ДПС - Кърджали: Общинската избирателна комисия взема необосновани политически решения!

Позиция

Общинските избирателни комисии, назначени за изборите за общински съветници и за кметове, проведени на 25 октомври 2015 г., осъществяват дейностите по прилагане на Изборния кодекс и свързаните с произвеждането на изборите нормативни актове и решения на ЦИК. Съгласно разпоредбите на закона, членовете на общинската избирателна комисия при изпълнение на своите функции са длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс и при изпълнение на функциите си не могат да представляват партия, коалиция, местна коалиция или инициативен комитет.

Ние, от ОбС на ДПС-Кърджали, сме обезпокоени от тенденциозно продължаващата работа на ОИК за вземане на политически и незаконосъобразни решения. Изразителен за това е фактът, че някои от решенията на ОИК се обезсилват от съда. Последният пример за това е делото на г-жа Мердие Ибрям, общински съветник от БСП, която спечели съдебната битка срещу ОИК –Кърджали във Върховният административен съд. ВАС се произнесе с окончателно решение, с което постанови, че ОИК-Кърджали неправомерно е прекратила предсрочно пълномощията й като общински съветник на 30.05.2017г..

Очевидно е, че ОИК-Кърджали действа като партиен орган на определена политическа партия, тъй като напоследък дори не уведомява за своите заседания по надлежния ред двамата представители на ДПС – секретар и член на ОИК. По необясними за нас причини те не са уведомени и за последните две заседания, поради което са възпрепятствани да участват пълноценно в нейните заседания. Каквито и да са обясненията и доводите за случващото се, те не са приемливи за нас. Заседанията на комисията по презумция трябва да са публични, като в тях съгласно закона могат да присъстват представители на партия, коалиция, местна коалиция или инициативен комитет, наблюдатели и представители на средствата за масово осведомяване.

Обръщаме специално внимание и на друг тревожен факт, касаещ законосъобразната и нормалната работа на комисията. След приключване на изборния процес през 2015 г., ОИК е заседавала само няколко пъти в предоставеното й по закон от община Кърджали работно помещение за провеждане на заседания. Обезпокоени сме, че от известно време е практика заседанията да се провеждат в частната адвокатска кантора на председателя на ОИК Антоанета Юрукова.

ОбС на ДПС изразява своето категорично и публично несъгласие за този начин на работа на ОИК и ако не се предприемат съответните мерки, ще изразим тази своя позиция и пред Централна избирателна комисия.

Общински съвет на ДПС-Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини