НАСА предлага на всички желаещи да изпратят личните си данни на Марс

НАСА предлага на всички желаещи да изпратят личните си данни на Марс заедно със следващата мисия до Червената планета, съобщи ИТАР-ТАСС.

За целта на сайта "Mars Science Laboratory" ("Марсианска научна лаборатория") - следващия марсоход, трябва да бъде попълнен специален електронен формуляр. Всички данни ще бъдат записани на микросхема, която ще бъде закрепена на борда на земния пътешественик преди да започне марсианската му одисея.

Междувременно в интернет приключи гласуването за определяне на име на новия марсоход. Работното название на апарата е "Mars Science Laboratory" ("Марсианска научна лаборатория").

Изстрелването му е предвидено за 2011 г., а на Червената планета той трябва да кацне през 2012 г. Участниците в инициативата можеха да избират сред 9 предложени имена.

Те бяха подбрани след конкурс, в който участваха деца на възраст от 5 до 18 години. Те трябваше до 25 януари да предложат име на новия марсоход и да обяснят в есе защо са се спрели на него. 9-имата финалисти бяха избрани сред 9000 ученици, участвали в конкурса.

Имената, на които се спря специалното жури, бяха "Приключение", "Амелия", "Любопитство", "Пътешествие", "Осъзнаване", "Преследване", "Възход", "Видение" и "Чудо".

Името на финалиста, избран от тези девет предложения, ще стане ясен в края на април-началото на май, информираха от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена. Ученикът, чието предложение бъде избрано след гласуването в интернет, ще бъде поканен в лабораторията в Пасадена, където ще може да се разпише на марсохода. А полуфиналистите в конкурса ще изпратят на Марс записани на микрочип послания.

"Марсианската научна лаборатория" ще е най-скъпият и съвършен марсоход в историята, твърдят специалисти. Космическият апарат, дълъг 2 метра, ще е с много по-добри възможности и параметри от работещите вече шеста година на Червената планета "Опортюнити" и Спирит".

"Mars Science Laboratory" трябва да установи дали някога на Марс е имало благоприятни условия за възникване на живи микроорганизми, а също има ли на Червената планета вода и химически съединения, нужни за появата на живот. Проектът се ръководи от Лабораторията за реактивни двигатели, която следи също за работата на "Опортюнити" и "Спирит".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини