2060 г.: Топим се до 5 млн. Преглед на националния печат

„Труд":Станишев и Борисов в "Забранена любов"
Политическа версия на българския сапунен сериал "Забранена любов" изгледаха във вторник вечерта зрителите на БНТ в предаването "Референдум".
След месеци кандърми тогава най-после се състоя срещата между двамата главни герои - премиера и соцлидер Сергей Станишев и столичния кмет и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. До последния момент не се знаеше дали дебатите, посветени на мерките срещу финансовата криза, ще се състоят. В 20,55 ч обаче съмненията отпаднаха - Борисов и Станишев си стиснаха ръцете за "лидерски двубой" и "боят настана".
На тепиха до тях застанаха експертите им . Финансовият министър Пламен Орешарски, зам.-министърът на икономиката Явор Куюмджиев и евродепутатката Илияна Йотова помагаха на премиера. А Владислав Горанов, доскорошен подчинен на Орешарски, Тошко Тодоров и Илияна Иванова - на кмета.

„Стандарт": Генерала: Да не се правим на звезди
Часове след първия диспут между премиер и кмет двамата си размениха остри реплики. "Надявам, че всеки ще си гледа работата, а няма да се правим на телевизионни звезди, обикаляйки студиата, отсече Бойко Борисов. Според него все още няма дата за избори, а се правят дебати. "Това е някаква нова мода, която премиерът въведе. Както виждате, аз се явявам където ме покани", заключи кметът.
Станишев пък обяви при визитата си в Пазарджик вчера, че пише оценка "Слаб" на Бойко Борисов и екипа му за дебата. Според него по време на дискусията е станала ясно, че хората на кмета нямат управленски опит и задълбочени познания в областта на икономиката.

„Дума": Не видях смислена, цялостна програма на ГЕРБ, коментира премиерът Станишев

Бойко Борисов няма повече да участва в дебати със Сергей Станишев. Това заяви самият той вчера пред журналисти, часове след сблъсъка между него и премиера в предаването на БНТ "Референдум". Столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ обясни отказа си да влиза в нови дискусии с това, че не иска да се превръща в тв звезда, а да си гледа работата.
Двата екипа - на Борисов и на Станишев, изложиха в ефира на БНТ икономическите си програми и виждания за преодоляването на последиците от финансовата криза. В отбора на премиера бяха финансовият министър Пламен Орешарски, зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев и евродепутатът Илияна Йотова. ГЕРБ бяха подготвили икономистите Илиана Иванова, Владислав Горанов и Тошко Тодоров.


„Новинар": Без електронно гласуване на изборите
Предложението на десните партии за въвеждане на електронно гласуване не беше прието от управляващите. Вчера депутатите гласуваха на първо четене промени в изборното законодателство, като бяха приети само предложенията, направени от тройната коалиция. Аргументът за отхвърлянето на електронното гласуване беше, че изборите са прекалено скоро и подобна система няма да бъде успешно въведена.
Кампанията за парламентарните избори през лятото ще бъде намалена от четири на три седмици, решиха още депутатите. Съкращаването на предизборната кампания беше предложено от ДПС. Отпадането на деня за размисъл също бе прието. Депутатите одобриха и предложението на Коалиция за България 58 депутати да се избират мажоритарно.


„Стандарт": Наказаха ченгета за Куцаров
На този етап няма да има уволнени за смъртта на Пламен Куцаров. Всички участвали в задържането и конвоирането на арестанта обаче ще бъдат наказани. Четиримата бивши бопаджии са понижени за 1 година и смяна на работното място. Местят ги от Главната дирекция в столични РПУ-та. Без право на повишение пък е прекият ръководител на отдела, а с порицание шефът на антимафиотите Петър Владимиров и неговият заместник Калин Михов. Вътрешният министър Михаил Миков допълни още, че наказанията се налагат заради уронване на престижа на МВР.

„Труд": 5 куршума за търновски адвокат
"Ако полицията беше разкрила кой преби адвокат Петър Лупов и кой му опожари колата, сега той щеше да е жив." Така коментираха вчера съседи и колеги на 56-годишния юрист от Велико Търново, който в сряда сутринта бе екзекутиран.
Килърът причакал Лупов около 8 ч до дома му на ул. "Елин Пелин" в центъра на града. Смъртта застигнала адвоката секунди след като отключил гаража и се качил в колата си. Убиецът, който явно е вървял по петите му, го гръмнал от упор през стъклото на опела. При огледа било установено, че Лупов е бил пронизан от 5 куршума. След саморазправата извършителят притворил вратата на гаража и изчезнал.
Съсед забелязал, че има нещо нередно. "Около 9 ч отивах да пия кафе в квартално заведение, минах край гаража и видях, че е открехнат", сподели Божидар Георгиев. По-късно жена се обадила в полицията и съобщила за трагедията, представяйки се за магазинерка. Втори сигнал бил подаден и от комшийка на телефон 112.

„Дума": Работата на ДАНС довела до 170 разследвания
Над 170 досъдебни производства са образувани за една година вследствие на дейността на Държавната агенция "Национална сигурност". Пресечена е престъпна дейност на общо 405 лица, а осъдителните присъди са 10. Това сочи доклад на агенцията за дейността й през 2008 г.
Във връзка със Закона за мерките срещу "изпирането на пари" са подадени 9 информации към Върховната прокуратура за близо 375 милиона евро.


„24 Часа": 2060 г.: Топим се до 5 млн.

Между 1,6 и 2,5 млн. по-малко ще бъде населението на България през 2060 г. Това показват официални прогнози на Националния статистически институт. Разработени са 3 сценария - оптимистичен, песимистичен и т.нар. целеви, според нормите на Евростат. Според трите варианта българите след 50 г. ще бъдат между 5,1 млн. и 6 млн. души. Към 1 януари 2009 г. точната бройка на населението е 7 606 551.
Жителите на малък български град са изчезнали за 1 година. С 33 700 души сме се стопили през 2008 г. заради високата смъртност и емигрантите. Въпреки че през 2008 г. раждаемостта е най-висока за последните 14 г., населението е намаляло с 0,4 на сто. Причината е рекордно високата смъртност у нас - 14,5 на 1000, която е най-висока в Европейския съюз заедно с Латвия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини