Забраняват пушенето навсякъде

Министерството на здравеопазването ще забрани тотално пушенето в закрити помещения. От 1 юни 2010 г. пушачите ще могат да пафкат само на улицата или на двора. Това предвижда проект за наредба на ведомството, стана ясно вчера, пише Монитор.
"България е задължена да спазва законите и наредбите на Европейския съюз, където тенденциите са за ограничаване на тютюнопушенето", каза здравният министър д-р Евгений Желев вчера и изтъкна, че нашата страна е сред водещите по този порок на континента.

"150 млн. евро от Европейския съюз вече са получени за здравеопазване", съобщи още той.

По думите му обаче трябва да се проведат още разговори с Европейската комисия, за да може да бъде отворена програмата и да могат тези пари да бъдат използвани. Според него те са нищожно малки, в сравнение с проекти в други сфери. Затова те трябва да се използват за подобряване на здравната инфраструктура.

"Има вероятност лекарствата, включени в реимбурсния списък на Националната здравноосигурителна каса, да поевтинеят", информира още д-р Евгений Желев. Очаква се той да бъде готов до 31 март, но е предвидена и възможност да бъде допълван през цялата година.

По думите на здравния министър от 1 април пък ще заработи програмата "Ин витро". Тази седмица се очаква да бъдат уредени последните дребни детайли по нея. От бюджетния излишък за нея са отделени 10 млн. лева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини