат рецесия. Миналата седмица и финансовият министър Пламен Орешарски призна, че кризата в страната се развива по по-песимистичния сценарий и посочи като основен риск за бюджета свитата икономическа активност.
Въпреки това той отново отхвърли идеята за по-бързо възстановяване на ДДС, което ще увеличи разполагаемите средства на бизнеса. Пред Ройтерс в понеделник премиерът Сергей Станишев остана оптимист, че икономиката все пак ще нарасне през тази година, макар и много по-малко от първоначалната прогноза от 4.7%. "Няма да позволя публичните финанси да се сринат, защото това ще означава колапс на цялата икономическа система", каза премиерът.
Междувременно България падна с 11 места в класацията за най-благоприятна бизнес среда на сп. "Форбс" заради тежката бюрокрация, корупцията и липсата на иновации. Страната слиза на 55-а позиция и е след преките си конкуренти в привличането на инвестиции като Румъния, Хърватия и Македония (виж стр. 3).
В резултат от предишните две срещи социалното министерство подготви пакет от кризисни заплати, за да подпомогне фирми с намалени поръчки и да омекоти очаквания скок на безработицата.
Емилия Масларова обаче категорично отхвърля възможността за ново намаление на осигуровките, което е основно предложение на всички големи работодателски организации. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че ставките трябва да намалеят с 5%. Същото предложение е записано в антикризисната програма на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) от миналата година.
Преди седмица намаляването на социалните вноски беше посочено като най-ефективна мярка срещу кризата и от главния икономист на Световната банка Симеон Дянков. Бизнесът настоява и за понижаване на минималните осигурителни прагове по браншове. Наскоро изследване на Института за пазарна икономика показа, че заради близо 27-процентното им увеличение от 1 януари всяка пета фирма ще бъде принудена да направи съкращения или да замрази броя на служителите си. От АИКБ настояват и да се разсрочат здравноосигурителните вноски за фирми с рязък спад в продажбите.
Основният аргумент на бизнеса е, че освободените средства ще се влеят в икономиката и ще стимулират вътрешното търсене много по-бързо, отколкото инвестиционните проекти в антикризисния пакет на правителството. Контрааргументът на управляващите е, че ще се отвори дупка в пенсионните фондове. Управителят на Националния осигурителен институт Йордан Христосков изчисли, че намаляване на вноските с 5% ще свие приходите в бюджета на НОИ с 1 млрд. лв. годишно.
 
Проблемът с бавното възстановяване на ДДС кредита, който е в приоритетните искания на бизнеса, се оценява на 560 млн. лв. към края на миналата година. Това са средствата, които приходната агенция не е възстановила в срок на фирмите заради назначени ревизии, призна председателят на бюджетната комисия към парламента Румен Овчаров.
От КРИБ поддържат и позицията за приоритетно приемане на еврото като основна валута. Изпълнителният директор на организацията Евгений Иванов заяви, че трябва да се използва целият ресурс на държавата, за да се влезе по-бързо във валутния механизъм ERM 2, популярен като "чакалнята" за еврозоната. От петте критерии за еврозоната България не отговаря само на изискването за инфлация. Наскоро БНБ прогнозира, че и този показател ще бъде изпълнен до края на годината.
В интервю пред "Дневник" президентът на ЕБВР Томас Миров обаче напомни, че маастрихтските критерии не само трябва да се покрият, а трайно да се изпълняват. След последното заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на ЕС (ЕКОФИН) Пламен Орешарски коментира, че първият приоритет на правителството е запазване на макроикономическата стабилност и след това политиката за присъединяване към еврозоната.
КРИБ вече определя като ключова и необходимостта да се подпише предпазно споразумение с МВФ, което да гарантира достъп до финансов ресурс на държавата в случай на нужда. До момента позицията на финансовия министър е, че няма подобна необходимост.
Българската стопанска камара извежда на преден план и борбата със сивия сектор. "Заради кризата много фирми може да се изкушат да намалят разходите си, като не декларират всички плащания. Затова институциите трябва да упражняват силен контрол и да ограничат нелоялната конкуренция", каза зам.-председателят на организацията Камен Колев.
Всички бизнес организации акцентират и върху по-доброто усвояване на еврофондовете. Това заедно с облекчаване на регулациите и подобряване на правната среда ще помогне повече на малките и средните фирми в кризата в сравнение със специалните финансови пакети, показва изследване на депутата от Европейската народна партия Лазло Бечей, представено миналата седмица.
 
Ямбол пропищя от ромски блок, разкрива „Труд"
Когато в Ямбол някой каже: "Блок 20-и", никой не си и помисля да уточнява жилищния комплекс или квартала. За всеки е ясно, че става дума за блока от жк "Райна Княгиня" в ромската махала, за който от години се носят легенди. Защото сградата изглежда така, сякаш е жалка останка от руините в следвоенен Бейрут или Сараево. Нищо подобно - всъщност става дума за уникален не само за нашите ширини, но и за целия Евросъюз блок.
За трагичната сграда, чиято история се точи над десетилетие, ямболският кмет Георги Славов прати писмо до президента, до премиера, до министрите на извънредните ситуации, на финансите, на труда и социалната политика и още куп институции.
"Тежкият проблем с населения от роми жилищен блок е и на държавата, а не само на общината. Тъй като България е член на ЕС, той се превръща и в проблем с европейско измерение", алармира кметът.
Първата сензация с блока гръмна през 1993 г., когато в хола на апартамент на втория етаж роми гледат кон. За изгорения паркет, за огнищата по средата на стаите и за липсващата дограма, за кокошките в стаите се говореше като за нещо обичайно.
От построяването на блока през 1988 г. постепенно изчезнаха парапетите от стълбищата, вратите на входовете, разрушени бяха преградните стени между апартаментите, панелите по някой от терасите също "се изпариха". Санитарният фаянс, крановете, батериите, душовете и тръбите отдавна са спомен. Асансьорните кабини и оборудването също липсват, а шахтите са запълнени с боклуци. Преди няколко години бяха разрушени ВиК инсталациите и шахтите, при което водата свободно шуртеше в мазетата. Когато стигна над половин метър, за да не стане нещастие, водата и токът бяха спрени.
Ако беше на друго място, блокът щеше да пропадне, твърдят строители. Но бл. 20 бил изграден върху скала и това го спасявало.
20-годишното разрушаване на блока е едната страна на проблема. Другата са невъобразимата мръсотия в сградата и около нея. Боклуците се трупат на купчини, високи по два метра. Някои се извисяват до първия етаж. Купища смет има и върху козирките на входовете. Само преди седмица общината почисти района на блока. Нерегламентираното бунище бе ликвидирано. Въпреки това и сега се носи смрад, макар още да е сравнително студено. Седем дни по-късно около блока пак е пълно с боклуци.
"Трябва да има пазач. Да не позволява да се изхвърлят мръсотии", казва мъж от махалата. На всички им е писнало от мизерията. И всички искат да напуснат блока, но при условие че им се даде друго жилище.
"Апартаментът е наш, купихме го за 250 лева преди пет години, ама не може да се живее тук. Да ни дават друг", недоволства Михаил Василев, който е настанен със семейството си на първия етаж. Дали имат нотариален акт или някакви други документи за собственост той не знае. Апартаментът е един от малкото със стъкла на част от прозорците, другите са затворени с шперплат.
Терасата е без парапет - така Василеви са я заварили през 2004 г. Сравнително запазено е жилището и на Зейра Хасанова, която е наследила апартамента от дядо си преди 7 години.
"Имам три деца. Мъжът ми е на затвора. Да ни местят от тука, няма вода, няма ток, ще се разболеем", жалва се Зейра... Тя твърди, че никой не иска да влиза в блока им. "Катафалката не идва да вземе умрелите, носим ги на ръце до улицата", притуря възрастна ромка, която крие лицето и името си.
"Да ни местят, да се махаме от тука, нищо не може да се направи. Бях осемгодишен като влязохме, сега съм на 28. Моят апартамент е запазен, ама другите са изтърбушени", включва се в разговора Васил Радков, който твърди, че живеел сам в собственото си жилище във вх. В.
Минаващ наблизо мъж, който чува последните думи, понечва да се намеси, явно за броя на живеещите в апартамента.
Колко точно души живеят в прословутия блок, никой не знае - над 2000 са, твърдят от махалата.
В един период, преди 7-8 години, когато от общината търсеха решение за проблема и един от вариантите бе хората от блока да се устроят в бившите казарми на Червен баир, започнало масово адресно регистриране.
В един апартамент стигнали до към 65-56 човека. В бл. 20 на жк "Райна Княгиня" в Ямбол има 198 апартамента. Той е построен през 1988 г. и тогава в него са настанени 45 собственици на отчуждени имоти. Останалите жилища са общинска собственост и са дадени на наематели от турски и ромски произход.
По-оправните собственици, още преди 10-ина години са продали апартаментите си, други са ги изоставили. Сега са останали няколко семейства от заселването на блока преди 20 години. Наемателите въобще не плащат на общината и на практика обитателите в блока са в категорията "самонастанили се". Но всички около 2000 души разчитат общината или държава да им осигури жилища. Има и хитреци, които вече проучват въпроса и са готови да купят апартамент в уникалния блок 20-и срещу 300 лева. Защото след това ще могат да претендират за обезщетение.
 
Синът ми изчезна, а тя лъже и пее!, разказва „24 часа"
"Митко избяга снощи (неделя - б.р.). Дано да го намерим жив." С тези думи изплака вчера майката на барабаниста Митко, за когото се говори, че е виновен за ослепяването на айдълката Виктория.
Величка Стоянова дойде в приемната на съветниците от БСП във Варна Анна Радева и Пламен Начков, за да се моли за общинско жилище.
"Живеем в един таван в кв. Аспарухово. От 15 г. чакаме за общинско жилище", сподели Стоянова. Със сълзи на очи тя призова всички майки на шизофреници на мълчалив протест в събота пред окръжния съд.
"Обявиха война на сина ми, а той не е ослепил Виктория. Тя иска да стане музикален идол на гърба на Митко", смята майката на барабаниста.
Тя нямала вест от сина си цял ден и се съмнява дали ще го открие жив. 20 негови приятели го търсят вече 24 часа. Величка е сигурна, че ако фронтменът на "Сленг" Дими беше жив, щеше да защити сина й.
"Докато не го уморят, няма да спрат", казва майката на барабаниста. Тя призова Виктория да каже истината.
"За първи път чувам от вас, че той е изчезнал. Съжалявам, оставете ме на мира", каза айдълката Виктория Димитрова. Тя отказа да коментира думите на Стоянова, че цели победата в шоуто на гърба на сина й. Ангел Каспарянов, пресаташе на Би Ти Ви, смята, че Димитър се опитва да се изкара жертва.
 
 
Депутатите съвсем обезсмислиха закона за конфликт на интереси, разкрива „Сега"
След като премахнаха наказателната отговорност за попълване на лъжливи данни в декларациите за конфликт на интереси и отложиха прилагането на закона с месеци, депутатите са на път да отменят още от ограниченията за елита. Мнозинството и опозицията внесоха нови предложения, които премахват ограниченията за работа след напускане на публичната длъжност и връщат заплатите на зам.-министрите в бордовете на държавни фирми.
Независимият депутат Елеонора Николова предложи да отпадне забраната хора на публични длъжности да не могат 1 г. след освобождаването им да работят във фирми, свързани с предишната им дейност. В момента законът предвижда такава забрана, като изключение се прави само за президента, депутатите, омбудсмана, съдиите, прокурорите и следователите, служителите на инспектората на ВСС и шефа и членовете на Сметната палата. Николова предлага забраната тотално да отпадне, ако органът по назначението прецени, че работата на бившия чиновник в съответната фирма не е в конфликт на интереси. Това означава, че шеф на районна здравна каса би могъл да практикува след напускането, ако НЗОК му разреши. Или - учител, работещ в министерството на образованието, може да се върне към професията си, ако министърът на образованието даде съгласието си. Облекчението обаче ще засегне и всички чиновници, които имат разпоредителни или контролни функции. Така чиновник, който е контролирал пазара на телекомуникации например, ще може да отиде на работа в мобилен оператор. В последните години имаше няколко подобни случая, които предизвикаха недоволството на ЕС. Заради конфликт на интереси Брюксел ни спря парите и от редица еврофондове.
Поправката вероятно ще бъде подкрепена от мнозинството. Още преди време Татяна Дончева от БСП обяви, че подобно ограничение ще принуди чиновниците "да крадат като изоглавени", за да си набавят пари за "пропуснатата" година.
Елеонора Николова предлага още комисиите и органите по проверка за конфликт на интереси да не разглеждат анонимни сигнали. Според нея това е неписано правило, тъй като и според Административно-процесуалния кодекс на анонимни жалби не се обръща внимание. За по-голяма яснота обаче текстът трябвало да бъде записан изрично.
Депутати от БСП пък са внесли предложение за връщане на заплатите на зам.-министрите и зам. областните управители, които участват в бордовете на държавни фирми. С приемането на закона бе въведена подобна забрана, но още тогава левият депутат Румен Такоров се закани да промени въпросния текст. Според Такоров това е дискриминационно, тъй като за всеки положен труд се полагат пари. Леви парламентаристи пък разказаха, че много зам.-министри били недоволни, защото носели голяма материална отговорност като членове на бордовете. Ограничението бе въведено по настояване на премиера Сергей Станишев, когато стана ясно какви гигантски възнаграждения са получавали зам.-министри за присъствието си в бордове на държавни фирми, които не са в цветущо икономическо състояние.
Ако новите предложения бъдат приети, на практика законът за конфликт на интереси ще се обезсмисли, защото в него няма да останат почти никакви ограничения за елита по време и след напускането на властта. Това е един от законите, чието приемане ЕК следи отблизо и от който зависи размразяването на парите от еврофондовете.
 
18 000 - на намален работен ден, пресмята „Дума"
 
18 086 работници в страната са подали декларации да минат на намалено работно време и да получават по 120 лв. заплата от държавата. Декларациите за компенсациите за непълно работно време по ПМС № 44 са подадени от общо 322-ма работодатели в бюрата по труда в страната към 18 март. Най-много заявления (5081) са постъпили в Регионалната служба по заетостта в Ловеч, а най-малко (295) - във Варна. Съветите за сътрудничество към бюрата по труда провеждат оценка на документите по заложените в постановлението критерии. В 3-дневен срок комисиите по заетост към областните администрации ще извършат окончателното класиране. След това директорите на бюрата ще уведомят одобрените работници за получаване на компенсациите. Парите се превеждат на дебитни карти на работниците за фактически отработено време.
Компенсациите по 120 лв. са част от антикризисните мерки на правителството като подкрепа на работниците, чиито фирми са принудени да свият производството си. Целта е да се избегнат съкращения, да се запазят квалифицираните работници до стабилизирането на предприятието. В Националния план за действия по заетостта за тази мярка са предвидени над 6,7 млн. лв. за над 18 700 души.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини