Иван Костов: Управляващите пропиляха времето за промени в изборното законодателство

Управляващата коалиция пропиля ценно време, в което можеше да се постигне съгласие за сериозна промяна на избирателните закони, включително и с управляващото мнозинство. Не знам дали в следващото Народно събрание ще има такава нагласа, каза от парламентарната трибуна депутатът от ДСБ и бивш премиер Иван Костов.

Според него управляващото мнозинство се държи "шизофренично", след като подкрепя различни по същността си предложения за промени в изборното законодателство, тъй като и дума не може да става за сериозни политически промени преди избори. Според него "определени лица се възползват и си правят собствени кампании, за да се показват пред медиите".

Това е едно от мненията, коио се чуха днес по време на шестчасовия дебат по предложените общо 14 законопроекта за промяна на изборното законодателство на страната. От тях временната Комисия по промени в изборното законодателство подкрепи само три - на ДСБ, НДСВ и БСП. Законопроектите за електронно гласуване бяха отхвърлени от комисията.

Червените предлагат изборите за Народно събрание да бъдат проведени през първата седмица на месец юли, както и партията държи на преференциално гласуване с бариера от 10%, без тя да е задължителна, намаляване на кампанията на 21 дни и запазване на "тъмните" стаички с цел опазване тайната на вота. Партията се обявява и против електронното гласуване поради липса на време и гаранции за сигурността на такъв вот. От БСП скочиха и срещу регионалните преброителни центрове. Следващият вторник - 31 март - окончателно ще е готова и платформата на БСП за евроизборите.

Иван Костов пък представи Законопроект за електронното гласуване, който така или иначе бе отхвърлен. Въвеждането на електронно гласуване има за цел разширяване гражданското участие на изборите чрез привличане на избиратели със специфични физически потребности или заболявания, както и възрастни избиратели, за които отиването до избирателните секции представлява проблем или дори е невъзможно; живеещите в чужбина избиратели, както и избирателите у нас, които в изборния ден се намират извън населеното място по постоянния си адрес; младите избиратели, за които електронната среда е естествена. Според Костов така се дава възможност и за привличане на повече млади гласоподаватели, особено когато става въпрос за съвпадането на изборите с лятната ваканция, когато много от младите хора са на почивка. Предимство е и лесната обработка на резултатите, но това не впечатли временната комисия.

НДСВ се обяви в подкрепа на преференциалните листи и подкрепя премахването на "тъмните" стаички с мотива, че има повече възможности за манипулиране на вота. НДСВ настоява за изработването на Национален електронен регистър за гласувалите от чуждо място, въвеждането на регионални преброителни центрове и вписването личните данни на гласоподавателите в изборния ден в избирателната секция.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини