За 1г. ДАНС ударила 405 престъпници


През 2008 г.в резултат на извършената от ДАНС оперативно-издирвателна дейност и оперативно техническа дейност са събрани данни и са предоставени на съдебната власт за реализация над 380 случая. Пресечена е била престъпната дейност на 405 лица. Това се казва в доклад за дейността на Държавна агенция за "Национална сигурност" /ДАНС/ през 2008 г.

На работен семинар в ДАНС днес членове на структурите изнасят лекции за информационната и комуникационна политика на агенцията, структурата й, рисковете за националната сигурност и други. По време на семинара стана ясно, че от април 2008 до средата на март т.г. към Агенцията са назначени над 300 служители- бивши кадри на МВР, МО и др. държавни институции отговарящи за сигурността.

59 са служителите на агенцията с които са били прекратени служебните взаимоотношения, 22 от тях са били освободени по собствено желание, 15 заради навършване на пенсионна възраст, 12 за навършване на пределната възраст на държавния служител и на двама заради нарушения с класифицирана информация. Две са били дисциплинарните наказания на служители на агенцията за 2008 г., а само за първото тримесечие на т.г. Дисциплинарни наказания са наложени на 3-ма служители. Сред главните причини за наказанията са неизпълнения на разпорежданията на председателя на агенцията, неправомерен достъп до класифицирана информация. В момента се гледат 3 случая за нарушения от страна на служители.

По време на семинара стана ясно, че кадрите на ДАНС в никакъв случай не се назначават с конкурси, а се избират от държавните структури като МВР, МО и др. В доклада се посочва още, че са разкрити 164 посегателства срещу финансовата и икономическата сигурност, 28 от които за пране на пари, 41 за корупция, 9 за неправомерно усвояване на средства от държавни и международни фондове.

При операции на ДАНС в различни части на страна са били иззети 3,5 тона марихуана, 50 кг суровина за производство на синтетични наркотици. Задържана е пратка от 77 кг хероин и е разкрита една нарколаборатория. За пропаганда на антидемократична идеология от Софийска градска прокуратура е образувано предварително производство срещу едно лице, а във връзка с подготовка за организиране на гражданско неподчинение и за принадлежност към структура от нео-фашистки тип е осъдено ефективно друго лице.

По материали на ДАНС по съдебен ред е заличена регистрацията на търговско дружество "Гюнеш" 2004 и на фондация "Благотворителни проекти", използвани за прикритие, съответно на нерегистрирана турска ислямистка секта и на ливанска ислямистка организация.

Председателят на ДАНС има право да налага екстрадиране, забрана за пребиваване на чужденци, застрашаващи националната сигурност. Експерти на агенцията смятат, че опасност от ислямски фундаментализъм в страната съществува, но само дотолкова, колкото и за всички друти страни. Според тях държавата не създава реални предпоставки за прояви на ислямски фундаментализъм у нас. На семинара бе съобщено още, че се наблюдава разминаване между информацията, която депутатът Яне Янев предоставя в медиите и разговорите, които се водят в агенцията. ДАНС обаче е длъжна да се сезира по всеки негов сигнал и по всеки сигнал на граждани.

По отношение на агенцията с прокуратурата, МВР и други специални служби бе съобщено, че са били подписани 25 документа за сътрудничество.

Предстои да бъде подписано и споразумение и с комисията "Кушлев". Екперти на агенцията се оплакаха обаче, че често им се налага да използват базите на МВР при снемане на обяснения, тъй като не разполагат със свои. При констатирани нарушения от страна на висши съдебни служители казусите се разглеждат в звено "Магистрати", а като цяло нарушенията на висши държавни служители от звено "Противодействие на корупцията".

Висшите държавни служители, които ДАНС има право да разследва са регистрираните в закона за публичност на имуществото 7 хил. души. По отношение на употребата на СРС органите на ДАНС констатираха, че искането на разрешение от съда често забавя операциите им, защото често съдиите искат справка за направеното по случая. Законът предвижда използването на СРС за срок от 6 месеца, който не е достатъчен.

По случая "Галерия" се работи за осигуряването на достъп до документацията. На семинара беше съобщено още, че при задържането на кмета на Гърмен Ахмед Башев не е използвано насилие и той е имал право да откаже да му се снемат обяснения в агенцията. Проверката в община Гърмен продължава, до момента са снети 18 обяснения. Нощният час на проверката е бил избран заради безопасността на служителите от ДАНС.





Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини