ДАНС имитира активност пред ЕС, да проверява Министерски съвет

Проверката, която Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) се извършва по принуда. Целта е да се имитира активност пред Европейския съюз, смята доц. Георги Костов, ръководител на катедра "Лесовъдство" в Лесотехническия университет и член на Експертната комисия по земеделие и гори към ГЕРБ.

Пред агенция Фокус той обясни, че според него заради извършените замени през мандата на това правителство са били пропуснати ползи за държавата в размер на милиарди левове.

Доклад на Световната банка от 22 декември 2008 г. доказва, че извършените замени у нас са на принципа "кон за кокошка", посочи той.

"ДАНС не трябва да бъде в МЗХ, а в Министерски съвет, защото именно кабинетът решава за промяната на предназначението на тези земи", заяви доц. Георги Костов.

Иначе замените са полезен инструмент при строителството на пътища например, отбеляза преподавателят от Лесотехническия университет. Според него, обаче, когато има заявени инвестиционни намерения към определени територии, е редно те да бъдат продадени публично на търг, а не да бъдат заменяни - от което да губи държавата.

Доц. Костов посочи, че от ГЕРБ предлагат да бъде въведен мораториум на смяната на предназначението на земите у нас - това ще е първото нещо, което партията ще направи, ако дойде на власт.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини