Мартин Димитров: ГЕРБ да спечелят сами? Приказки!

Всички приказки как ГЕРБ ще спечелят изборите сами са много далеч от реалността. Без силната коалиция, която правим и обединението, към което се стремим, ще продължат да ни управляват същите хора, които искат Белене, правят мега холдинги и загубиха половин милиард от европейски фондове, каза в Стара Загора председателят на СДС Мартин Димитров, цитиран от Дарик радио.
Според него разделението на десните партии е било грешка. "Откакто то се случи, ние сме слаби. Но е естествено на хората да им е трудно това събиране. И на мен ми е трудно. Всеки, обаче, трябва да направи жертва в името на промяната. Нашата отговорност е да предприемем ходовете, които да доведат до голяма промяна за България", заяви Димитров.

По повод новото дясно обединение под егидата на "Ред, законност и справедливост" синият лидер беше категоричен, че с Яне Янев няма да имат сблъсък за електорат. "Смятам, че като поведение и идеи господин Янев е по-близо до "Атака". Освен това, европейските избори ще бъдат много силен отрезвител за всички партии и коалиции, които се явяват. Бариерата е много висока и няма да бъде преодоляна от всички."

Мартин Димитров коментира и разширението на коалицията. Според него не бива да се търси разширение на всяка цена. "Смятам, че участието на земеделците би допринесло много към коалицията, но това може да стане само при условията на взаимна полза и изгода."

Лидерът на СДС сподели и някои от въпросите, които се обсъждат в сините среди. "Първият притеснителен момент е, че Петър Димитров и Сергей Станишев водят тайни преговори за финансиране на АЕЦ "Белене". Говори се за сума от 2 милиарда евро." Според Димитров това е опит следващото правителство да бъде поставено пред свършен факт.

Той припомни още, че СДС, ДСБ и ГЕРБ имат особено мнение по АЕЦ "Белене". "Не сме против атомната енергетика, но смятаме, че трябва да бъдат рискувани частни капитали, а не държавни кредити. За нас този проект е особено опасен в условията на финансова криза. Евентуален грандомандски проект може да се превърне в камък на шията на българската икономика, който да катурне колата."

Друг обезпокоителен момент според Димитров е, че целият ЕС върви към либерализация на енергийния пазар, а в България се създава енергиен холдинг. "Това се прави с простата цел да не е ясно кой печели и кой губи. Другата скрита цел е сегашната тройна коалиция да избере председател на този енергиен холдинг, който да бъде не по-малко важен от следващия премиер, да държи много лостове за влияние и да може да обърка доста сметки". Мартин Димитров окачестви тази стъпка като неразумна. "Когато ЕС създава конкуренция, тук се правят мегаструктури, които само биха довели до утежняване на пазара и до много по-голяма вероятност от финансови загуби и фалити.

В Стара Загора лидерът на сините Мартин Димитров участва в семинар на тема "Енергийното бъдеще на България".



Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини