Драма: Пътната агенция цели 18 месеца без подкупи. Преглед на националния печат

"Дневник": Борисов: Иван Костов не ми е коалиционен партньор

"Иван Костов не ми е коалиционен партньор", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на телевизионния дебат, в който участва заедно с председателя на БСП и експертни екипи на двете партии.
Столичният кмет беше провокиран на няколко пъти в дебата от представителите на левицата с реплики по адрес на бившия премиер и настоящ председател на ДСБ Иван Костов.
По време на дебата за данъчната политика Сергей Станишев подхвърли, че опонентът му защитава лидера на ДСБ, тъй като се готвят да бъдат партньори на изборите. Премиерът намекна за разговорите между десните партии в последните седмици. Столичният кмет отвърна: "Мисля, че досега сме спазвали коректния тон, нека не изкривяваме нещата. Г-н Костов не ми е коалиционен партньор".
По-рано, при обсъждането на борбата с безработицата, евродепутатът Илиана Йотова попита дали ГЕРБ ще си запазят за експерт представител на кабинета "Костов", който, по думите й, нанесъл големи щети на социалната и пенсионната система. Йотова не спомена име.
Борисов увери, че ГЕРБ няма нито един експерт, който да е бил свързан с Костов и в същото време призова опонентите си да не нападат лидера на ДСБ, който не е в студиото, за да се защити. "Вие му казвахте Гаргамел", припомни Йотова. "Доколкото знам, и г-н Орешарски е работил при него", отвърна Борисов.

"Сега": Пътната агенция останала без подкупи цели 18 месеца

Спрените пари от европейските фондове и кризата изнервиха фирмите от строителния бранш и доведоха до неочаквани откровения за раздаване на подкупи при получаване на поръчки. "Спрете с безкрайните проверки в Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ). Вече няма корупция там - от 1.5 г. никой не е поискал и лев комисиона от фирмите за проекти", призова шефът на "Главболгарстрой" Симеон Пешов.
От толкова време са спрени парите от еврофондовете за пътища.
Апелът на строителния бос бе отправен към Карстен Расмунсен, отговарящ за България в Генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК, по време на конференция в София, в която участваха вицепремиерът по усвояването на еврофондовете Меглена Плугчиева, ръководството на НАПИ и представители на пътностроителния бранш.
Пешов призова веднага да бъде възстановено европейското финансиране за пътища, за да оцелее бизнесът в кризисните условия. "България се нуждае от помощ сега, не след изборите. "Тракия" може да започне още утре. Освободете фондовете, за да помогнете не на частниците, а на икономиката на България", емоционално обясни строителният бос. Симеон Пешов, който е и председател на Камарата на строителите в България, посочи, че 70% от строителните фирми са без поръчки и единственият им шанс е да се отпушат публичните инвестиции. Според него, ако до юни не стартират търговете за строителство по оперативните програми, браншът ще изпадне в колапс.

"Монитор": Три седмици кампания за вота

Кампанията за парламентарните избори през лятото вероятно ще бъде намалена от четири на три седмици. Това е записано в предложенията на ДПС за поправки в Закона за избиране на народни представители, които бяха обсъдени вчера в пленарна зала на първо четене. Общо обсъдените законопроекти са 14. Целта е да се опрости изборният процес. Като основни аргументи бяха изтъкнати новите информационни комуникационни технологии като начин на провеждане на предизборната кампания. Има предложение и за отпадане на деня за размисъл, което вероятно също ще бъде прието.
От Коалиция за България предлагат 58 депутати да се избират мажоритарно. Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан обаче категорично се обяви против предложението на червените и го определи като увлечение. Според него най-сериозният недостатък на предлагания мажоритарен вот е възможността мажоритарен кандидат да бъде включен и в пропорционална листа.
Яни Янев от НДСВ предлага парламентарните избори да се проведат в работен ден, за да се повиши избирателната активност. СДС и НДСВ предлагат да бъде премахната "тъмната стаичка" и да бъде заменена с гише, като за пример бяха дадени последните президентски избори в САЩ. Царистите искат да бъде създаден национален електронен регистър за гласуващите на чуждо място, регионални преброителни центрове, както и личните данни и ЕГН на избирателя да се записват в деня на вота.
Сините предлагат да се окрупнят избирателните райони, за да може един депутатски мандат да се избира с един и същ брой гласове. Ваньо Шарков припомни предложението на ОДС за въвеждане на задължителна преференция без праг за пренареждане на листата, както и гласуване с интегрална бюлетина.

"Сега": И чистачки отчитали топломерите в София

"Чистачките и охраната от столичната топлофикация също са се включили в отчитането на топломерите през януари и това е една от причините сметките за парно да са тотално объркани". Това обясни вчера шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов.
"Това е някаква шега на господин Шушулов, звучи несериозно данните от топломерите да са неточни", коментира пред "Сега" зам.-шефът на "Топлофикация София" Иван Маринов. Според него замерванията се правили от квалифицирани техници със специални мобилни уреди, които не допускали грешки.
След като заваляха оплаквания, министър Петър Димитров нареди сметките да се преизчислят по старата цена отпреди Нова година. Той разпореди още старата цена да се запази и за цялото първо тримесечие на годината, а ако е възможно - и след това.
ДКЕВР предлага цените на топлофикациите в страната да се намалят между 5 и 10% от 1 април.

"Стандарт": Игра на "Страх" погуби дете

13-годишният Мартин от Козлодуй се обеси, докато подражаваше на героите от шоуто "Страх".
Хлапето увисна на метално въже за заключване на велосипед пред ужасените погледи на приятелите си. Мартин искал да им покаже какво правят участниците в риалитито на Нова телевизия. Той навил въжето около врата си и се заключил за катерушка. Целта била сам да се отключи, както правели супермените от шоуто.
Седмокласникът обаче не стигнал до ключа и започнал да се задушава. Приятелите му, които били по-малки, усетили, че става нещо страшно. Две от момчетата избягали вкъщи. Третото започнало да вика за помощ. Първата срещната жена не му повярвала и отминала. В близкия интернет клуб също не откликнали на молбите му. В това време Мартин издъхнал.

"Труд": Бивш зам.-министър взе 93 дка до Евксиноград

Ден преди да падне мандалото на мораториума върху заменките на държавни гори с частни имоти, бившият зам.-министър на вътрешните работи от кабинета "Костов" Явор Хайтов удари джакпота.
Съветникът на движение "Напред" на 26 януари т.г. е заменил 93,793 дка, опиращи до оградата на резиденция "Евксиноград" край Варна, срещу парчета горски терени, пръснати из Балкана около Тетевен, Троян, Априлци и Трявна.

"Новинар": Напук на кризата: Тузари наемат апартаменти и вили у нас за 11 000 евро на месец

Въпреки падането на цените на имотите в страната работата на агенциите, които отдават под наем луксозни жилища, е в разцвета си. Наемите на първокачествените апартаменти струват от 400 до 2000 евро на месец, като колкото по-лъскаво е обзавеждането, толкова по-висока е и цената. Цената на луксозните вили в полите на Витоша може да мине и 11 000 евро на месец. Брокерите прогнозират, че наемите на лъскавите жилища особено в столицата ще се вдигнат въпреки икономическата криза, която разтресе пазара за недвижимости.
Повечето луксозни имоти, които се отдават под наем, носят и екстравагантни имена, които издават аристократизъм и вкус към красивото, разказват брокери. Най-често те се наемат от българи, работили в чужбина, които през последната година са привлечени от големи компании с представителства в България, казаха от столична агенция за недвижими имоти. Това са клиенти, които макар и с българска националност, вече имат профила на чуждия клиент.
Това означава, че са с вкус и отношение към блясъка и удобството едновременно, хвалят клиентите си агенти на недвижими имоти. Много често такива жилища се избират за временен дом от дипломати. Холивудските звезди, които все по-често посещават страната ни, също често пребивават в първокачествените апартаменти.

"24 часа": Съдят бащата на Мануела, теглил 27 пъти от дарения

16 свидетели и 5-има експерти са призовани утре на делото срещу Красимир Горсов - бащата на тежко ранената в катастрофа Мануела.
Прокуратурата го обвинява, че 27 пъти е теглил пари от набирателна дарителска сметка за лечението на дъщеря му, открита в "Банка Пиреос България". Трансакциите са правени в клонове в София и Варна от 12 март до 19 август м.г. Изтеглени са общо 132 287,69 лв., като най-малката сума е $ 600 (796,73 лв.), а най-голямата - 11 000 лв. Според прокуратурата Горсов е похарчил част от парите на хазарт и е злоупотребил с оказаното му доверие. Делото бе заведено след репортаж на Би Ти Ви за това, че играе на ротативки. Мануела пострада в катастрофа, предизвикана от шампиона по фигурно пързаляне Максим Стависки на 5 август 2007 г. На 15 април той обжалва пред ВКС присъдата си от 2 г. и половина затвор. Преди насрочването съдът е преценил, че по делото на Горсов няма нарушения и е потвърдил мярката му "подписка".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини