Полицията разполага със свидетел на убийството на търновския адвокат

"Има свидетел очевидец на убийството на адвокат Петър Лупов", съобщи директорът на ОДП - Велико Търново Милен Манолов, информира бТВ.

Огледът на местопроизшествието е продължил до късно снощи в присъствието на апелативния и окръжния прокурор, назначени са много експертизи.

"Твърде рано е да се каже, че сме стигнали до евентуален извършител", все пак каза Манолов.
През миналата година са заведени две досъдебни производства срещу неизвестен извършител - за физическо покушение срещу адвоката и за палеж на личния му автомобил. Те обаче са спрени, но и сега се провеждали действия за установяването на извършителите.

"За съжаление Лупов не съдейства активно за разкриването на истината", отбеляза Манолов. Той потвърди, че след побоя над адвоката в офиса му, самият Лупов го разпознал, но по-късно отказал да го посочи.

"По побоя имаше събрани доказателства, но не можахме да докажем, че заснетият от камерите е извършител", каза полицейският шеф.

Основните версии за убийството са свързани с работата му. Сформирана е група от окръжния прокурор, криминалисти и дознатели и всяка от версиите ще бъде проверявана

"Адвокат Лупов е емблематичен адвокат за Велико Търново, с високи хонорари и богата клиентела. Естествено, че има връзки с различни бизнесмени, политици, бил е и член на изборни комисии", каза Милен Манолов.

Адвокатът Петър Лупов многократно е замесван в скандали - сред тях са рекордният хонорар от ВиК-Йовковци от 600 хиляди лева и запорът на ДЗИ след убийството на Емил Кюлев. Адвокатът беше известен в града със защитата си на бивши акционери на "Тракия Банк" в дела срещу ДЗИ. Скандалът се точеше дълго, защото ДЗИ е наследник на "Тракия Банк". Междувременно Лупов беше даден на прокуратурата за това, че е предал интересите на клиента си.

Съдружникът на убития - адвокат Пламен Луков, каза, че няма обяснение за убийството, тъй като не се срещал с него от началото на 2007 година. По думите на Луков, се спекулира с версиите, свързани с ДЗИ и ВиК. Според него те са неоснователни.

"По делата, които е водил по отношение на ВиК-Йовковци, нито има толкова големи хонорари, нито са без основание, защото тези случаи са с изключително сериозен материален интерес - над 14 млн. лева", посочи съдружникът на Лупов.

"Ако трябва да се търси извършителя, трябва да се работи в насока около времето на нападението в кантората му - около юли 2008 година", посочи Пламен Луков. Той предположи, че потърпевшият е познавал нападателя си и затова по-късно е отказал да го разпознае.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини